Coronavirus

Naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan zijn er een aantal veelgestelde vragen over de gevolgen voor het voetbal.

Waarom wordt er niet gevoetbald tot 1 april?
Het kabinet heeft een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Eén daarvan is dat tot 1 april alle evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast. Daar vallen dus ook alle wedstrijden in het betaald voetbal onder, zoals wedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, beloftencompetities en jeugdcompetities.

Hoe zit dat met trainingen en andere activiteiten bij de clubs?
Veel clubs hebben besloten om ook alle maatschappelijke activiteiten tot 1 april te schrappen, de fanshop tijdelijk te sluiten, te trainen achter gesloten deuren, geen rondleidingen meer te geven in het stadion en externe evenementen in het stadion tijdelijk uit te stellen. We vragen hier jullie begrip voor, omdat ons gezamenlijke doel is om de kans op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te maken. 

Gaat de edivisie wel door?
De wedstrijden in de edivisie gaan op maandag 16 en dinsdag 17 maart niet door. Of de speelrondes op 23, 24, 30 en 31 maart doorgaan wordt samen met de clubs, Dreamhack en Endemol besloten. Volg de social media-kanalen van de edivisie om op de hoogte te blijven van de laatste stand van zaken. 

Waarom bepalen jullie niet zelf dat er wel of niet gevoetbald wordt?
De specifieke kennis over welke maatregelen noodzakelijk zijn, is aanwezig bij het RIVM en de overheden. Zij hebben de KNVB, Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie nadrukkelijk verzocht om niet zelf maatregelen te nemen maar hun maatregelen af te wachten en op te volgen. In het buitenland werkt dit overigens ook zo. Ook daar zijn het niet de voetbalbonden die de maatregelen nemen maar de overheden.

Waarom wordt er in het betaald voetbal niet toch gespeeld, maar dan zonder publiek?
Samen met de KNVB, Keuken Kampioen Divisie en alle betaald voetbalclubs is afgesproken dat wij zoveel mogelijk wedstrijden mét publiek willen spelen. Pas in het laatste stadium van de competitie, als echt niet meer geschoven kan worden, dan hanteren we het noodmiddel om zonder publiek te spelen. Maar dit heeft dus absoluut niet onze voorkeur, want dat is uiteraard niet wat de fans, de spelers en de tv-kijkers willen.

Komen de competities voor het betaald voetbal in gevaar?
We hebben voorlopig voldoende ruimte om wedstrijden naar achteren te kunnen schuiven. Als dit niet langer gaat, dan kunnen we toch spelen maar helaas dan zonder publiek. Maar we blijven hierbij natuurlijk afhankelijk van eventuele nieuwe maatregelen van het kabinet en de ontwikkeling van het Coronavirus in Nederland. We zijn in nauw contact met de KNVB, Keuken Kampioen Divisie en clubs over de gevolgen met betrekking tot het verdere verloop van de competities. 

Wanneer weten we wanneer de afgelaste wedstrijden worden ingehaald?
De komende dagen wordt door de KNVB in kaart gebracht wanneer de uitgestelde speelrondes kunnen worden ingehaald. Maar we blijven hierbij natuurlijk afhankelijk van eventuele nieuwe maatregelen van het kabinet en de ontwikkeling van het Coronavirus in Nederland.

Hoe zit het met mijn kaartje voor een wedstrijd in de Eredivisie? Ga ik als seizoenkaarthouder wedstrijden missen? 
We begrijpen dat er veel vragen zijn onder ticket- en seizoenkaarthouders in de Eredivisie. Omdat op dit moment de wedstrijden tot nader order uitgesteld zijn, blijven de tickets gewoon geldig voor de nieuwe speeldatum. Er zijn nog geen scenario's met de clubs in kaart gebracht als straks blijkt dat wedstrijden uiteindelijk in zijn geheel niet meer gespeeld worden, zonder publiek of op een datum waarop je de wedstrijd niet kan bezoeken. Daar is het nu nog te vroeg voor.

Komt EURO 2020 in gevaar?
De UEFA is eindverantwoordelijk voor dit toernooi, daar kunnen wij niets over zeggen.

Hebben jullie tips om besmetting te voorkomen?
Wij baseren ons op de deskundigen op dit gebied. Kijk voor tips op de website van het RIVM.

Is er een woordvoerder namens de Eredivisie CV beschikbaar?
De KNVB is verantwoordelijk voor de verdere verloop van de competitie. We staan in nauw contact met hen over de mogelijke scenario's voor de rest van de competitie. Voor vragen m.b.t. het verloop van de competitie verzoeken wij jullie om contact op te nemen met de afdeling persvoorlichting van de KNVB. Voor alle overige vragen kunt u contact opnemen via e-mail op info@eredivisie.nl en/of op het algemene telefoonnummer 0343 438 480.