Beresterke Botman ook in Frankrijk oppermachtig in duels Gepubliceerd op 18-2-2021 | Via ESPN

Heerenveen-trainer Johnny Jansen had niet verwacht dat Botman zich zó snel zou aanpassen.

Sven Botman staat donderdag in de Europa League tegenover zijn oude werkgever. Hij maakte afgelopen zomer voor acht miljoen euro de overstap van Ajax naar Lille. Daar groeide Botman binnen no time uit tot vaste waarde in de defensie. Lille-aanvoerder José Fonte stak onlangs al de loftrompet over het talent en niet geheel onterecht: geen speler in de Franse competitie is sterker in de duels dan Botman.  

Gezien de stormachtige ontwikkeling en de uitstekende cijfers van de verdediger zullen ze zich bij Ajax nog wel eens achter de oren krabben. Botman maakte nooit minuten in het eerste van Ajax en werd in het seizoen 2019-20 verhuurd aan sc Heerenveen. Trainer van de Friezen Johnny Jansen vindt niet dat Ajax een fout heeft begaan door hem te verkopen. "Wij konden in ieder geval mooi mee profiteren," lacht Jansen. "Nee, maar als je ziet dat Lille nu bovenaan staat, dan heeft híj in ieder geval een goede keuze gemaakt. Daar verdedigen ze ook net weer op een andere manier dan hier in Nederland. Dat is goed voor zijn ontwikkeling.""Toen hij hier kwam had hij alleen nog maar bij de beloftes van Ajax gespeeld," vervolgt Jansen. "En toen kwam hij naar Heerenveen met het idee: kijken waar het schip gaat stranden. Bij ons heeft hij zich enorm ontwikkeld. Ik had hem graag nog een seizoen erbij gehad, want ik kon altijd op hem rekenen.” Had Jansen verwacht dat hij het zo goed zou doen bij Lille? "Ik wist wel dat hij het kon, maar zo snel. Nee dat had ik niet verwacht."

De stijgende lijn bij Heerenveen trok hij bij Lille dus moeiteloos door. Ook tot verbazing van zijn huidige kompaan in de verdediging Fonte. "Ik had niet verwacht dat hij zo'n hoog niveau zou kunnen halen. Ik had een talent met potentie verwacht, maar hij is zeer volwassen voor zijn leeftijd. Hij is een verdediger en heeft liefde voor het vak. Hij speelt simpel, is sterk, lang en wint zijn duels," aldus de Portugese aanvoerder van Lille tegen talkSPORT.

En dat hij sterk is in zijn duels blijkt ook uit de cijfers van Opta. In de gehele Ligue 1 staat er geen maat op Botman als het gaat om duelkracht. Er was in de Franse competitie geen verdediger die relatief meer duels won dan Botman. En ook als het gaat om gewonnen kopduels doet Botman mee in de bovenste regionen. 

Zwakke punten
Als we verder de cijfers induiken zijn de zwakke punten van Botman moeilijk te ontdekken. Voor een verdediger heeft Botman erg weinig overtredingen nodig. Dit seizoen maakte hij negen overtredingen, slechts zes verdedigers maakten er minder in de Ligue 1. En ook zijn er slechts twaalf spelers die minder vaak voorbij zijn gedribbeld dan Botman (6 keer).

De meeste rek lijkt er nog in het voetballende gedeelte te zitten. Hij leed dit seizoen namelijk al 267 keer balverlies, maar twee teamgenoten deden dit vaker. Daar moet wel bij gezegd worden dat Botman de Lille-speler is met de meeste balcontacten. Als het aantal keren balverlies wordt afgezet tegen het aantal balcontacten scoort hij juist goed ten opzichte van zijn teamgenoten. Zelfs over de hele competitie genomen zijn er maar veertien spelers die procentueel gezien minder vaak balverlies leiden dan Botman.

Jansen zag ook bij Heerenveen al dat Botman zich aan de bal nog kon verbeteren. "Maar met het karakter dat hij heeft komt dat helemaal goed. Met zijn fysiek en het lef om te willen voetballen gaat hij nog hele mooie stappen maken. Waar hij gaat eindigen? Hij speelt nu al bij de koploper van Frankrijk. Dat is al top."

Uitgelicht

Eredivisie
Donyell Malen uitgeroepen tot Eredivisie-Speler van de Maand Gepubliceerd op 4-3-2021
Eredivisie
Myron Boadu voor het eerst Speler U21 van de Maand Gepubliceerd op 4-3-2021
Eredivisie
De ongekende cijfers van Myron Boadu in topwedstrijden Gepubliceerd op 1-3-2021
Eredivisie
Tadic schiet Ajax in absolute slotfase naast PSV Gepubliceerd op 1-3-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Sjors Ultee-effect bij Fortuna Sittard Gepubliceerd op 26-2-2021