Griekse spitsenstrijd: targetman Giakoumakis VS meevoetballer Pavlidis Published on 11/21/2020 | By fox sports

De traditie van Griekse spitsen in de Eredivisie is met Nikos Machlas, Yannis Anastasiou, Georgios Samaras en Angelos Charisteas groot. Ook dit seizoen telt de Eredivisie weer twee Griekse spelers, die bij hun club voor de goals moeten zorgen: Georgios Giakoumakis bij VVV-Venlo en Vangelis Pavlidis bij Willem II. Zaterdag staan ze tegenover elkaar in Tilburg.

Bondscoach John van ’t Schip selecteerde afgelopen week zowel Giakoumakis als Pavlidis voor het Griekse nationale elftal. Voor Giakoumakis was het de eerste keer, Pavlidis zat al vaker bij de selectie. Giakoumakis mocht in de oefeninterland tegen Cyprus gelijk starten en luisterde zijn debuut op met een doelpunt. In de Nations League-duels met Slovenië en Moldavië wisselden de twee Eredivisiespelers elkaar af. Tegen Moldavië mocht Pavlidis starten en werd hij gewisseld voor Giakoumakis, tegen Slovenië was het precies andersom.

Voor de 25-jarige Giakoumakis was zijn selectie een beloning voor zijn uitstekende start bij VVV-Venlo. In het tempo waarin hij nu scoort zou hij in de buurt komen bij zijn landgenoot en voorbeeld Machlas, die er in het seizoen 1997-98 ooit 34 maakte. De spits van VVV staat na acht competitieduels al op zeven doelpunten. Pavlidis blijft dit seizoen wat dat betreft achter met drie doelpunten.

Als we wat dieper in de cijfers duiken is dat verschil niet heel gek. Giakoumakis is een spits die altijd direct op zoek gaat naar de goal. Zijn werk begint pas echt in het strafschopgebied van de tegenstander. Dit Eredivisieseizoen schoot Giakoumakis minstens vijf keer vaker dan iedere andere speler van binnen de zestienmeter (27), zo blijkt uit cijfers van OPTA.

Pavlidis

Eredivisie 2020-21

Giakoumakis

8

Wedstrijden

8

3

Doelpunten

7

0

Waarvan penalty’s

2

2,2

Expected goals

7,2

3,0

Schoten*

3,8

15

Schoten van binnen ‘16’

27

* per 90 minuten

Pavlidis fungeert bij Willem II meer als kapstok. De 22-jarige aanvaller zorgt ervoor dat zijn team aan het voetballen komt. In vergelijking met Giakoumakis creëert hij dan ook een stuk meer mogelijkheden voor zijn medespelers. De Willem II-spits creëert per 90 minuten 1,3 kansen voor zijn teamgenoten, Giakoumakis staat met 0,5 beduidend lager.

Daarnaast zorgt Pavlidis ervoor dat hij gezien zijn aantal balcontacten vaker aanspeelbaar is in een wedstrijd. Pavlidis heeft gemiddeld per 90 minuten iets meer dan 50 balcontacten, Giakoumakis komt wat dat betreft een stuk minder in het spel voor met ongeveer 38 balcontacten. Als we kijken naar het aantal balcontacten in het strafschopgebied scoren beide spelers erg hoog. Pavlidis noteerde dit Eredivisieseizoen de meeste balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander van alle spelers (58), op een gedeeld tweede plek staan Giakoumakis en Tadic (allebei 52).

Pavlidis

Eredivisie 2020-21

Giakoumakis

1,3

Gecreëerde kansen*

0,5

53,1

Balcontacten

37,7

7,3

Balcontacten in vijandelijke ‘16’*

6,7

* per 90 minuten

Van ’t Schip heeft dus de luxe te kunnen kiezen uit twee spitsen met verschillende kwaliteiten. Met Giakoumakis heeft hij een echte targetman in huis, een speler die altijd direct op zoek gaat naar het doel. Met Pavlidis kan hij een meevoetballende nummer 9 opstellen.

Willem II – VVV-Venlo is zaterdag om 18:45 uur te zien op FOX Sports 2.

Highlighted

Eredivisie
Antony named Eredivisie Player of the Month Published on 1/7/2021
Eredivisie
Endemol’s stake in Eredivisie Media & Marketing sold to league Published on 1/5/2021
Eredivisie
Davy Klaassen is named Eredivisie Player of the Month Published on 12/4/2020
Eredivisie
Ajax convincing and effortless against Heracles Published on 11/24/2020
Eredivisie
AZ launches University Published on 11/24/2020