De Eredivisie Speler van de Maand is een prijs die het hele voetbalseizoen wordt uitgereikt aan de beste speler van de maand in de Nederlandse Eredivisie. De prijs wordt uitgereikt sinds de start van het seizoen 2017/18. Ben je benieuwd naar de achtergrond van deze maandelijkse en jaarlijkse prijs? Hier lees je alles over hoe de prijs tot stand komt en nog veel meer.

Initiatiefnemers van de prijs

De Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN.

De Eredivisie CV is dé voetbalorganisatie verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de hoogste competitie van Nederland, zowel sportief, commercieel, organisatorisch, strategisch als qua merk. De Eredivisie CV is verantwoordelijk voor de totstandkoming van de prijs en heeft zijn naam (Eredivisie) aan de prijs verbonden.

ESPN is de thuisbasis van het Nederlandse clubvoetbal. De Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, TOTO KNVB Beker en Azerion Vrouwen Eredivisie zijn onder andere live op ESPN te zien. ESPN reikt namens de Eredivisie de prijzen uit aan de spelers.

Naast een Eredivisie Speler van de Maand wordt ook maandelijks een Johan Cruijff Talent van de Maand uitgeroepen. Voorheen deed de Eredivisie dit zelf (toen heette de prijs nog Eredivisie Speler U21 van de Maand). Sinds het seizoen 2021/22 heeft de Eredivisie de handen ineen geslagen met de Johan Cruyff Foundation. Zij zijn mede-initiatiefnemer van de maandelijkse en jaarlijkse prijs voor beste talenten in de Eredivisie.

Hoe worden de winnaars van Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand bepaald?

Data (80%)

Enerzijds wordt op basis van de Opta Data van Stats Perform per speler een score berekend aan de hand van zes hoofdcategorieën (aanval, verdediging, schieten, passen, balbezit en keepen). Daarna wordt er per positie een wegingsfactor toegepast om tot een passende score te komen.

Een korte uitleg per categorie:

 1. Aanval – Hierbij wordt gekeken naar wat een speler toevoegt aan het aanvalsspel van zijn ploeg. Bij deze categorie is het ‘hoe meer hoe beter’, dus als een speler veel doelpogingen onderneemt en/of kansen creëert dan wordt dat extra gewaardeerd.
 2. Verdediging – Voor de categorie ‘verdediging’ kijken we naar het actieve verdedigen van de speler (hoeveel tackles, intercepties, uitverdedigende acties werden er genoteerd) en naar een passief element, waarbij wordt gekeken hoe dreigend de tegenstander (het team) was relatief tot de hoeveelheid balbezit.
 3. Keepen – De belangrijkste (maar niet enige) categorie voor het beoordelen van keepers. Hierbij wordt gekeken naar van waar de doelpogingen tegen kwamen, de reddingen, uitkomen en andere keeper specifieke acties.
 4. Passen – Hierbij wordt gekeken hoe efficiënt spelers zijn in hun passing. Er wordt hier meer waarde toegekend aan moeilijkere passes die slagen, daarnaast worden uitworpen van keepers hier ook in meegenomen.
 5. Balbezit – Bij balbezit wordt er gekeken naar de invloed van een speler op het behouden van balbezit voor het team. Denk hierbij onder andere aan het winnen van duels, het slagen van dribbels, het mee en tegen krijgen van overtredingen.
 6. Schieten – In tegenstelling tot bij aanval wordt er bij deze categorie vooral gekeken naar of een speler vanuit een goede positie schiet (wat zijn de coördinaten van de doelpogingen) en hoe efficiënt er met de kansen wordt omgesprongen. Meer kansen zal altijd een positieve factor zijn, maar als iemand steeds naast of over schiet dan wordt ze daar in deze categorie negatief op beoordeeld.

De data telt voor ongeveer 80% mee in de maandelijkse verkiezing.

