Voetballers met autisme hervinden voetbalplezier bij PEC Zwolle Gepubliceerd op 25-11-2019

Kaya (10) komt uit een echte voetbalfamilie. Hij start op zijn 5e als keeper bij een voetbalvereniging, maar voelt zich niet op zijn plek. Kaya blijkt autisme te hebben en heeft het gevoel dat de trainer hem niet begrijpt. Hij voelt zich aangevallen, ervaart veel druk om te winnen en stopt met voetballen. Via PEC Kicks Ass hervindt hij weer het plezier in het spel én zelfvertrouwen.

Veel amateurclubs zijn er niet op ingericht om op een verantwoorde manier met kinderen met een autisme spectrum stoornis te sporten. Het geeft vaak te veel spanning over en weer, waardoor het plezier in voetbal verdwijnt. Hierdoor stoppen veel kinderen met voetbal, terwijl ze voetbal ontzettend leuk vinden. Deon, de beste vriend van Kaya: “We zijn beste vrienden, al heel erg lang. We zaten ook bij elkaar in het team, alleen vond hij dat heel moeilijk. Hij kon niet tegen zijn verlies en stopte met voetballen, heel jammer.”

PEC Zwolle United verzorgt in samenwerking met Stichting Empower speciaal voor deze kinderen wekelijkse trainingen, zo ook voor Kaya uit Zwolle. Toen hij bij PEC Kicks Ass begon was hij meteen weer op z’n plek. Bij elke training staat Kaya met een brede glimlach op zijn gezicht te voetballen. “Ik vind voetballen gewoon heel erg leuk, ik word er rustig door in mijn hoofd. Ik kijk iedere keer weer uit naar de training.”

Door goede begeleiding van trainers met een pedagogische achtergrond hervinden de jongens en meiden het plezier weer in het voetbal, wat veel vertrouwen en plezier oplevert. Met deze bagage kunnen de kinderen doorstromen naar een reguliere amateurvereniging, het ultieme doel van het project.

 

Voetballen met held Bram van Polen

Het plezier en zelfvertrouwen van Kaya wordt aangewakkerd door de aanwezigheid van aanvoerder en zijn held Bram van Polen. “Bram van Polen is een voorbeeld voor mij, hij is een hele goede voetballer.” Van Polen traint zelf ook graag mee met de jongens en meiden. “Als je de kinderen een smile op hun gezicht kunt geven, ja dat geeft me echt een goed gevoel.”

De kracht van voetbal

De video maakt onderdeel uit van een 25-delige videoreeks waarin wekelijks wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu en zijn of haar omgeving kan betekenen. PEC Zwolle is de derde club die wordt uitgelicht. Bekijk hier de eerdere video’s van PSV (Amputatievoetbal) en Willem II (Football Memories).

De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie.

Maatschappelijk nieuws

Maatschappelijk
Jonge Fortuna Sittard-supporter met autisme ziet droom uitkomen Gepubliceerd op 25-11-2019
Maatschappelijk
Voetbaldroom 'enfant terrible' komt uit dankzij jeugdopleiding Sparta Rotterdam Gepubliceerd op 25-11-2019
Maatschappelijk
Het Sportproject van sc Heerenveen geeft Seyma weer zelfvertrouwen Gepubliceerd op 25-11-2019
Maatschappelijk
Betaald voetbalclubs veilen unieke items tijdens Meer dan Voetbal-week Gepubliceerd op 25-11-2019
Maatschappelijk
ADO Den Haag helpt supporter en ex-verslaafde Michael met een gezonde leefstijl Gepubliceerd op 25-11-2019