Eredivisie Speler van de Maand in cijfers

5

seizoenen

42

Winnaars

33

Uitgereikte prijzen

11

Clubs met een prijs

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over de Eredivisie Speler van de Maand verkiezing.

De Eredivisie Speler van de Maand wordt grotendeels objectief gekozen op basis van statistieken van StatsPerform (Opta). Alle spelers in de Eredivisie krijgen een totaalscore op basis van tientallen statistieken. Denk hierbij aan statistieken zoals doelpunten, assists, schoten op doel, creëren van kansen, tackles, intercepties, uitverdedigende acties, balcontacten, reddingen, succesvolle dribbels, persoonlijke duels etc. Per positie verschilt welke statistieken 'belangrijk' zijn en welke 'minder belangrijk'. Daarnaast draait het niet enkel om het turven van gebeurtenissen, maar een som van de resultaten van de acties van een speler én de tegenstander. Daarbij is dus ook de locatie, spelsituatie en type actie van belang. Naast statistieken tellen ook de stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match, voor een klein deel mee in de verkiezing. Zo hebben fans - naast de statistieken - toch een kleine invloed op de uitverkiezing.

Absoluut. Om te voorkomen dat spelers met bijvoorbeeld één goede invalbeurt al uitgeroepen worden tot Eredivisie Speler van de Maand, is het maandelijks een eis dat spelers minstens 60% van het totaal aantal speelminuten gespeeld moeten hebben. Met andere woorden: indien er drie speelrondes in een maand op het programma staan (90 x 3 = 270 minuten) dingen enkel spelers met minstens 162 speelminuten (60%) mee in de verkiezing. Bij vier speelrondes (90 x 4 = 360 minuten) is dat minstens 216 minuten. In feite kan het voorkomen dat een supersub dus buiten de boot valt, terwijl hij wel beslissend kan zijn geweest van zijn team. In realiteit is het echter amper voorgekomen dat een maandverkiezing anders zou uitpakken wanneer de norm (60% speelminuten) niet zou worden gehanteerd.

Ja en nee. In principe worden dezelfde normen gehanteerd: minstens 60% van het totaal aantal speelminuten, scores op basis van statistieken en de stemmen van voetballiefhebbers. Het enige verschil is dat bij de jaarverkiezing een ander component voor een groot deel meetelt: de stemmen van de 18 aanvoerders van de Eredivisie. De Eredivisie Speler van het Jaar wordt dus mede bepaald door zijn collega's uit het betaald voetbal.

Uiteraard! Elke maand beginnen de spelers op 'nul' en dingt elke speler opnieuw mee voor de prijs. In de vijfjarige historie van de verkiezing is het twee keer voorgekomen dat een speler de prijs twee maanden op rij won: in januari en februari 2022 (Orkun Kökcü) en in december 2019 en januari 2020 (Oussama Idrissi).

In principe niet. De spelers worden grotendeels beoordeeld op basis van individuele spelersstatistieken. Met andere woorden: een speler in het rechterrijtje kan net zo goed een hoge score behalen als een speler van één van de topclubs. Het is vaker voorgekomen dat een speler van een lager geklasseerde club de prijs won, terwijl een ander team juist al zijn wedstrijden won. In de realiteit hangt het een echter samen met het andere: teams die goed presteren scoren over het algemeen vaak hoog in de maandverkiezing. Dat is ook niet gek. Vaak zitten deze spelers in een goede flow en dat uit zich regelmatig ook in de individuele prestaties.

Die bal ligt bij de ontwikkelaar van de videogame FIFA: EA Sports. De Eredivisie Speler van de Maand wordt maandelijks bepaald op basis van statistieken en stemmen van voetballiefhebbers. Aan het einde van elke maand wordt de winnaar doorgegeven aan de ontwikkelaar (EA Sports). Zij bepalen zelf de rating in het spel: al wordt daar uiteraard ook rekening gehouden met de prestaties van de speler, statistieken en zijn standaard ratings het spel.

In het seizoen 2017/18 werden de eerste winnaars bepaald op basis van data. In het eerste pilotseizoen nog zonder daadwerkelijke prijs: die werd pas vanaf het seizoen 2018/19 uitgereikt. Sinds het seizoen 2020/21 tellen ook de stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing ook mee.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Eredivisie CV is de koepelorganisatie van de achttien eredivisieclubs en verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de hoogste competitie van Nederland. ESPN is mediapartner van de verkiezing en reikt namens de Eredivisie CV de prijzen uit aan de winnaars.

Dat kan uiteraard! Neem contact met ons op (klik hier) en we proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.