Eerlijk Spel

Vooruitblik Speelronde 28: AZ probeert Sparta af te schudden

Aankomend weekend springt de clash tussen AZ en Sparta er echt uit. Voor beide ploegen is het behalen van Europees voetbal geen onrealistische ambitie. Naast dit fraaie vooruitzicht biedt de Eredivisie jou dit weekend veel meer spektakel met o.a. Heerenveen - Volendam. Holland Casino Online en de Eredivisie presenteren een nieuwe vooruitblik op basis van onderlinge resultaten door de jaren heen, spraakmakende doelpuntenmakers en natuurlijk de meest interessante feitjes!

AZ - Sparta: Europees voetbal is het enige dat telt

AZ strijdt volop mee om een plaats in de voorronde van de Champions League. De goede prestaties van De Kaaskoppen in de Conference League dit seizoen blijven ook niet onopgemerkt in het buitenland. Tijdens het Conference Leage-tweeluik met Lazio Roma gooide Jesper Karlsson hoge ogen. Dat riep interesse op bij de Romeinen. De Italiaanse topclub wil de 24-jarige Zweed deze zomer naar Rome halen. Dat schreef La Gazetta Dello Sport deze week.

Deze week wacht ‘gewoon’ weer Sparta. De onderlinge statistieken spreken in het voordeel van de formatie van oefenmeester Pascal Jansen. AZ verloor maar een van de laatste dertig Eredivisieduels met Sparta (tweeëntwintig keer winst en zeven keer gelijk). In december 2019 was Sparta te sterk voor de Alkmaarders (3-0 in Rotterdam).

Sparta geeft zich dit seizoen niet zomaar gewonnen, want het team van oefenmeester Maurice Steijn is in bloedvorm. Het won de laatste twee uitwedstrijden in de Eredivisie. Bij een overwinning aankomende zaterdag op AZ schrijft het geschiedenis. In de laatste vijftig jaar wist Sparta slechts één keer in drie opeenvolgende Eredivisieduels buitenshuis de volle buit te pakken. Dit was in januari 2021.

Voor Sparta lijken er vooral in het begin van de wedstrijd kansen te liggen. AZ incasseerde dit Eredivisieseizoen acht goals in het eerste kwartier van de wedstrijd, waarvan drie in de laatste twee duels. Geen club kreeg deze jaargang meer tegendoelpunten in de eerste vijftien minuten (nog vier ploegen met acht).

De verdediging van AZ moet oppassen voor Spartaan Vito van Crooij. De Venlonaar maakte meer Eredivisiegoals tegen AZ dan tegen iedere andere club (vier), waaronder drie in zijn laatste twee duels. Alleen wist hij geen van zijn tien ontmoetingen met de Alkmaarders in de Eredivisie te winnen (vijf keer gelijk en vijf keer verloren).

Bij AZ hebben ze geen Van Crooij, maar hopen ze op een geniale ingeving van Vangelis Pavlidis. De Griek scoorde niet in zijn laatste vier Eredivisieduels. Slechts één keer bleef de spits langer zonder doelpunt voor AZ in de competitie (vijf duels op rij in oktober 2021).

Houdt Sparta-goalie Nick Olij zijn doel schoon? Of is goalgetter Pavlidis hem te slim af? Voorspel vandaag deze wedstrijd en profiteer van de allerbeste odds!

Deze wedstrijd start zaterdag om 20:00 in het AFAS Stadion.

PSV - Excelsior: Luuk de Jong heeft het op zijn heupen

PSV strijdt mee om de titel, maar doet het ook in de KNVB Beker naar behoren. De Eindhovenaren wonnen dinsdag met 1-2 van Spakenburg en het behalen van de bekerfinale is een feit. Bij Excelsior is er minder reden tot juichen. Het speelde met 0-0 gelijk tegen FC Twente en is terug te vinden op plaats zestien.

Ook de onderlinge statistieken door de jaren heen spreken duidelijk in het voordeel van PSV. Het verloor sinds een 2-0 nederlaag in Kralingen in mei 1985 geen van de 26 duels met Excelsior in alle competities en won liefst 24 van die wedstrijden (twee keer gelijk – thuis en uit). Excelsior pakte slechts één punt in de laatste zeventien Eredivisieduels met PSV en incasseerde in deze duels in totaal 54 treffers (gem. 3,2 per wedstrijd).

