Ajax Vrouwen ligt uit titelrace na nederlaag in Enschede Gepubliceerd op 14-5-2021 | Via ESPN

Twente wint met 1-0 en staat zeven punten voor op Ajax.

Ajax Vrouwen ligt uit de titelrace en dat is een pijnlijke conclusie voor de ploeg van Danny Schenkel, dat aflopen zomer recordinternational Sherida Spitse en defensieve kracht Stefanie van der Gragt naar Amsterdam haalde. Met nog twee duels gaat het tussen FC Twente en PSV, die elkaar op de slotdag tegenkomen. 

Een sprookjesachtige hemel werd om 20:00 wakkergeschud door een kabaal aan knallen ontstaan door de chemische reactie van wanneer zwavel, houtskool, potas, salpeter en kaliumnitraat aan elkaar worden blootgesteld. Wanneer het vuurwerk in Zuidoost-Enschede zich verplaatst naar het speelveld is het Ajax dat de Twentse oerknal het best heeft verteerd. Twente-doelvrouw Daphne van Domselaar voelt dat de Amsterdammers drukken, is zelf op tijd bij een slechte terugspeelbal van 64-voudig international Kika van Es, maar ziet dat de Amsterdammers de druk niet omzetten in levensgrote kansen. 

Één keer moet Van Domselaar echt in actie komen. Wanneer Van der Gragt in haar kracht wordt gezet bij standaardsituaties is het normaliter alle hens aan dek, maar ook dit komt de ploeg uit Enschede te boven. Het trio Anne-Lena Stolze, Fenna Kalma en Renate Jansen is efficiënter dan een Zwitsers zakmes bij een tropentocht door Amazone-gebied en dit seizoen al goed voor 31 doelpunten. Wanneer Sisca Folkertsma de Duitse Stolze vrijspeelt op links bedient de linksbuiten aanvoerder Renate Jansen bij de tweede paal. Vogelvrij schiet ze haar dertiende doelpunt van dit seizoen tegen de touwen: 1-0. 

Het verzet van Ajax is met die treffer gebroken. Het gebrek aan doelpunten in de kampioenspoule van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen breekt de ploeg van Schenkel op. Na een 3-1 nederlaag in Eindhoven, 2-0 overwinning tegen ADO en een tweede nederlaag op rij tegen de ploeg van Tommy Stroot valt het doek met het oog om de titelrace. De druk die Ajax voor rust op de mat legt, is na rust niet meer zichtbaar. De schop van achteren die Samantha van Diemen in de slotfase rood oplevert, typeert de woede die in de Ajax-ploeg is geslopen. Weer een seizoen waarin de beste vrouwenploeg van het land niet uit de hoofdstad komt. 

Twente lacht in zijn vuistje en wint uiteindelijke met 1-0. De ploeg uit Enschede gaat sowieso proberen ver te komen in de Champions League en kan met de wedstrijd tegen ADO voor de boeg kijken of PSV tegen Ajax mogelijk kostbare punten laat liggen alvorens de uitwedstrijd tegen PSV op 30 mei op het programma staat. 

PSV brengt ADO naar het slachthuis
Wie nog niet overtuigd was van de kwaliteiten van Joëlle Smits doet er goed aan om de twee wedstrijden van PSV Vrouwen tegen ADO Vrouwen terug te kijken. Na een wereldgoal in Den Haag was het vizier van de meest scorende PSV-spits aller tijden scherper dan dat van Simo Häyhä, de meest doeltreffendste sluipschutter ooit in de geschiedenis. Nadat ADO-verdedigster Amber Verspaget haar ploeg op ongelukkige wijze op achterstand had gebracht alsmede een eigen doelpunt, begon Smits haar doelpuntendrang om te zetten in goals.

Allereerst deed ze dat na 31 minuten vanaf elf meter, waarna ze in de derde minuut van de extra tijd voor rust zorgde voor de 5-1. 5-1? Ja, want Romée Leuchter en Naomi Pattiwael zorgden met een assist op elkaar al voor twee Eindhovense doelpunten, terwijl Gwyneth Hendriks vanaf elf meter ADO op het scorebord bracht. Na rust deed ook Manon van Raay dat voor de Haagse ploeg, geleid door Sjaak Polak. In de 78ste minuut complementeerde Smits haar hattrick met haar 21ste doelpunt in 16 wedstrijden. Cijfers waarmee ze aan kan komen bij de Europese topclub VfL Wolfsburg, waar ze volgend seizoen voor hoopt te schitteren. 

Het verschil tussen Twente en PSV is één schamel puntje, in het voordeel van de ploeg uit Enschede. Met nog twee wedstrijden te gaan wijst alles erop dat de competitie op 30 mei beslist gaat worden. PSV heeft een voorsprong van vijf punten op Ajax. De Amsterdammers blijven gaan voor de tweede plek, waardoor Champions League voetbal nog met een hele kleine kans mogelijk is. 

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie samen één! Gepubliceerd op 18-6-2021
Eredivisie
Volle stadions bij seizoenstart Gepubliceerd op 11-6-2021
Eredivisie
Definitief: alle eredivisie wedstrijden voor seizoen 2021-22 Gepubliceerd op 8-6-2021
Eredivisie
PSV kampioen KPN eDivisie Gepubliceerd op 3-6-2021
Eredivisie
Bekijk nu live: de KPN eDivisie finals Gepubliceerd op 2-6-2021