Bijzondere cijfers Max: PSV-linksback blijft Alba en Robertson voor Published on 9/2/2020 | By fox sports

PSV heeft in Philipp Max eindelijk de gewenste linksback gevonden. De 26-jarige Duitser wil voor nieuw spektakel zorgen op de linkervleugel. Max wil Jetro Willems en Angeliño doen vergeten en de statistieken van hem bij FC Augsburg zijn indrukwekkend: de PSV-aankoop kan zich namelijk meten met de absolute top van Europa.

Afgelopen seizoen baarde de linksback-positie grote zorgen bij PSV. Valencia-huurling Toni Lato werd door Mark van Bommel te licht bevonden en ook Olivier Boscagli en middenvelder Michal Sadilek konden niet overtuigen. Interim-trainer Ernest Faber kreeg na de winter de beschikking over AC Milan-huurling Ricardo Rodríguez, maar de Zwitser kwam vanwege de competitiestop in maart tot slechts vijf basisplaatsen. Roger Schmidt testte Mauro Junior als linksback in de voorbereiding, maar heeft nu eindelijk een echte linksback.

Garantie voor goals aan linkerkant

Twee seizoenen geleden was Angeliño een ware attractie als linksback met een goal en 9 assists in de Eredivisie. Cijfers die deden denken aan het topseizoen van Jetro Willems in 2014/15 (2 goals en 13 assists). De nieuwe PSV-linksback Max beleefde bij FC Augsburg in het seizoen 2017/18 al een soortgelijk topseizoen met 2 goals en 12 assists. De daaropvolgende jaren bewees Max dat hij geen eendagsvlieg was. Sterker nog: hij is de best presterende linksback van de afgelopen drie jaar uit de Europese topcompetities, blijkt uit cijfers van OPTA.

Goals en Assits
Max, die afgelopen seizoen soms ook als linker middenvelder of zelfs als linksbuiten speelde, kan dus betere cijfers overleggen dan erkende linksbacks als Andrew Robertson (Liverpool), Aleksandar Kolarov (AS Roma), Jordi Alba (Barcelona) en Robin Gosens (Atalanta). FOX Sports-analist Kees Kwakman, die in 2010/11 voor FC Augsburg speelde, vindt het dan ook bijzonder dat zo'n bepalende speler uit de Bundesliga naar de Eredivisie gaat. "Augsburg is nu weliswaar een middenmoter, maar het is een interessante transfer: een beetje out of the box. Voor Max is het een nieuwe uitdaging, hij kan bij PSV om de prijzen spelen. Bovendien heeft hij bij PSV een Duitse trainer. Hij moet voor aanvallende impulsen zorgen in het spel van Roger Schmidt."

Max is gemiddeld goed voor 6 tot 7 assists per seizoen. Hij kan zich meten met de Europese top als het gaat om verdedigers met de meeste assists in de laatste drie jaar.

Assists

Kwakman verwacht veel van de nieuwe PSV-aankoop: "Max is een linksback met drang naar voren, die opvalt door zijn scorend vermogen. Ook geeft hij vaak assists, uit hoekschoppen en vrije trappen. Hij heeft een goed seizoen gedraaid bij Augsburg. Het is een jongen die de afgelopen jaren heel vaak heeft gespeeld en weinig blessures heeft gehad. Het is een gevestigde naam in Duitsland, een jongen die wel wat kan. Het is een fel mannetje en gaat er vol voor met zijn tackles. Hij is technisch minder goed dan Angeliño, maar komt wel vaak op en heeft ook een goed linkerbeen." Afgelopen seizoen was Max goed 8 doelpunten en 6 assists. Daarmee staat Max in een bijzonder rijtje, want slechts twee verdedigers in de vijf grootste competities van Europa hebben betere statistieken.De grote vraag is hoe succesvol de Duitser is, na vijf seizoenen Bundesliga, bij zijn eerste club in het buitenland. De voortekenen qua aanvalsspel zijn goed -met vergelijkbare cijfers als Willems en Angeliño- maar houdt Max zich ook verdedigend staande? Bij z’n debuut in de Eredivisie wacht mogelijk de confrontatie met Arjen Robben. (FOX Sports)

FC Groningen – PSV zie je op 13 september live op FOX Sports

 

Highlighted

Eredivisie
Blind: 'This is what makes you want to play for Ajax' Published on 10/22/2020
Eredivisie
Mario Götze caps PSV debut with opening goal Published on 10/22/2020
Eredivisie
Clint Leemans is named Eredivisie Player of the Month Published on 10/1/2020
Eredivisie
Elegantly designed Football stadium Published on 9/21/2020
Eredivisie
Eredivisie makes fresh step in collecting and sharing sporting data Published on 9/10/2020