De Rotterdammers hebben Luuk de Jong vast al zeker goed geanalyseerd. Hij laat voor PSV de laatste weken zien dat scoren in zijn bloed zit. De in Zwitserland geboren spits was in zijn laatste zeven Eredivisieduels bij zeven doelpunten direct betrokken (vijf goals, twee assists). Bij zijn laatste drie ontmoetingen met Excelsior was de spits van PSV in totaal bij drie goals schutter of aangever (twee goals, één assist).

De verdedigers van Excelsior krijgen hoogstwaarschijnlijk geen makkelijke middag, want de scoringsdrift bij PSV is ongekend. PSV scoorde in vier thuiswedstrijden dit Eredivisieseizoen minimaal vijf keer. Deze eeuw lukt dat de Eindhovenaren dat in slechts twee seizoenen vijf keer: 2011/12 en 2012/13.

Bij Excelsior loopt geen Luuk de Jong, maar valt vooral buitenspeler Couhaib Driouech op. Van alle aanvallers heroverde hij dit Eredivisieseizoen het vaakst balbezit (119).

Voor Excelsior zijn de degradatiezorgen enorm en elk punt is goud waard. PSV hoopt op een fout van Feyenoord en Ajax. Zo mag het nog blijven dromen van de Champions League. Drukt Driouech zijn stempel op de wedstrijd? Of schittert Luuk de Jong met een fraaie kopgoal? Voorspel vandaag deze wedstrijd en profiteer van de allerbeste odds!

Deze wedstrijd start zaterdag om 20:00 in het Philips Stadion.

Heerenveen - FC Volendam: Henk Veerman is het scoren nog lang niet verleerd

Gezien de statistieken zijn ze bij Heerenveen hoogstwaarschijnlijk niet bang voor een slechte afloop. De Friezen wonnen de laatste zeven ontmoetingen met FC Volendam in alle competities, waaronder de duels dit seizoen in de Eredivisie (1-3) en de KNVB Beker (2-0).

Volendam is daarentegen dit seizoen een niet te onderschatten ploeg. Het pakte in 2023 al 21 punten in dertien Eredivisiewedstrijden (zes keer winst, drie keer gelijk en vier keer verloren). Dit is het hoogste aantal punten in een kalenderjaar Eredivisievoetbal voor de club sinds 1997 (toen 27).

Volendam-aanvaller Henk Veerman neemt het nu op tegen zijn oude club. De bonkige spits laat regelmatig zien dat hij een neusje voor de goal heeft, maar is minder prominent aanwezig dan bij Heerenveen. Hij was dit Eredivisieseizoen gemiddeld eens per 325 minuten trefzeker voor FC Volendam (drie goals). Bij Heerenveen lag zijn gemiddelde per jaargang altijd onder de 240 minuten, ook lost de spits dit seizoen per negentig minuten minder schoten dan in al zijn vorige seizoenen in de Eredivisie (2,4).

Voor Sydney van Hooijdonk kan het een extra mooie avond worden. Hij is straks mogelijk de eerste speler van Heerenveen die in vijf opeenvolgende Eredivisieduels scoort sinds Alfred Finnbogason in mei 2014 (zes) en de jongste (23 jaar en 61 dagen) sinds Michael Bradley in februari 2008 (20 jaar en 193 dagen).

Alle ballen op ‘Henkie’ Veerman? Of hengelt Heerenveen een eenvoudige overwinning binnen door een knappe goal van Van Hooijdonk? Voorspel vandaag deze wedstrijd en profiteer van de allerbeste odds!

Deze wedstrijd start zaterdag om 21:00 in het Abe Lenstra stadion.

Yes, het is weer weekend!

Vrijdagavond om 20:00 trappen we het voetbalweekend af met Groningen - Utrecht. Vervolgens doen we zondag na Feyenoord - RKC rond de klok van tien het ‘licht weer uit’ … Drie dagen lang genieten dus! En raad eens? De voorpret begint nu al!

Meestervoorspeller, laat maar eens zien wat je in huis hebt! Voorspel nu en profiteer van de allerbeste odds!

Registreer jij je vandaag als nieuwe speler? Dan trakteren wij jou op een exclusief welkomstaanbod: Wed €20 & Krijg €50

Dit artikel delen