Publiek in stadions krijgt uitleg van VAR bij Eredivisie-duels Published on 10/15/2019 | By fox sports

Het publiek in de stadions van de Eredivisie-clubs wordt voortaan bij inmenging van de VAR geïnformeerd over de reden van de ingreep.

De KNVB maakte bekend dat op de videoschermen in de stadions uitleg komt van de videoarbitrage, zodat ook voor het publiek duidelijk is waarom het spel stil ligt. Op de schermen verschijnen dan teksten als "check mogelijk hands" of "doelpunt afgekeurd - buitenspel".

Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV, aan het begin van dit seizoen, werd dit als proef al gedaan in de Johan Cruijff Arena.

De Eredivisie-clubs hebben nu met de KNVB afgesproken dat vanaf de komende speelronde in alle stadions waarin dat mogelijk is de VAR-communicatie op de videoschermen verschijnt. Alleen FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk beschikken nog niet over geschikte schermen in hun thuishavens. Het is de bedoeling dat in deze stadions op termijn het publiek ook direct wordt geïnformeerd als de VAR in actie komt.

De tv-kijkers krijgen altijd wel snel te zien waarom de videoarbiters achter de schermen in Zeist in actie komen. Voor het publiek in de stadions bleef het doorgaans gissen naar de reden. Een manier om daar meer duidelijkheid over te verschaffen, is gebruik van de videoschermen in de stadions.

Zodra de VAR in Zeist contact zoekt met de scheidsrechter op het veld, vult hij in om welke situatie het gaat. Dat bericht wordt dan rechtstreeks gepubliceerd op de schermen in de stadions. (FOX Sports/ANP)

Highlighted

Eredivisie
Cyriel Dessers named as Player of the Month Published on 12/4/2019
Eredivisie
ADO Den Haag makes dreams come true for Kimberley (13) with G-Storks Published on 12/3/2019
Eredivisie
Racism? Then we won't play football Published on 11/22/2019
Eredivisie
More than 550,000 eDivisie views in two days Published on 11/15/2019
Eredivisie
Donyell Malen visits the PSV Amputation Team Published on 11/5/2019