Johan Cruijff Talent van de Maand in cijfers

1

seizoen

10

winnaars

7

uitgereikte prijzen

4

Clubs met een prijs

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over de Johan Cruijff Talent van de Maand verkiezing.

De Johan Cruijff Talent de Maand wordt grotendeels objectief gekozen op basis van statistieken van StatsPerform (Opta). Alle spelers in de Eredivisie krijgen een totaalscore op basis van tientallen statistieken. Denk hierbij aan statistieken zoals doelpunten, assists, schoten op doel, creëren van kansen, tackles, intercepties, uitverdedigende acties, balcontacten, reddingen, succesvolle dribbels, persoonlijke duels etc. Per positie verschilt welke statistieken 'belangrijk' zijn en welke 'minder belangrijk'. Daarnaast draait het niet enkel om het turven van gebeurtenissen, maar een som van de resultaten van de acties van een speler én de tegenstander. Daarbij is dus ook de locatie, spelsituatie en type actie van belang. Naast statistieken tellen ook de stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match, voor een klein deel mee in de verkiezing. Zo hebben fans - naast de statistieken - toch een kleine invloed op de uitverkiezing.

Absoluut. Om te voorkomen dat spelers met bijvoorbeeld één goede invalbeurt al uitgeroepen worden tot Johan Cruijff Talent van de Maand, is het maandelijks een eis dat spelers minstens 60% van het totaal aantal speelminuten gespeeld moeten hebben. Met andere woorden: indien er drie speelrondes in een maand op het programma staan (90 x 3 = 270 minuten) dingen enkel spelers met minstens 162 speelminuten (60%) mee in de verkiezing. Bij vier speelrondes (90 x 4 = 360 minuten) is dat minstens 216 minuten. In feite kan het voorkomen dat een supersub dus buiten de boot valt, terwijl hij wel beslissend kan zijn geweest van zijn team. In realiteit is het echter amper voorgekomen dat een maandverkiezing anders zou uitpakken wanneer de norm (60% speelminuten) niet zou worden gehanteerd. Daarnaast moet een speler bij aanvang van de competitie 21 jaar of jonger zijn, om in aanmerking te komen voor de prijs.

Ja en nee. In principe worden dezelfde normen gehanteerd: minstens 60% van het totaal aantal speelminuten, scores op basis van statistieken en de stemmen van voetballiefhebbers. Het enige verschil is dat bij de jaarverkiezing een ander component voor een groot deel meetelt: de stemmen van de 18 trainers van de Eredivisie. De Johan Cruijff Talent van het Jaar wordt dus mede bepaald door de 18 trainers uit het betaald voetbal.

Uiteraard! Elke maand beginnen de spelers op 'nul' en dingt elke speler opnieuw mee voor de prijs.

In principe niet. De spelers worden grotendeels beoordeeld op basis van individuele spelersstatistieken. Met andere woorden: een speler in het rechterrijtje kan net zo goed een hoge score behalen als een speler van één van de topclubs. Het is vaker voorgekomen dat een speler van een lager geklasseerde club de prijs won, terwijl een ander team juist al zijn wedstrijden won. In de realiteit hangt het een echter samen met het andere: teams die goed presteren scoren over het algemeen vaak hoog in de maandverkiezing. Dat is ook niet gek. Vaak zitten deze spelers in een goede flow en dat uit zich regelmatig ook in de individuele prestaties.

In het seizoen 2017/18 werden de eerste winnaars bepaald op basis van data. In het eerste pilotseizoen nog zonder daadwerkelijke prijs: die werd pas vanaf het seizoen 2018/19 uitgereikt onder de naam Eredivisie Speler U21 van de Maand.

Sinds het seizoen 2021/22 heeft de Eredivisie de handen ineen geslagen met VriendenLoterij en de Johan Cruyff Foundation. Hierdoor zijn de Eredivisie Speler U21 van de Maand- en Eredivisie Speler U21 van het Jaar-prijzen (sinds 2017 uitgereikt) en de Johan Cruijff Prijs voor het Talent van het Jaar (sinds 2003 uitgereikt) samengesmolten tot één gezamenlijke verkiezing voor talenten in de Eredivisie: de Johan Cruijff Talent van de Maand en aan het einde van het seizoen de Johan Cruijff Talent van het Jaar.

Naast een prijs ontvangt het Johan Cruijff Talent van de Maand namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500,- om te doneren aan zijn voormalig amateurclub óf de maatschappelijke foundation van zijn club. Daarnaast nog een tweede cheque van €5.000,- ter ondersteuning van één van de projecten van de Johan Cruyff Foundation, waardoor er sportmaterialen aangeschaft kunnen worden voor kinderen met een beperking.

De Johan Cruijff Talent van het Jaar krijgt naast de jaarprijs een Cruyff Court op een locatie naar keuze.

De verkiezing Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, VriendenLoterij en de Johan Cruyff Foundation. De Eredivisie CV is de koepelorganisatie van de achttien eredivisieclubs en verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de hoogste competitie van Nederland. ESPN is mediapartner van de verkiezing en reikt namens de Eredivisie CV de prijzen uit aan de winnaars.

Dat kan uiteraard! Neem contact met ons op (klik hier) en we proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.