Ajax bij laatste zestien in Europa League na moeizame winst Gepubliceerd op 25-2-2021 | Via ESPN

Amsterdammers winnen met 2-1 na moeizame wedstrijd tegen Lille.

Ajax is er in geslaagd om de achtste finales van de Europa League te bereiken. Thuis had de ploeg van Erik ten Hag de grootste moeite om Lille van zich af te houden, met uiteindelijk een 2-1 overwinning als eindresultaat. Na de 1-2 winst van de Amsterdammers in Frankrijk was dat ruim genoeg om de laatste zestien van het toernooi te bereiken. 

Al na vier minuten haalde Ajax-keeper Maarten Stekelenburg de eerste bal van de lijn, in wat later een wedstrijd zou worden waarin de keepers hun waarde bewezen. Toch had Lille-keeper Mike Maignan na een kwartier geen antwoord op een kopbal van Davy Klaassen, die helemaal vrij een voorzet van Dusan Tadic kon inkoppen: 1-0. Vier minuten later kon Timothy Weah - die vorige week wel trefzeker was - de score gelijktrekken, maar de zoon van George Weah krulde de bal naast. 

Lille-keeper Maignan voorkwam vervolgens met een redding dat Devyne Rensch de score na een half uur verdubbelde. Na rust waren de Fransen gevaarlijker en had Ajax scheidsrechter Collum ook niet tegen. Jonathan Bamba, Renato Sanches en Xeka kregen mogelijkheden om Stekelenburg te passeren, maar faalde daarin nipt. Ajax kreeg daarentegen kansen via Tadic en David Neres, maar bouwde de voorsprong niet verder uit.

Penalty voor Lille

Dat leek Ajax duur te komen staan. Lisandro Martínez gaf Jonathan David een duw in het strafschopgebied, waarna de VAR Collum naar de zijkant stuurde. De Schot gaf de uitploeg vervolgens een strafschop, die werd binnengeschoten door Yusuf Yazici. Met nog 12 minuten te gaan, deed Lille er vervolgens alles aan om een verlenging af te dwingen. 

In de tegenaanval was het vervolgens Ajax dat onverwachts scoorde. Neres kopte Ajax op aangeven van invaller Brian Brobbey op 2-1, waardoor een plek in de achtste finales zeker is voor Ajax. Op vrijdag 26 februari is de loting voor de achtste finales. 

Uitgelicht

Eredivisie
Vanaf volgend seizoen: Eredivisievoetbal in Ultra HD op ESPN Gepubliceerd op 12-4-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Giakoumakis en Malen bewijzen hun waarde Gepubliceerd op 9-4-2021
Eredivisie
Definitief: 23 april weer toeschouwers in de Eredivisie stadions Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Advocaat in een illuster rijtje na zijn 200ste overwinning in de Eredivisie Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Gravenberch uitgeroepen tot Eredivisiespeler van de maand Gepubliceerd op 2-4-2021