Coëfficiëntenkoning Ajax sleept belangrijke punten uit het vuur Gepubliceerd op 18-2-2021 | Via ESPN

Ajax geeft Nederland coëfficiëntenboost na late comeback in Lille.

Ajax heeft door de 2-1 zege op Lille niet alleen goede zaken gedaan in de Europa League, maar ook belangrijke punten gepakt voor de coëfficiëntenranglijst. Directe concurrenten Rusland (verlies Krasnodar), België (gelijkspel Club Brugge, verlies Antwerp) en Oostenrijk (verlies Wolfsberger en Salzburg) lieten veel punten liggen. Alleen nummer 12 Oekraïne scoorde wel goed met een gelijkspel van Dinamo Kiev en een zege van Shakthar Donetsk.

Ajax trekt de kar

Het coëfficiëntenjaar voor Nederland is gezien de uitslagen van vanavond dus goed van start gegaan. Dat Nederland sinds de zomer van 2018 goed presteert op de lijst staat wel vast. Met name Ajax heeft in de voorbije jaren veel punten verdiend, ondanks de Champions League-uitschakeling dit seizoen – al laat de concurrentie af en toe ook punten liggen.

Nederland verdedigt dan ook nog altijd een behoorlijke voorsprong op nummer elf Schotland en nummer twaalf Oekraïne. Met een verschil van zo’n vier punten lijkt een plek in de top tien niet in gevaar en daarmee ook een direct Champions League-ticket. Wél vervalt het jaargang 2016/2017 na dit seizoen, waardoor Nederland veel punten ziet verdampen (namelijk van het seizoen waarin Ajax de Europa League-finale behaalde). De uitgangspositie voor de Europese tickets voor het seizoen 2023/2024 wordt daardoor iets minder. Dit vanwege de slechte resultaten in het seizoen 2017/2018.

Cijfers: Bert Kassies

Uitgelicht

Eredivisie
Donyell Malen uitgeroepen tot Eredivisie-Speler van de Maand Gepubliceerd op 4-3-2021
Eredivisie
Myron Boadu voor het eerst Speler U21 van de Maand Gepubliceerd op 4-3-2021
Eredivisie
De ongekende cijfers van Myron Boadu in topwedstrijden Gepubliceerd op 1-3-2021
Eredivisie
Tadic schiet Ajax in absolute slotfase naast PSV Gepubliceerd op 1-3-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Sjors Ultee-effect bij Fortuna Sittard Gepubliceerd op 26-2-2021