Berghuis leidt door corona geplaagd Feyenoord langs Fortuna Gepubliceerd op 4-4-2021 | Via ESPN

Linssen en Berghuis trefzeker voor Feyenoord.

Feyenoord heeft na een week vol coronaproblematiek eenvoudig gewonnen van Fortuna Sittard. In De Kuip werd het 2-0 door goals van Bryan Linssen en Steven Berghuis. Berghuis, die vol zelfvertrouwen terug was gekomen uit de interlandbreak na het maken van zijn eerste doelpunt voor het Nederlands elftal, was ook goed voor een heerlijke assist.

Bozenik in de basis, Bijlow verdringt Marsman

Feyenoord moest het doen zonder Luis Sinisterra en Orkun Kökçü vanwege een coronabesmetting. Marcos Senesi en Lucas Pratto ontbraken omdat ze ook in quarantaine moesten. Nicolas Jørgensen zat niet bij de selectie vanwege een enkelblessure. 

Mede daardoor mocht Róbert Bozenik eindelijk weer starten in de punt van de aanval. Voor de Slowaakse spits was het zijn eerste optreden in de basiself van Feyenoord sinds 27 september 2020 tegen ADO Den Haag. Dick Advocaat voerde ook nog een andere belangrijke wijziging door, Justin Bijlow kreeg de voorkeur boven Nick Marsman, die ook met een fitte Bijlow, het laatste duel mocht keepen.

Feyenoord moeizaam voor rust

Bijlow hoefde voor rust niet één keer in te grijpen, Bozenik speelde wel een hoofdrol in de eerste helft. De Slowaak miste een grote kans na een fraaie pass van Steven Berghuis en scoorde in buitenspelpositie. Ook de VAR had snel gezien dat de treffer van Bozenik niet geldig was. 

De kansen van Feyenoord kwamen niet tot stand via flitsend aanvalsspel, maar veelvuldig door fouten van Fortuna Sittard. Centrumverdediger Martin Angha verspeelde tot twee keer toe de bal in de opbouw en mocht van geluk spreken dat de thuisploeg niet profiteerde. 

Kopkoning Linssen, Berghuis doorslaggevend

Voor Feyenoord is de tweede helft vaak productiever dan de eerste helft (23 goals voor rust, 32 na rust in voorgaande Eredivisie-duels dit seizoen) en dat bleek ook tegen Fortuna. Bryan Linssen, oud-speler van Fortuna, deed zijn jeugdliefde pijn met een doeltreffende kopbal na een heerlijk aangesneden indraaiende voorzet van Berghuis: 1-0. Het was de veertiende kopgoal voor Linssen sinds de zomer van 2018, geen Eredivisie-speler scoorde vaker met het hoofd in dat tijdsbestek.

Ook na de openingstreffer kon Fortuna niet echt een vuist maken. Alleen Zian Flemming kwam twee keer dreigend in de buurt van Bijlow, maar kon de bal niet richting doel krijgen. De thuisploeg was met invallers Aliou Balde (schot tegen de buitenkant van de paal) en João Carlos Teixeira (afstandsschot gepakt door Yanick van Osch) dicht bij een tweede treffer.

Zij scoorden niet, Steven Berghuis wel. Na een counter van Feyenoord plaatste de aanvoerder de bal perfect in de verre hoek, buiten bereik van Van Osch: 2-0. Het was alweer de zestiende treffer van de buitenspeler dit seizoen. Pas daarna kreeg Fortuna wel een paar kansen op een treffer, maar Bijlow hield zijn doel schoon.

Feyenoord haakt aan bij Vitesse en AZ

Door de zege haakt Feyenoord nog niet af in de strijd om rechtstreekse Europese tickets. De ploeg van Advocaat brengt de achterstand tot nummer 2 AZ terug tot 7 punten. Fortuna verzuimt op gelijke hoogte te komen met nummer 8 FC Twente en verliest terrein in de strijd om een ticket voor de play-offs.

Uitgelicht

Eredivisie
Vanaf volgend seizoen: Eredivisievoetbal in Ultra HD op ESPN Gepubliceerd op 12-4-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Giakoumakis en Malen bewijzen hun waarde Gepubliceerd op 9-4-2021
Eredivisie
Definitief: 23 april weer toeschouwers in de Eredivisie stadions Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Advocaat in een illuster rijtje na zijn 200ste overwinning in de Eredivisie Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Gravenberch uitgeroepen tot Eredivisiespeler van de maand Gepubliceerd op 2-4-2021