Voor de prijs voor de beste spelers onder 21 jaar heeft de Eredivisie CV sinds het seizoen 2021/22 de handen ineen geslagen met VriendenLoterij en de Johan Cruyff Foundation.

Hierdoor zijn de Eredivisie Speler U21 van de Maand- en Eredivisie Speler U21 van het Jaar-prijzen (sinds 2017 uitgereikt) en de Johan Cruijff Prijs voor het Talent van het Jaar (sinds 2003 uitgereikt) samengesmolten tot één gezamenlijke verkiezing voor talenten in de Eredivisie: de Johan Cruijff Talent van de Maand en aan het einde van het seizoen de Johan Cruijff Talent van het Jaar.

Naast een prijs ontvangt het Johan Cruijff Talent van de Maand namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500,- om te doneren aan zijn voormalig amateurclub óf de maatschappelijke foundation van zijn club. Daarnaast nog een tweede cheque van €5.000,- ter ondersteuning van één van de projecten van de Johan Cruyff Foundation, waardoor er sportmaterialen aangeschaft kunnen worden voor kinderen met een beperking.

De Johan Cruijff Talent van het Jaar krijgt naast de jaarprijs een Cruyff Court op een locatie naar keuze.

Sportmaterialen

De Johan Cruyff Foundation ondersteunt met behulp van diverse partners en sponsoren al meer dan twintig jaar sportprojecten voor kinderen met een beperking. De Johan Cruyff Foundation vindt het belangrijk dat kinderen sporten en spelen. Daarvoor is goed sportmateriaal op school wenselijk, om zo nog meer uit de gymlessen te halen. Want juist in deze tijd is het belangrijk dat de kinderen in beweging worden gebracht!

Sportrolstoel
Een sportrolstoel is speciaal gemaakt om te sporten. De sportrolstoel heeft schuine wielen, waardoor je gemakkelijk wendbaar bent. In de rolstoel kunnen diverse sporten worden beoefend. Denk aan rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, rolstoelhockey of rolstoelrugby.

RunningFrame
Een RunningFrame is een driewielig loopframe met een borststeun en stuur. Kinderen met een lichamelijke beperking kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen. Voor deze groep (ernstig beperkte) kinderen is dit in sommige gevallen één van de weinige mogelijkheden om aan sport te doen. FrameRunning is de para-atletieksport waarbij de atleet met een RunningFrame op een atletiekbaan verschillende afstanden loopt of rent. Het RunningFrame is dan dus een sporthulpmiddel net als een sportrolstoel. Het RunningFrame is ook prima te gebruiken tijdens therapie en/of gymnastiek, of tijdens pauzes op school.

Frame voor frame-voetbal

Frame-voetbal is een aangepaste voetbalvorm, waarbij kinderen die gebruik maken van een rollator/looprekje ook kunnen genieten van het voetbalspel. De basis van frame-voetbal is hetzelfde als in het reguliere voetbal. Frame-voetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Door de lichamelijke beperking en het gebruik van een frame zijn er een paar belangrijke spelregels aangepast.

Johan Cruijff Talent van de Maand

Op zoek naar andere informatie over de Johan Cruijff Talent van de Maand? Bekijk dan één van de pagina's hieronder.