EREDIVISIE OLDSTARS

Je leven lang voetballen, dat is wat OldStars Walking Football mogelijk maakt. Dit maatschappelijk initiatief om 60-plussers te activeren en weer mee te laten doen aan de (lokale) samenleving, startte in 2013 als een pilot van de Eredivisie CV, het Nationaal Ouderenfonds en VriendenLoterij. ADO Den Haag, FC Groningen, PSV en RKC Waalwijk waren de eerste clubs die aanhaakten, maar inmiddels is OldStars Walking Football bij bijna alle betaald voetbalorganisaties mogelijk. Daarnaast is ook de KNVB in dit initiatief ingestapt, waardoor deze nieuwe voetbalvorm door honderden amateurverenigingen wordt aangeboden. 

De Eredivisie, Ouderenfonds en KNVB vinden het belangrijk om mensen gezond te laten leven en met elkaar in contact te brengen. In het geval van OldStars zijn dat 60-plussers. Wij geloven dat we gezamenlijk een verschil kunnen maken door voetbal als middel te gebruiken om maatschappelijke doelen te realiseren. Voetbal is een teamsport en zorgt per definitie dus al voor meer sociale contacten.

Met OldStars slaan we de handen ineen om zestigplussers (weer) aan het voetballen te krijgen. Door samen te voetballen komen deze 60-plussers met elkaar in contact en blijven ze fitter. De sociale component van voetbal speelt met name bij deze doelgroep een belangrijke rol. Voetbal wordt zo als middel ingezet om issues waar deze doelgroep mee kampt (gezondheidsproblemen, geen actieve maatschappelijke rol, weinig sociale contacten) bespreekbaar te maken en aan te pakken.

WAT IS OLDSTARS WALKING FOOTBALL?

Deelnemers van OldStars voetballen volgens het ‘walking football’ principe, waarbij er niet mag worden gerend, dit om blessures te helpen voorkomen. Er zijn nog enkele andere regels: er wordt op een klein veld gespeeld, zes tegen zes en zonder keeper.

OldStars is een programma van 20 weken. Het begint met een fittest (nulmeting), na 20 weken volgt er een nameting en wordt de cyclus afgesloten met het OldStars-kampioenschap. De club verzorgt training en begeleiding op de eigen sportaccomodatie. Trainingen worden gestart met een kopje koffie of thee. Zo leren de deelnemers elkaar beter kennen en ontstaat er een ‘mannen onder elkaar’ gevoel. Maar natuurlijk is OldStars walking football voor mannen én vrouwen.

WAAR VIND IK EEN OLD STAR-TEAM?

Er zijn nu OldStar-teams bij Eredivisie-, Jupiler League- en amateurclubs. Een volledig en actueel overzicht van alle OldStars Walking Football-teams is te vinden op www.oldstars.nl