Eerlijk Spel

Vooruitblik Speelronde 14: derbykoorts in Heerenveen en Rotterdam

Na een week vol met inhaalduels is het alweer tijd voor speelronde 14 van de Eredivisie! Holland Casino en de Eredivisie presenteren een nieuwe vooruitblik op basis van onderlinge resultaten door de jaren heen, spraakmakende doelpuntenmakers en natuurlijk de meest interessante feitjes!

PSV - AZ: PSV in bloedvorm vs. zoekend AZ

PSV en AZ namen het in de Eredivisie maar liefst 87 keer tegen elkaar op. 51 keer won PSV, 22 keer trok AZ aan het langste eind en veertien keer werd het gelijk. In totaal vielen er tijdens die onderlinge duels 287 doelpunten. Sinds de start van 2019 won de ploeg uit Alkmaar meer Eredivisie duels van PSV dan elk ander team (vijf).

Cody Gakpo kan in deze wedstrijd een persoonlijk succesje boeken. Hij kan zijn veertigste assist in de Eredivisie geven, waarmee hij Mark van Bommel (veertig) evenaart deze eeuw. Gakpo heeft alleen Dennis Rommedahl nog voor zich (43). Ook kan de PSV’er zijn dertiende assist van dit Eredivisieseizoen geven en hiermee zijn persoonlijke record van vorig jaar evenaren (27 duels).

Ook Yukinari Sugawara is een speler om in de gaten te houden. Hij was bij vier van de laatste goals van AZ in de Eredivisie betrokken (twee goals en twee assists). Hiermee is hij nu al bij evenveel goals betrokken als in het gehele vorige seizoen, maar in 22 duels minder (11 om 33).

AZ weet sowieso vaak gevaar te stichten in vijandelijk doelgebied. Sinds 20 maart 2022 wisten de Alkmaarders elk competitieduel het net te vinden (21 duels). De formatie kan voor de vierde keer in de geschiedenis minimaal 22 Eredivisie duels op rij scoren. Dit is de eerste keer sinds 2009 (toen 25 keer onder Louis van Gaal).

Is het in bloedvorm verkerende PSV in staat om AZ op de knieën te krijgen? Of stelt AZ na een aantal teleurstellende wedstrijden nu orde op zaken?

Deze wedstrijd start zaterdag om 21.00 in het Philips Stadion.

SC Heerenveen - Cambuur: De Friese derby blijft een fenomeen

Voormalig Cambuur-trainer Henk de Jong is er deze editie niet bij, maar gaf in april dit jaar tegen de NOS al aan hoe erg de derby leeft. “Het voelt als een finalewedstrijd. De spelers hebben het er steeds over. Je merkt aan alles dat dit een speciale wedstrijd is”, aldus de oefenmeester.

SC Heerenveen speelt voor de vijftiende keer tegen SC Cambuur in de Eredivisie. Van de voorgaande veertien ontmoetingen verloor Heerenveen er maar drie, speelde het vier keer gelijk en won het zeven keer.

SC Heerenveen-speler Tom Haye heeft goede herinneringen aan de derby’s tegen SC Cambuur. Hij gaf drie assists in vijf duels tegen de ploeg uit Leeuwarden. Dat is meer dan tegen iedere andere ploeg in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie samen.

Ook voor Doke Schmidt is het een wedstrijd met een speciaal verhaal. Hij is naast Lucas Bijker de enige speler die de Friese derby zowel namens Heerenveen als Cambuur speelde in de Eredivisie. Hij verloor één keer met de formatie uit Leeuwarden, speelde met diezelfde ploeg gelijk en speelde ook één keer gelijk met Heerenveen.

Weet Heerenveen de aansluiting met de top vijf te vinden? Of lopen de fans van Cambuur na afloop de polonaise in het stamcafé?

Deze wedstrijd start zondag om 14:30 in het Abe Lenstra Stadion.

Feyenoord - Excelsior: wie wordt de held van Rotterdam?

In totaal namen Feyenoord en Excelsior het 52 keer tegen elkaar op. Acht keer won Excelsior, 42 won Feyenoord en slechts twee keer eindigde de ontmoeting in een gelijkspel.

Saai is de derby over het algemeen nooit. Elk van de laatste veertig Eredivisie duels tussen Feyenoord (34 keer) en Excelsior (zes keer) leverde een winnaar op. De Kralingers wonnen de meest recente ontmoeting in februari 2019 (2-1).

Feyenoord vond vaak het net tegen de stadsgenoot. De ploeg kwam in slechts een van de laatste 32 Eredivisie duels met Excelsior niet tot scoren. Dit was tijdens de ontmoeting in mei 2017 (3-0). Deze wedstrijd betekende toen uitstel van het landskampioenschap voor Feyenoord. Excelsior sloot een kalenderjaar in de Eredivisie nooit eerder af met een zege. De voorgaande 22 jaren werden afgesloten met acht remises en veertien nederlagen.

Orkun Kökçü kan tegen Excelsior zijn honderdste Eredivisieduel spelen en wordt daarmee de jongste Feyenoorder met honderd wedstrijden (21 jaar en 319 dagen) sinds Tonny Vilhena in januari 2016 (21 jaar en 28 dagen). Kökçü kan ook de eerste speler worden die scoort in zijn honderdste Eredivisie duel namens Feyenoord sinds Jens Toornstra in december 2017 tegen Roda JC.

Lukt het Excelsior om De Kuip stil te krijgen? Of is Feyenoord op eigen grond heer en meester?

Deze wedstrijd start zondag om 16.45 in De Kuip.

De Eredivisie biedt meer spektakel!

Met twee derby’s en de clash tussen PSV en AZ op het programma is het dit weekend smullen geblazen! En wat te denken van de clash tussen Sparta Rotterdam en FC Twente

Ook gaat Vitesse op bezoek aan de Vetkampstraat bij Go Ahead Eagles. Zo vlak voor de winsterstop is het ongekend spannend en wij maken het speciaal voor jou nog iets spannender…

Bekijk hier de ultieme welkomstaanbieding voor Eredivisie fans! Wed €50, krijg €50 en ontvang elke speelronde een €5 Free Bet.

De winterstop start 14 november. De Eredivisie wordt hervat in het weekend van 6-8 januari. Tot dan!

Dit artikel delen