AZ ontslaat succescoach: betere cijfers dan Van Gaal Gepubliceerd op 5-12-2020 | Via fox sports

Zaterdagochtend kwam het grote nieuws naar buiten dat AZ trainer Arne Slot per direct op straat heeft gezet. Slot zou in gesprek zijn met Feyenoord, maar gezien zijn cijfers als hoofdtrainer van de Alkmaarders is het ontslag een op zijn zachtst gezegd opmerkelijke keuze te noemen.

Slot overlegt namelijk de beste cijfers van de Eredivisie-trainers die momenteel actief zijn. Door het abrupte einde van de afgelopen voetbaljaargang stond Slot pas 34 keer langs de lijn in de Eredivisie, maar daarin steeg zijn ploeg statistisch gezien wel tot grote hoogten. 

Arne Slot debuteerde als hoofdtrainer met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Daarin boekte hij direct de gedeeld grootste competitiezege onder zijn hoede: 4-0. Na een 0-2 overwinning op bezoek bij RKC Waalwijk en een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Groningen incasseerde Slot tegen Vitesse de eerste nederlaag én tegengoal (1-2).

Dat was één van de veertien duels onder Slot waarin AZ een doelpunt tegen kreeg. AZ wist in 20 (!) van de de 34 Eredivisie-duels onder Slot een clean sheet te behalen. Met 58,8% kan hij van alle trainers met minimaal 25 Eredivisie-duels voor een team het hoogste percentage clean sheets overleggen.

Beter dan Van Gaal 

Ook qua aantal geboekte overwinningen deed Slot het uitzonderlijk goed in Alkmaar. Van zijn 34 wedstrijden won hij er 22, speelde hij er zeven gelijk en verloor hij er slechts vijf. Dit resulteerde in een gemiddelde van 2,15 punten per wedstrijd, het hoogste gemiddelde onder een coach met een vaste aanstelling bij AZ ooit. Daarmee laat hij onder meer Louis van Gaal achter zich, die een gemiddelde van 1,98 in 136 wedstrijden achter zijn naam heeft staan. 

Zo eindigt het op het oog gelukkige huwelijk tussen AZ en Slot toch nog abrupt met een vechtscheiding. AZ is momenteel twaalf Eredivisie-wedstrijden op rij ongeslagen en zijn daarmee bezig aan hun beste reeks sinds 2010. Zondag nemen de Alkmaarders het met de nieuwe hoofdtrainer Pascal Jansen in eigen huis op tegen FC Groningen, donderdag wacht op bezoek bij HNK Rijeka in de Europa League misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Zonder Arne Slot. (FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Vooruitblik: Klaas-Jan Huntelaar op voor zijn laatste kunstje? Gepubliceerd op 15-1-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Reuzendoder AZ op weg naar volgende topper Gepubliceerd op 13-1-2021
Reactie op de nieuwe corona maatregelen van het Nederlandse betaald voetbal Gepubliceerd op 12-1-2021
Eredivisie
Vitesse-FC Utrecht in het teken van Theo Bos en KWF Gepubliceerd op 12-1-2021
Eredivisie
AJAX - PSV bezorgt ESPN meteen record Gepubliceerd op 11-1-2021