UEFA maakt kalender vrij voor nationale clubcompetities Published on 4/1/2020 | By ESPN

De UEFA stelt alles in werking om de nationale clubcompetities uit te kunnen spelen. De Europese voetbalbond laat de eis los dat alle seizoenen op 30 juni afgelopen moeten zijn. De Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en alle buitenlandse competities krijgen tot 3 augustus de tijd.

De UEFA heeft de kalender zo veel als mogelijk vrijgemaakt voor alle nationale competities. Resterende duels in de Champions League en Europa League zijn uitgesteld, net als interlands in de play-offs voor het EK en vele andere internationale wedstrijden. Er is nog geen datum vastgesteld wanneer deze wedstrijden wel gespeeld gaan worden.

De KNVB laat weten dat de competities in de tweede helft van juni moeten worden hervat. Zo kan de gestelde datum van 3 augustus worden gehaald. Het kabinet liet dinsdag weten dat het betaalde voetbal in Nederland zeker niet voor 1 juni hervat mag worden.

Consequenties contracten spelers

De UEFA kan nog niet zeggen wat de nieuwe situatie betekent voor spelers die op 1 juli van club wisselen. De Europese bond houdt ook nog in het midden of de transfermarkt wordt opgeschoven. Dergelijke zaken komen aan de orde tijdens een vergadering die voor half april wordt uitgeschreven.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft wel al een plan opgesteld voor de consequenties die het uitstellen van de competities heeft voor de contracten van spelers. Het voorstel is om alle contracten door te laten lopen tot de laatste speeldag van het seizoen, ongeacht welke datum dat uiteindelijk wordt.

De beslissing van de UEFA is goed nieuws voor de clubs, die nu meer kans hebben dat het seizoen alsnog kan worden beëindigd. De financiële schade zou enorm zijn als dat niet meer lukt, in de Engelse Premier League naar schatting ruim 1 miljard euro.

Nationale elftallen niet meer in actie dit seizoen

Het Nederlands elftal van bondscoach Ronald Koeman en de voetbalvrouwen van bondscoach Sarina Wiegman komen in principe pas in september weer in actie. De geplande oefeninterlands in mei en juni gaan niet door. Dat is het gevolg van besluiten die de Europese voetbalbond UEFA woensdag bekend heeft gemaakt vanwege de coronacrisis. 

Het Nederlands elftal van Koeman zou oefenen tegen Griekenland (Enschede, donderdag 28 mei) en Wales (Rotterdam, zaterdag 6 juni). De nationale ploeg van Wiegman zou vriendschappelijk uitkomen tegen België (5 juni) en Noorwegen (9 juni).

De UEFA heeft voor de voetbalvrouwen nog geen besluit genomen over de nieuwe speeldata van het Europees kampioenschap 2021 in Engeland.

KNVB houdt hoop op uitspelen competities

De KNVB zet de komende weken vooral in op het zogenoemde scenario 2, de hervatting van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. De nationale voetbalbond blijft de adviezen volgen van het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de overheid. In overleg zal worden bepaald of er publiek bij de wedstrijden aanwezig mag zijn.

Voorlopig is het nog onduidelijk wanneer de voetballers weer aan de groepstraining mogen beginnen, Pas als dat het geval is kan de KNVB de data van de eerste wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie plannen. Spelers hebben naar schatting zeker drie weken nodig om topfit te worden.

De KNVB houdt ook nog rekening met een doemscenario, dat het betaalde voetbal helemaal niet meer wordt hervat. De bond brengt binnenkort alle consequenties, bijvoorbeeld de financiële impact hiervan, in kaart. De KNVB onderzoekt ook hoe het de clubs dan kan helpen. (FOX Sports/ANP)

Highlighted

Eredivisie
Professional football brings happiness, connection and a €2 billion contribution to GDP Published on 4/13/2021
Eredivisie
GRAVENBERCH PROCLAIMED AS EREDIVISIE PLAYER OF THE MONTH Published on 4/6/2021
Eredivisie
Donyell Malen named Eredivisie Player of the Month Published on 3/4/2021
Eredivisie
Myron Boadu chosen as Player of the Month U21 for the first time Published on 3/4/2021
Eredivisie
Eredivisie goes digital with global fantasy football game Sorare Published on 2/23/2021