Het ontstaan van de Eredivisie gaat ver terug in de tijd. De voorloper van de Eredivisie was de kampioenscompetitie. Al sinds 1888 wordt er officieus gestreden om het Nederlands kampioenschap. Met ingang van het seizoen 1898/'99 werd dit officieel, waarna Concordia uit Rotterdam zich als eerste landskampioen van Nederland mocht noemen. Na de introductie van het betaald voetbal in 1954 werd twee jaar later de Eredivisie officieel opgericht. Zodoende zijn sinds 1956 de sterkste clubs van Nederland verenigd in één landelijke competitie.

De Eredivisie telt vandaag de dag 18 clubs. De lijstaanvoerder na 34 speelrondes is officieel landskampioen, al wordt de kampioensschaal vaak eerder overhandigd als de lijstaanvoerder niet meer in te halen is op de ranglijst. Sinds het seizoen 2019/'20 degraderen zowel de nummer 17 als 18 rechtstreeks een divisie lager naar de Keuken Kampioen Divisie. De nummer 16 strijdt in de nacompetitie om lijfsbehoud in de Eredivisie. Ook bovenin de competitie zijn er sinds 2005/'06 play-offs: de Play-Offs voor Europees voetbal. In een reeks van finalewedstrijden strijden clubs om het laatste ticket voor de UEFA Europa League.

Als bakermat van het nationale voetbal heeft de Eredivisie wereldwijd een reputatie opgebouwd van aantrekkelijk, creatief en vernieuwend voetbal. Gevoed door de sterke Nederlandse voetbalcultuur staat de Eredivisie bovendien tot ver over de landsgrenzen bekend als een aanvallende en doelpuntrijke competitie en wordt beschouwd als een ideale broedplaats voor voetbaltalent. Door talenten de kans te geven zich te ontwikkelen in een aantrekkelijke en spannende competitie, wordt tevens een stevig fundament gelegd onder het Nederlands Elftal.

In het eerste seizoen (1956) schreef PSV’er Coen Dillen meteen geschiedenis door liefst 43 keer te scoren, hetgeen nog altijd een record is. Ajax is recordhouder in het aantal kampioenschappen: 35 landstitels. Daarna volgen PSV (24), Feyenoord (15), HVV (10) en Sparta Rotterdam (6). In 2009 werd de hegemonie van de ‘traditionele top drie’ doorbroken door AZ dat kampioen werd. Het was voor het eerst sinds 1981 (toen: AZ '67) dat een andere club dan Ajax, Feyenoord en PSV de kampioenschaal omhoog kon houden. In het seizoen daarna (2009/'10) viel deze eer voor het eerst in de geschiedenis te beurt aan FC Twente.

Tot ver over de eigen landsgrenzen staat de Eredivisie bekend om de training en opleiding van internationale topspelers en coaches. Het succes van de Nederlandse clubs is grotendeels toe te schrijven aan hun vermogen jonge talenten op te leiden, vooral technisch en tactisch, en hen de mogelijkheid te bieden zich te ontwikkelen in de aantrekkelijke nationale competitie. Mede daarom hebben zoveel zelfopgeleide Nederlandse spelers door de geschiedenis heen uit kunnen groeien tot internationaal vermaarde topspelers zoals Johan Cruijff, Johan Neeskens, Willem van Hanegem, Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Philip Cocu, Frank de Boer, Jaap Stam, Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Mark van Bommel, Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Rafael van der Vaart, Dirk Kuijt en Robin van Persie. Succesvolle coaches met hun basis in de Eredivisie zijn onder andere Louis van Gaal, Frank Rijkaard, Guus Hiddink en Bert van Marwijk.

De Nederlandse competitie staat bekend om de aanvallende manier van voetballen. Het heeft zich tevens bewezen als een ideale broedplaats voor jonge buitenlandse spelers. Veel grote talenten zijn internationaal doorgebroken via de Eredivisie door zich daar te ontwikkelen en in de kijker te spelen van de grote Europese competities. Romario, Ronaldo, Nwanko Kanu, Jon Dahl Tomasson, Henrik Larsson, Jari Litmanen, Zlatan Ibrahimovic, Maxwell, Alex, Luis Suarez, Christian Eriksen, Memphis Depay, Frenkie de Jong en Matthijs De Ligt zijn hiervan slechts enkele voorbeelden.

Eredivisie archief op YouTube

Gedurende het seizoen 2016/17 bestond de Eredivisie 60 jaar. Om dit te vieren wilde de Eredivisie graag iets teruggeven aan de Nederlandse samenleving, namelijk de mooiste beelden in de historie. In samenwerking met alle (ex-) Eredivisieclubs is bij Beeld & Geluid en de NOS gezocht naar de mooiste momenten uit de historie van de clubs. Niet alle fragmenten waren vindbaar, maar wat we hebben gevonden is te vinden in het Eredivisie YouTube archief.

Meer

Wil je meer weten over de Eredivisie? Wellicht zijn de volgende onderwerpen wat je zoekt!