Stemmen van voetballiefhebbers (20%)

Naast data hebben voetballiefhebbers ook invloed op de uiteindelijke verkiezing (voor ongeveer 20%). Alle stemmen die zij uitbrengen in de KPN Man of the Match-verkiezing tellen uiteindelijk mee in de scores. Is Cody Gakpo uitgeroepen tot Man of the Match bij een wedstrijd van PSV? Dan krijgt hij voor die wedstrijd bonuspunten in de maandverkiezing. Wordt hij drie keer in een maand uitgeroepen tot Man of the Match? Dan krijgt hij drie keer bonuspunten toebedeeld. Grote kans dat hij dan ook aanspraak maakt op de maandprijs.

Voorwaarden

Er zijn maar een paar voorwaarden die meegenomen worden in het bepalen van de winnaars:

 1. Minstens 60% speelminuten - Spelers moeten in die maand minstens 60% van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld om mee te kunnen dingen naar de prijs. Voorbeeld: als er in maart 4 wedstrijden zijn (4 x 90 minuten = 360 speelminuten), dan moeten zij minstens 216 speelminuten achter hun naam hebben staan. Speelt een team door afgelasting of verplaatsing een wedstrijd minder, dan is dat in het bovengenoemde voorbeeld niet vier maar drie wedstrijden (en dus 3 x 90 = 270 speelminuten) en is de eis dat zij minstens 162 speelminuten achter hun naam hebben staan
 2. Talenten zijn 21 jaar of jonger bij aanvang competitie - De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand worden volgens dezelfde methodiek bepaald. Het enige verschil is dat enkel spelers in aanmerking komen voor de Johan Cruijff Talent van de Maand als zij bij aanvang van de competitie 21 jaar of jonger waren. De eerste wedstrijd in het seizoen 2022/23 begon op 5 augustus 2022. Dat houdt dus in dat alle spelers die geboren zijn na 6 augustus 2000 (en dus bij aanvang van de competitie 21 jaar of jonger waren) kans maken op de prijs voor beste talent. Het kan dus voorkomen dat een speler nog op zijn 22e de award voor Johan Cruijff Talent van de Maand uitgereikt krijgt. Dit is het geval als hij in hetzelfde seizoen zijn 22e verjaardag gevierd heeft.

Hoe zit dat met de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar?

In principe is hier dezelfde methodiek van toepassing als bij de Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand. Het grote verschil is dat deze scores echter niet over drie of vier wedstrijden worden berekend, maar over alle 34 wedstrijden. Het is dus niet zo dat een Eredivisie Speler van de Maand ook automatisch meedingt voor de Eredivisie Speler van het Jaar-verkiezing. De kans is natuurlijk groot, maar het kan voorkomen dat een speler slechts één goede maand heeft gedraaid. Of dat een speler de maandprijs won en vervolgens geblesseerd raakte.

Ook de voorwaarden zijn hier hetzelfde: zo moeten spelers minstens 60% van het totaal aantal speelminuten (34 x 9 = 3060 speelminuten) binnen de lijnen hebben gestaan. Op basis van deze data en alle stemmen uitgebracht in de KPN Man of the Match-verkiezing, wordt vervolgens een longlist van 25 genomineerde spelers bepaald. Onder deze 25 spelers zitten de beste spelers uit de Eredivisie, maar ook de beste talenten.

Deze lijst met 25 spelers gaat vervolgens naar de achttien aanvoerders én hoofdtrainers:

 1. De 18 aanvoerders kiezen uit de 25 genomineerden de Eredivisie Speler van het Jaar. Hiervoor wordt het aanvoerdersnetwerk van spelersvakbond VVCS ingezet. Zij hebben hier een doorslaggevende stem: de speler die volgens de aanvoerders het beste heeft gepresteerd, wordt tijdens de Eredivisie Awards gehuldigd met de Eredivisie Speler van het Jaar award.
 2. De 18 coaches kiezen vervolgens het Johan Cruijff Talent van het Jaar. Hier wordt het netwerk van Coaches Betaald Voetbal voor ingezet. Zij bepalen - net als de aanvoerders - het grootste talent van de Eredivisie. Die speler wordt ook tijdens de Eredivisie Awards gehuldigd met de prijs Johan Cruijff Talent van het Jaar.

