In het seizoen 2006/'07: Afonso Alves betovert het publiek in Heerenveen Published on 5/26/2020 | By fox sports

In de serie ‘In het seizoen…’ blikken we terug op memorabele prestaties uit het verleden. Vandaag zien we hoe de carrière van de veelbelovende topschutter Afonso Alves stierf in schoonheid. We gaan terug naar het seizoen 2006/’07.

Afonso Alves Martins Junior, kortweg Afonso Alves, begon zijn voetballoopbaan in eigen land bij Atlético Mineiro. In het voorjaar van 2002 verliet hij Brazilië voor een avontuur in Zweden, bij Örgryte Idrottssällskap – die club draaide destijds nog jaarlijks in de top van de Allsvenskan mee.

Met 23 doelpunten in 39 wedstrijden viel de uiterst productieve Alves al snel op bij de Zweedse topclub Malmö FF, dat in de winter van 2004 1,33 miljoen neertelde voor de spits. Ook in Malmö ging het scoren Alves gemakkelijk af; naast het landskampioenschap in zijn debuutjaar werd Alves twee jaar op rij topscorer van de competitie. Dat was het moment waarop sc Heerenveen de Braziliaan voor 4,5 miljoen euro besloot weg te kapen uit Zweden.

Record

Alves had in Heerenveen niet lang nodig om het eerste record aan diggelen te schieten; al na 21 wedstrijden werd hij de meest scorende Heerenveen-spits in één seizoen ooit. Zijn 19 treffers verdreven de 18 die Anthony Lurling en Jon Dahl Tomasson er in Friesland wisten te maken. In de laatste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen deed Alves er tegen Feyenoord nog een schepje bovenop, door er maar liefst vier te maken. Mede daardoor werd de doelpuntenmachine met 34 doelpunten topscorer van de Eredivisie.

Werkweigering

Na het topseizoen van Alves was het niet meer dan logisch dat in de zomer van 2007 diverse clubs belangstelling in hem toonden. Tot grote onvrede van de spits zelf, vroegen de Friezen echter een hoog bedrag. Omdat een transfer vervolgens uitbleef, besloot Alves weg te blijven van de trainingen tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Na een salarisverhoging en een boete die hij aan een goed doel mocht schenken, keerde Alves terug in de wedstrijdselectie. In zijn eerste wedstrijd tegen Feyenoord bleef de teller nog op 0 staan, maar toen was daar het legendarische duel met Heracles.

Alves verslaat Cruijff en Van Basten

In speelronde 6 van het seizoen 2007/’08 brak Alves opnieuw een record, en niet zomaar eentje. In zijn tweede wedstrijd van het seizoen scoorde de topschutter zeven (!) keer in het thuisduel met Heracles. Daarmee verbrak hij het record van onder anderen Johan Cruijff en Marco van Basten; beiden slaagden erin ooit zes keer te scoren in één Eredivisie-wedstrijd.

Het weergaloze optreden van Alves werd door toenmalig Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek beloond met een publiekswissel, en dat terwijl de Friezen al drie keer gewisseld hadden.

Ook tegen AZ en VVV-Venlo was het weer raak voor de Braziliaan, waardoor de teller na vier wedstrijden alweer op tien doelpunten stond. Helaas voor Alves – en iedereen die Heerenveen een warm hart toedroeg – ging zijn carrière in Friesland als een nachtkaars uit. Na een elleboogstoot in het duel met Vitesse moest de smaakmaker vier wedstrijden brommen. Alves scoorde weliswaar bij zijn rentree tegen Twente, maar zou een week later tegen Roda JC zijn laatste wedstrijd voor Heerenveen spelen.

Geen AZ, wel Middlesbrough

In de winter van 2008 bereikten AZ en Heerenveen een akkoord over een transfer van Alves. Voor maar liefst 18 miljoen euro zou de topschutter de overstap maken van Heerenveen naar Alkmaar. Omdat Alves inmiddels al bij het Engelse Middlesbrough had getekend, diende AZ een arbitragezaak in bij de KNVB. De Alkmaarders verloren die zaak en zagen Alves alsnog naar Engeland verkassen.

Zijn niveau van Heerenveen wist Alves nooit meer te behalen. In 49 wedstrijden scoorde hij slechts dertien keer voor Middlesbrough. Anderhalf jaar na zijn komst in Engeland vertrok hij alweer, om neer te strijken in Qatar. Via Al-Sadd, AL-Rayyan en Al-Gharrafa ging de ooit zo veelbelovende carrière van Afonso Alves als een nachtkaars uit. (FOX Sports)

Highlighted

Eredivisie
Antony named Eredivisie Player of the Month Published on 1/7/2021
Eredivisie
Endemol’s stake in Eredivisie Media & Marketing sold to league Published on 1/5/2021
Eredivisie
Davy Klaassen is named Eredivisie Player of the Month Published on 12/4/2020
Eredivisie
Ajax convincing and effortless against Heracles Published on 11/24/2020
Eredivisie
AZ launches University Published on 11/24/2020