Speelronde 11: Alle Eredivisie-duels in cijfers Published on 10/26/2019 | By fox sports

Super Zondag XL is uitstekend gevuld met de Derby van het Noorden, de topper PSV - AZ, De Klassieker én Sparta Rotterdam - FC Utrecht. FOX Sports zet aan de hand van een aantal leuke én nuttige feitjes alle duels op een rij.

sc Heerenveen – FC Groningen, zondag 12.15 uur, FOX Sports 1

Sinds 2017 eindigden vier van de vijf Derby’s van het Noorden in een gelijkspel, in deze reeks wist alleen FC Groningen een zege te boeken (2-0, vorig seizoen in Groningen).

Alleen RKC (drie) scoorde dit seizoen minder vaak in thuisduels dan sc Heerenveen (vier keer, net als Willem II en ADO Den Haag), terwijl alleen FC Emmen (twee) minder uitgoals noteerde dan FC Groningen (drie).

Sparta Rotterdam – FC Utrecht, zondag 14.30 uur, FOX Sports 2

FC Utrecht won de laatste zes competitieduels met Sparta Rotterdam en hield in vier van deze wedstrijden de nul, alleen van Excelsior (zeven) en Willem II (acht) wisten de Domstedelingen ooit meer opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden te winnen.

Sparta won negen van de laatste dertien thuisduels in alle competities, waaronder drie van de vier thuiswedstrijden in de Eredivisie dit seizoen (één nederlaag).

PSV – AZ, zondag 14.30 uur, FOX Sports 1

PSV won de laatste tien thuisduels met AZ in de Eredivisie en kwam in de laatste vijftien thuisontmoetingen met de Alkmaarders tot scoren (39 doelpunten in totaal).

AZ kreeg dit Eredivisie-seizoen echter minder uitgoals tegen dan elk ander team (drie) en stond in uitwedstrijden slechts één speelminuut op achterstand (in blessuretijd tegen Vitesse).

Calvin Stengs staat dit Eredivisie-seizoen op evenveel goals (drie) en assists (vier) als in 2018/19, maar had daar dit seizoen maar de helft van zijn aantal speelminuten voor nodig (846 tegenover 1.693).

Ajax – Feyenoord, zondag 16.45 uur, FOX Sports 1

Ajax won elf van de laatste dertien thuiswedstrijden tegen Feyenoord in de Eredivisie (twee gelijke spelen) en wist in zeven van die dertien duels de nul te houden, waaronder in de laatste twee.

Alleen in het seizoen 1995/96 (vijftien) en het seizoen 2010/11 (dertien) stond Ajax na tien speelronden ook op minimaal twaalf punten voorsprong ten opzichte van Feyenoord (twaalf dit seizoen).

Alleen Sjaak Swart (veertien), Ruud Geels (tien) en Jari Litmanen (negen) kwamen vaker tot scoren voor Ajax tegen Feyenoord in de Eredivisie dan Klaas-Jan Huntelaar (acht doelpunten). (FOX Sports)

Highlighted

Eredivisie
Antony named Eredivisie Player of the Month Published on 1/7/2021
Eredivisie
Endemol’s stake in Eredivisie Media & Marketing sold to league Published on 1/5/2021
Eredivisie
Davy Klaassen is named Eredivisie Player of the Month Published on 12/4/2020
Eredivisie
Ajax convincing and effortless against Heracles Published on 11/24/2020
Eredivisie
AZ launches University Published on 11/24/2020