De keuzes van de aanvoerders én coaches hebben uiteindelijk 100% invloed op het bepalen van de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar.

Samenvatting prijs

 1. De Eredivisie Speler van de Maand wordt bepaald op basis van data van StatsPerform (80%) en stemmen van voetballiefhebbers uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing. Een voorwaarde is dat spelers minimaal 60% van het totaal aantal speelminuten die maand gespeeld moeten hebben
 2. De Johan Cruijff Talent van de Maand wordt bepaald op basis van data van StatsPerform (80%) en stemmen van voetballiefhebbers uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing. Een voorwaarde is dat spelers minimaal 60% van het totaal aantal speelminuten die maand gespeeld moeten hebben én bij aanvang van de competitie 21 jaar of jonger zijn.
 3. De Eredivisie Speler van het Jaar wordt voor 100% bepaald door de 18 aanvoerders. Zij stemmen op een lijst van 25 genomineerde spelers, wat voortgekomen is uit data van StatsPerform (80%) en de KPN Man of the Match-verkiezing (20%).
 4. De Johan Cruijff Talent van het Jaar wordt voor 100% bepaald door de 18 coaches. Zij stemmen op de talenten uit de lijst van 25 genomineerde spelers, wat voortgekomen is uit data van StatsPerform (80%) en de KPN Man of the Match-verkiezing (20%).

Wat wint een speler?

Maandprijzen

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand winnen beiden een award. Deze prijzen lijken in principe veel op elkaar, waarbij je de Eredivisie Speler van de Maand-award kan herkennen aan het blauw eredivisielogo op de prijs en bij de Johan Cruijff Talent van de Maand een rood logo.

De Eredivisie Speler van de Maand krijgt naast een award ook een geüpgraded Eredivisie Player of the Month-kaart in het spel FIFA. In FIFA kunnen spelers binnen het spelonderdeel Ultimate Team hun eigen droomelftal samenstellen door onder meer wedstrijden online te spelen, uitdagingen te voltooien en te handelen in spelerskaarten. Voor elke Eredivisie Speler van de Maand komt een special Player of the Month-kaart beschikbaar, zodat ze ook in het spel FIFA een boost krijgen.

De Johan Cruijff Talent van de Maand krijgt naast een award, twee cheques namens de VriendenLoterij:

 1. Één cheque van € 2.500 gaat naar de amateurclub van het talent, vaak de club waar een speler zijn voetbalcarrière begon. Indien een speler niet bij een Nederlands amateurclub heeft gespeeld, maar direct bij een profclub aan de slag is gegaan óf uit het buitenland komt, dan gaat deze cheque naar de maatschappelijke stichting van de eredivisieclub waar hij nu speelt.
 2. Daarnaast mag de aanvaller een tweede cheque van € 5.000,- doneren aan een project van de Johan Cruyff Foundation, waardoor er sportmaterialen aangeschaft kunnen worden voor kinderen met een lichamelijke beperking in de omgeving van de speler. Hierbij kun je denken aan aangepaste sportrolstoelen, racerunners, voetbalframes, etc.

Jaarprijzen

De Eredivisie Speler van het Jaar krijgt een eigen exclusieve award, wat verschilt van de maandelijkse prijs. Daarnaast natuurlijk de eervolle vermelding dat hij dé beste speler van de Eredivisie was in dat seizoen.

De Johan Cruijff Talent van het Jaar krijgt een award, waarop de beeltenis van Johan Cruijff staat. Daarnaast krijgt hij, namens de Johan Cruyff Foundation, een cheque voor het aanleggen van een nieuwe Cruyff Court op een locatie naar keuze.