Even voorstellen: de 5 nieuwe Eredivisie-trainers Published on 9/12/2020 | By fox sports

Vijf Eredivisieclubs beginnen komend seizoen met een andere trainer voor de groep dan waarmee zij vorig seizoen eindigden. Niet allemaal zijn zij onbekend, maar toch stellen wij het vijftal even voor!

Ron Jans - FC Twente

We beginnen met een heel bekende naam: Ron Jans, de vervanger van Gonzalo García. Jans was acht jaar lang het gezicht van FC Groningen, voordat hij in 2010 toe was aan iets nieuws. Korte avonturen bij sc Heerenveen en Standard Luik waren geen groot succes, maar bij PEC Zwolle vond Jans opnieuw zijn draai. Hij pakte de eerste KNVB Beker én de eerste Johan Cruijff Schaal, beide keren door Ajax te verslaan. Daarna zei hij het trainersbestaan even vaarwel om directeur spelersbeleid te worden in het vertrouwde Groningen. Na twee jaar achter het bureau te hebben gezeten, vertrok hij voor zijn eerste trainersavontuur buiten de Benelux.

Bij FC Cincinnati stond Jans slechts 10 wedstrijden langs de lijn, voordat hij tot zijn eigen verbijstering werd beschuldigd van racistische uitlatingen. Na een bewogen week vertrok hij gedesillusioneerd uit de Verenigde Staten. Hij gaf toe dat hij onhandig was geweest door een liedje waarin het 'n-woord' gebruikt werd mee te zingen. In Enschede wil hij die pijnlijke periode zo snel mogelijk achter zich laten.

  

Kevin Hofland - Fortuna Sittard 
Vorig seizoen leek Kevin Hofland als assistent-trainer al aan de touwtjes te trekken bij Fortuna Sittard, nu is hij officieel tot hoofdtrainer benoemd. De 41-jarige Limburger heeft nog altijd niet het hoogste trainersdiploma op zak, maar hij kreeg van de KNVB dispensatie vanwege de coronacrisis. Hofland volgt Sjors Ultee op, die Fortuna vorig seizoen naar de zestiende plaats leidde en nu technisch manager én assistent-trainer is.

Aan ambitie geen gebrek, bij Hofland. Zijn droom is om ooit bondscoach te worden. Op menselijk vlak ziet hij veel van zichzelf terug in Louis van Gaal. Hij hecht veel waarde aan discipline. Soms gaat hij daarin wel te ver, vindt hij zelf. Met zijn veeleisende karakter streeft hij naar een plek in het linkerrijtje met Fortuna, want alleen handhaven vindt hij geen doelstelling. Liever stelt hij zijn doelen hoog. Alleen zó haal je volgens hem het uiterste uit je spelers.

Hofland liet er geen gras groeien bij Fortuna, waar onder zijn leiding een hoop is veranderd. De oud-verdediger van PSV en Feyenoord zag negentien spelers vertrekken en verwelkomde er dertien.

Roger Schmidt - PSV
Na Phillip Cocu en Mark van Bommel gooit PSV het met Roger Schmidt over een hele andere boeg. De Duitse trainer predikt een aanvallende voetbalstijl, waarbij de tegenstander continu wordt opgejaagd. Schmidt begon zijn carrière in de kelder van het Duitse profvoetbal bij Delbrücker SC, Preuβen Münster en SC Paderborn in de Tweede Bundesliga.

Vervolgens maakte Schmidt de overstap naar Red Bull Salzburg. Bij Salzburg won hij in twee seizoenen de Oostenrijkse landstitel en de Oostenrijkse beker. Dat leverde hem een aanbieding van Bayer Leverkusen op. Na twee succesvolle seizoenen met een vierde en een derde plaats werd de Duitser na een beschamende 6-2 nederlaag tegen Borussia Dortmund op 5 maart 2017 ontslagen. Schmidt vertrok vervolgens naar China, waar hij de leiding kreeg over Beijing Sinobo Guoan. Ook bij PSV is Schmidt van plan om zijn specifieke speelstijl met aanvallend voetbal in te voeren.

Thomas Letsch - Vitesse
Ook bij Vitesse staat dit seizoen een Duitse trainer uit de Red Bull-stal aan het roer. Thomas Letsch is een kennis van de nieuwe technisch directeur van Vitesse, Johannes Spors, die ook de RB-filosofie van Full Gass Fussball aanhangt.

Letsch was onder meer actief bij Red Bull Salzburg en Liefering, het opleidingsteam van Salzburg. Bij RB Salzburg was hij een jaar lang assistent van Roger Schmidt. Letsch stond vóór zijn komst naar Vitesse het laatst onder contract bij Austria Wien, waar hij in maart ontslagen werd.

De Duitser wil in Arnhem een cultuuromslag bewerkstelligen. Na de periodes onder Leonid Slutskiy en interim-trainer Edward Sturing kiest de Duitser vol voor de aanval. In voorbereiding ging dat de ene keer beter dan de andere. Na drie overwinningen volgden vier gelijke spelen. Tijdens het Eredivisie-seizoen jaagt Letsch op een plaatsje in de Eredivisie Play-offs.

Aleksandar Rankovic - ADO Den Haag
Aleksandar Rankovic tekende al in mei voor twee jaar bij ADO Den Haag. Na het mislukte avontuur met Alan Pardew kiest de club nu voor een bekende naam in Den Haag. Rankovic speelde jarenlang in het eerste van ADO en trainde er later de jeugd.

De voormalige middenvelder begint aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, nadat hij eerder assistent-trainer was bij Vitesse en Sparta. Hij krijgt hulp van zijn oud-ploeggenoot Richard Knopper en van Michele Santoni, die eerder aan het roer stond bij Almere City. Rankovic krijgt net als Kevin Hofland van de KNVB dispensatie, omdat hij vanwege het coronavirus zijn hoogste trainersdiploma niet vóór de Eredivisie-start kon behalen.

Aan 'Ranko' de schone taak om de flink gerenoveerde selectie uit de degradatiezone te houden.

(FOX Sports)

 

Highlighted

Eredivisie
Blind: 'This is what makes you want to play for Ajax' Published on 10/22/2020
Eredivisie
Mario Götze caps PSV debut with opening goal Published on 10/22/2020
Eredivisie
Clint Leemans is named Eredivisie Player of the Month Published on 10/1/2020
Eredivisie
Elegantly designed Football stadium Published on 9/21/2020
Eredivisie
Eredivisie makes fresh step in collecting and sharing sporting data Published on 9/10/2020