Bruins stopt: "Voor de absolute top ben ik te weinig in het fysieke opgevoed" Gepubliceerd op 1-4-2021 | Via ESPN

Als kind van Excelsior was zijn promotie in 2006 zijn absolute hoogtepunt.

Luigi Bruins stopt na dit seizoen met voetballen. De middenvelder had geen zin om nog een seizoen met Excelsior in de middenmoot van de Eerste Divisie te kwakkelen en besloot daarom dat het mooi was geweest. Hij heeft nu eindelijk tijd voor leuke dingen en wil serieus werk maken van zijn trainerscarrière. "Toen het moment daar was voelde het ook als opluchting."

Voor Bruins, die naast Excelsior speelde voor Feyenoord, OGC Nice en Salzburg, lijkt zijn carrière zo zonder publiek en de middelmatige resultaten van Excelsior dit seizoen als een nachtkaars uit te gaan. Zelf ziet hij het anders. "Ik ben wel trots op de manier waarop ik het nu doe. Als we aan het einde van het seizoen hadden besloten uit elkaar te gaan was het misschien echt een nachtkaars geweest. Nu heb ik het zelf besloten en het heft in eigen hand genomen om nu te stoppen. Jammer genoeg niet met publiek en niet met het gewenste resultaat, maar dat is nou eenmaal zo."

Als Excelsior dit seizoen had meegedaan op de bovenste plaatsen dan had Bruins wellicht een andere afweging gemaakt. "Als we zeker wisten dat we dit seizoen zouden promoveren of hadden meegedaan om de bovenste plaatsen dan had ik misschien een andere afweging gemaakt. We staan er nu niet best voor. Het is geen lekker jaar geweest."

Promotie met Excelsior
Maar er zijn natuurlijk ook hoogtepunten geweest voor Bruins. Zijn bekerwinst met Feyenoord (2008) en de EK-winst met Jong Oranje (2007) bijvoorbeeld. En ook op zijn buitenlandse avontuur in Nice kijkt hij met veel plezier terug. Maar als echte Excelsior-man springt de promotie naar de Eredivisie in 2006 er bovenuit.

"Dat was onder Mario Been, mijn eerste volledige jaar als profvoetballer. Prijzen winnen als voetballer is niet vanzelfsprekend. Ik ben daar hartstikke trots op. Het gevoel van winnen is echt onbeschrijfelijk. Veel van die spelers van toen werken nu in de directie of als trainer bij Excelsior. Dan weet je dat je echt oud wordt", lacht Bruins.

Stempel
Bruins kreeg vaak het stempel van een speler die niet alles uit zijn carrière heeft gehaald. Hij komt nog altijd mensen tegen die dat tegen hem zeggen. "Zij hebben mijn potentie gezien. Die heb ik zelf natuurlijk ook wel gezien. Maar het is uiteindelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb het wel vaker gezegd: voor de absolute top ben ik te weinig in het fysieke opgevoed. Als je nu kijkt naar de jeugdopleiding beginnen die gasten al op jonge leeftijd met fysieke trainingen. Die hadden ze in mijn tijd nog niet. Dat is geen verwijt hoor, maar zover waren we nog niet met de club. En ik heb zelf daarna ook niet de handschoen opgepakt."

Heeft hij spijt dat hij er misschien niet alles voor heeft gedaan uiteindelijk? "Spijt is een groot woord. Maar het feit dat ik de handschoen te weinig heb opgepakt dat is iets waarvan ik achteraf denk dat het beter had gekund. Maar dat is makkelijk achteraf. Hetzelfde is met mijn school. Ik heb VWO gedaan, maar mijn examen haalde ik niet. Ik kreeg tegelijkertijd een contract bij Excelsior, maar moest nog wel wiskunde inhalen op een avondschool voor mijn diploma. Daar ben ik wel aan begonnen, maar dat was niet meer te doen. Dat had ik nu graag anders gezien, maar daar ben je als je jong bent niet mee bezig."

Trainer
Op dit moment is Bruins alweer drie jaar jeugdtrainer. Hij wil graag door in het vak. Als hij terugkijkt naar al zijn eigen trainers die hij heeft gehad is Bert van Marwijk de beste geweest. "Ik kreeg veel vertrouwen van hem. En hij heeft uiteindelijk ook heel veel neergezet als trainer. Gewoon een hele goede trainer. Maar ook Mitchell van der Gaag heb ik hoog zitten. Bij hem zag je echt zijn ideeën terug in ons spel. Dat is precies wat ik ook al trainer zou willen."

Uitgelicht

Eredivisie
Vanaf volgend seizoen: Eredivisievoetbal in Ultra HD op ESPN Gepubliceerd op 12-4-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Giakoumakis en Malen bewijzen hun waarde Gepubliceerd op 9-4-2021
Eredivisie
Definitief: 23 april weer toeschouwers in de Eredivisie stadions Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Advocaat in een illuster rijtje na zijn 200ste overwinning in de Eredivisie Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Gravenberch uitgeroepen tot Eredivisiespeler van de maand Gepubliceerd op 2-4-2021