Profvoetballers stimuleren ruim 14.000 kinderen om boeken te scoren Gepubliceerd op 7-2-2019

Scoren kun je overal! Met die gedachte voert de Bibliotheek samen met de Eredivisie CV een uniek leesproject uit voor leerlingen van groep 5 en 6: Scoor een Boek! In 6 provincies in Nederland gaan bijna 14.000 leerlingen de komende 9 weken zoveel mogelijk boeken lezen (‘scoren’). De kinderen worden door profvoetballers gestimuleerd om (meer) te lezen en sluiten het project sportief af met een voetbalmiddag in de stadions.

Net als een echte voetbalwedstrijd is Scoor een Boek! in drie delen opgesplitst: de aftrap, rust en het eindsignaal. Tijdens de aftrap maken de leerlingen kennis met het leesproject en worden ze aangemoedigd door een (video)peptalk van een profvoetballer.

Zo verscheen Tim Breukers in Bibliotheek Harderberg in het Heracles Almelo-tenue, terwijl Michael Breij (FC Groningen) een videoboodschap opnam voor duizenden leerlingen. In Breda gaf Gianluca Nijholt de aftrap voor basisschoolleerlingen in het Rat Verlegh Stadion, terwijl in Emmen keeper Kjell Scherpen de kinderen stimuleert om meer te lezen. 


In 9 weken gaan leerlingen uit de 632 klassen zoveel mogelijk boeken scoren. Voor ieder gelezen boek scoren zij een sticker, die op een poster in de klas opgeplakt kunnen worden. Tussendoor worden de scholen in de ‘rust’ bezocht door een Bibliotheek-consulent, waarbij de gehanteerde tactieken en scores besproken worden.

In april wordt Scoor een Boek! sportief afgesloten met een voetbalmiddag bij de profclubs. Daar wordt ook de eindscore bekend gemaakt: hoeveel boeken hebben de bijna 14.000 leerlingen samen gelezen?

Spelers van AZ, FC Emmen, FC Groningen, Heracles Almelo, NAC Breda, Willem II, Helmond Sport, FC Volendam, Go Ahead Eagles, N.E.C., RKC Waalwijk en Top Oss werken mee aan het project Scoor een Boek!

Over Scoor een Boek!

Scoor een Boek! is een landelijk, groeiend initiatief met deze editie bijna 14.000 leerlingen, 362 basisscholen, 92 bibliotheekvestigingen en 12 voetbalclubs. De Eredivisie CV en de Bibliotheek werken nauw samen om editie 2019 wederom tot een succes te maken.

Het project Scoor een Boek! bundelt de populairste sport van Nederland met lezen. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Hierin zijn veel overeenkomsten te vinden met het voetbal. De persoonlijke boodschap van een voetballer werkt stimulerend en motiveert de leerlingen zoveel mogelijk boeken te lezen.

Thuiseditie

Naast het scoren in de klas, kunnen ook gezinnen meedoen met Scoor een Boek! met de Thuiseditie. In de Bibliotheek kan een gratis Scoor een Boek!-poster worden afgehaald. Voor elke 15 minuten (voor)lezen in een boek, krant of tijdschrift, plak je op de Thuisposter een sticker in de vorm van een voetbal.

Nieuw dit jaar is de Scoor een Boek! Coach voor gezinnen die wel graag willen lezen maar het lezen en voorlezen lastig vinden. Een Coach komt thuis het gezin helpen.