Eerlijk Spel

De roemruchte geschiedenis van AZ - Feyenoord

Feyenoord boekte afgelopen speelronde een goed resultaat tegen FC Twente (2-0), maar tijd om op adem te komen is er niet. Met de uitwedstrijd tegen koploper AZ moet de ploeg vol aan de bak. Putten de Rotterdammers hoop uit eerdere resultaten of is het hopen op een stunt? Holland Casino & de Eredivisie blikken vooruit op basis van onderlinge resultaten, doelpuntenmachines en merkwaardige feitjes uit de roemruchte historie van beide clubs.

Aan doelpunten geen gebrek

Feyenoord en AZ troffen elkaar in de Eredivisie maar liefst 87 keer. De cijfers zijn licht in het voordeel van het elftal van oefenmeester Arne Slot. Feyenoord won 44 keer, verloor 22 keer en speelde 21 keer gelijk. In die wedstrijden was Feyenoord met 184 doelpunten goed op schot en kreeg het zelf 118 doelpunten tegen. Met 3,6 doelpunten per wedstrijd heeft de gemiddelde voetballiefhebber zich tijdens clashes tussen beide ploegen niet hoeven te vervelen.

Vorig seizoen waren de verschillen klein. AZ won in eigen huis met 2-1 van Feyenoord. Jesper Karlsson nam allebei de goals voor zijn rekening. Cyriel Dessers pikte in dat duel voor de bezoekers een goaltje mee, maar het leverde geen punten op. Eerder dat seizoen was hij in de Kuip wel de ultieme plaaggeest voor AZ. Toen maakte hij in de allerlaatste minuut de winnende 1-0. Helaas voor Feyenoord is Dessers inmiddels verkast naar US Cremonese uit de Serie A. Voor hem hoeft het team van coach Pascal Jansen in elk geval niet te vrezen.

Jesper Karlsson was in februari 2022 met twee goals matchwinner.

Pierre van Hooijdonk, Peter Houtman en…

In de onderlinge competitiewedstrijden tussen beide clubs wisten Pierre van Hooijdonk (7 doelpunten) en Peter Houtman (7 doelpunten) het net regelmatig te vinden. Toch komen ze niet in de buurt van de lijstaanvoerder. Daar staat niemand minder dan Kees Kist met maar liefst 15 doelpunten. Myron Boadu (6 doelpunten) en Nikolai Jørgensen (6 doelpunten) wisten de top drie niet te halen.

Over doelpuntenmakers niet te klagen

Dit seizoen is het Jens Odgaard die met 4 doelpunten de meeste goals scoort voor AZ in de Eredivisie. Vlak daarna komt Dani de Wit met 3 doelpunten. Opvallend is dat linkervleugelverdediger Milos Kerkez ook al twee doelpunten op zijn naam schreef. In totaal wist AZ maar liefst 19 keer het net te vinden in 9 speelrondes.

Bij Feyenoord is Danilo de man die dit eredivisieseizoen zijn ploeg aan doelpunten helpt. Hij vond in 9 speelrondes al 6 keer het net. Ook Orkun Kökcü (3 goals) en Santiago Giménez (2) pakken hun goaltjes mee. In totaal scoorde Feyenoord dit seizoen in de Eredivisie 23 keer.

Nu wordt het spannend…

Voetballiefhebbers zitten dit weekend op het puntje van de stoel, want er valt zoals je leest genoeg te genieten. Lukt het AZ om de koppositie vast te houden of weet Feyenoord in punten gelijk te komen? Ook staat de kraker tussen PSV en FC Utrecht op het programma.

Bekijk hier de beste welkomstaanbieding voor Eredivisie fans! Wed €50 & krijg €50... plus elke Eredivisie speelronde een €5 free bet!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Wedstrijden

Dit artikel delen