Heerenveen hard getroffen: "In het ergste geval gaat 80% van de omzet verloren" Published on 5/25/2020 | By fox sports

sc Heerenveen houdt tijdens de coronacrisis rekening met drie verschillende scenario's, verdeeld in drie kleuren: groen, oranje en rood. Waar momenteel gewerkt wordt rondom het middelste scenario, dreigen er ook in Friesland bezuinigingen, ontslagen en kampt men met een forse omzetdaling.

"Wij worden geconfronteerd met een heel vreemd scenario. Dat kost ons heel veel omzet; we worden er hard door geraakt", aldus algemeen directeur Cees Roozemond. "We hebben verschillende scenario's liggen: groen, oranje en rood. We hopen niet op het rode scenario, maar we moeten overal op voorbereid zijn."

Over wat de verschillende kleuren precies inhouden verklaart Roozemond: "Bij het groene scenario gaan we uit van wat we gewend zijn, met publiek, zonder mondkapje en zonder anderhalve meter afstand. Binnen het oranje scenario is er publiek, maar op anderhalve meter afstand of met mondkapjes. Dan kunnen er meer mensen naar binnen, maar dat gaat ook veel kosten, om het operationeel te kunnen maken."

Tot slot is er het slechtst denkbare scenario, het rode scenario: "Dan heb je het over een anderhalvemetereconomie en misschien zelfs wel een heel jaar zonder publiek. Dat kost in totaal ongeveer tachtig procent van de omzet, die je genereert met inkomsten vanuit kaartverkoop."

Maar wat houdt die tachtig procent omzetvermindering in? "In het worst case scenario moet je uitgaan van vier miljoen euro inkomstenderving", aldus Roozemond.

Reorganisatie

"Reorganisatie is heel treurig, maar dat hoort erbij en kun je niet uitsluiten. Er stond al wat druk op de bedrijfshuishouding, hoewel we eindelijk weer wat licht aan het eind van de tunnel zagen."

Andere zaken die Roozemond benoemt om het hoofd boven water te kunnen houden zijn een mogelijke verlaging van de stadionhuur, personeelsbezuinigingen en salarisverlaging van de spelers.

"Alleen samen komen we door deze crisis. Dat begrijpt onze spelersgroep gelukkig heel goed. Een prachtig gebaar van de selectie en alle collega's die hun steentje bijdragen door in te leveren voor het grotere goed. Dit sterkt ons in de overtuiging dat we ons door deze crisis heen kunnen slaan", zo laat Roozemond weten.

Ook verlaging van de stadionhuur zou Heerenveen helpen om stand te houden in deze tijd. "Je zou kunnen denken aan verlaging van de huur in de maanden dat er niet gevoetbald wordt. De huur is erg hoog voor Heerenveen, dat was al zo."

Ondanks de penibele situatie waarin Heerenveen zich bevindt, geeft Roozemond aan dat het water de club nog niet aan de lippen staat: "Het voordeel voor ons is dat we het mes niet op de keel hebben staan, we hebben de nodige liquiditeit. De absolute urgentie is er niet." (FOX Sports)

Highlighted

Eredivisie
Antony named Eredivisie Player of the Month Published on 1/7/2021
Eredivisie
Endemol’s stake in Eredivisie Media & Marketing sold to league Published on 1/5/2021
Eredivisie
Davy Klaassen is named Eredivisie Player of the Month Published on 12/4/2020
Eredivisie
Ajax convincing and effortless against Heracles Published on 11/24/2020
Eredivisie
AZ launches University Published on 11/24/2020