De 10: Beste comebacks van Eredivisie-spelers en trainers Gepubliceerd op 6-4-2020 | Via fox sports

In een periode zonder voetbal maakt FOX Sports de tussenbalans op in de Eredivisie. Welke aankopen bleken een voltreffer, wie maakten er een sterke comeback en wie was de grootste pechvogel? Vandaag de tien spelers of trainers die een geweldig comeback-jaar beleven na een blessure of afwezigheid.

10. Hans de Koning - VVV-Venlo

Was voor het laatst actief als hoofdtrainer in de Eredivisie in 2017, toen De Koning werd ontslagen bij Go Ahead Eagles. Een terugkeer bij FC Volendam werd ook geen onverdeeld succes. De start in Volendam was veelbelovend, maar na een slotreeks van dertien duels zonder zege plaatste het team zich in 2019 niet voor de play-offs.

In Venlo bewees De Koning bij zijn comeback in de Eredivisie dat hij het trainersvak nog absoluut niet is verleerd. Als opvolger van Robert Maaskant wist de 59-jarige Rotterdammer - samen met assistent Jay Driessen - een bijna onverslaanbaar elftal neer te zetten. De Koning bleef zijn eerste zeven duels als eindverantwoordelijke ongeslagen en pakte dertien punten uit acht wedstrijden. 

9. Jeff Hardeveld - Heracles Almelo

Jeff Hardeveld zal zich de laatste jaren meer revalidatie-expert dan voetballer hebben gevoeld. Zijn laatste reeks basisplaatsen voor Heracles Almelo dateerde tot dit seizoen van januari 2018. Daarna bleef de linksback maar kampen met knieproblemen.. 

Dit jaar sloot Hardeveld weer aan bij de selectie, maar zijn plaats was inmiddels overgenomen door de talentvolle Lennart Czyborra. Toen de jonge Duitser werd verkocht aan Atalanta bleek Hardeveld het voetballen nog niet te zijn verleerd. De laatste acht duels van Heracles speelde de teruggekeerde linksback de volle negentig minuten. 

8. Tim Matavz - Vitesse

Tim Matavz verkeerde in bloedvorm bij de start van het vorige Eredivisie-seizoen (vijf goals in de eerste zes competitieduels) en in het zevende duel - uit bij Feyenoord - mocht hij voor het eerst als aanvoerder het veld op voor Vitesse. Juist in die wedstrijd sloeg het noodlot toe, Matavz brak zijn kuitbeen en miste het grootste deel van het seizoen.

Dit jaar is Matavz weer helemaal terug. De goaltjesdief is weer ouderwets scherp voor de goal en tekende in 25 duels voor 12 goals. 

7. Wessel Dammers - Fortuna Sittard

Wessel Dammers was captain en leider van de defensie van Fortuna Sittard toen hij begin 2019 tijdens een oefenduel met Racing Genk een zware knieblessure opliep. Een afgescheurde kruisband kostte Dammers nagenoeg het hele kalenderjaar 2019. 

Dammers keerde echter aan het einde van de eerste seizoenshelft van dit jaar terug in het elftal en stond meteen weer zijn mannetje. Zijn doorzettingsvermogen werd beloond met een overstap naar FC Groningen. 

6. Justin Bijlow - Feyenoord

Justin Bijlow raakte op 19 januari 2019 geblesseerd en zag tijdens zijn langdurende voetblessure Kenneth Vermeer de plaats onder de Feyenoord-lat weer overnemen. Het vertrek van Vermeer bood echter de uitkomst voor Bijlow.

De 22-jarige doelman stond de laatste zeven wedstrijden onder de lat, won er zes en speelde één keer gelijk als eerste doelman van Feyenoord. Hij incasseerde acht treffers in zeven duels. Werd geroemd om zijn zelfverzekerde optredens en dominantie in het strafschopgebied. 

5. Haris Vuckic - FC Twente

Haris Vuckic werd in zijn eerste jaar bij FC Twente geplaagd door blessures en moest grotendeels machteloos toekijken hoe de Tukkers degradeerden. In zijn tweede jaar promoveerde Twente weer, maar daar had Vuckic door een zware knieblessure nauwelijks een aandeel in. 

Dit seizoen liet de Sloveense aanvaller alsnog zien een enorme meerwaarde te zijn voor FC Twente. Met 11 goals en een assist was hij betrokken bij meer dan een derde van de totale doelpuntenproductie (34) van de Tukkers in de Eredivisie. Vuckic kwam dit seizoen bij 26 wedstrijden in actie voor FC Twente, meer dan in zijn eerste twee jaren bij elkaar.

4. Leroy Fer - Feyenoord

Leroy Fer begon met een grote fysieke achterstand bij Feyenoord na een mislukt laatste half jaar bij Swansea. De oud-jeugdspeler van de Rotterdammers trainde eerst een tijdje mee voor hij een contract mocht tekenen.

De comeback naar de Eredivisie en terugkeer naar Feyenoord pakte heel goed uit. Fer is een sleutelspeler op het middenveld van Dick Advocaat en zijn ervaring is van onschatbare waarde voor de Rotterdammers.

3. Ryan Thomas

De 'vergeten' aankoop van PSV. Ryan Thomas raakte nagenoeg direct na zijn overstap van Zwolle naar Eindhoven in de zomer van 2018 zwaar geblesseerd en nam meer dan een jaar lang plaats in de ziekenboeg bij PSV. Tot overmaat van ramp pakte de Nieuw-Zeelander bij zijn basisdebuut voor PSV op 6 oktober 2019 ook nog een domme rode kaart in de topper tegen AZ.

Thomas liet zich echter niet uit het veld slaan door zo veel tegenslag en werd in de laatste vijf duels als 'nummer 10' alsnog een belangrijke pion in het nieuwe PSV van Ernest Faber. Gaf een technisch fraaie assist op Cody Gakpo tegen Feyenoord en scoorde tegen Willem II en ADO Den Haag.

2. Dick Advocaat - Feyenoord

Terug van nooit weggeweest zou je bijna kunnen zeggen. Dick Advocaat bezwoer in zijn laatste weken bij FC Utrecht dat hij niet meer in Nederland zou werken en zei na de gewonnen play-offs: "Het is een prachtig gevoel om op deze manier in Nederland te stoppen." Advocaat weet echter van geen ophouden en keerde na het ontslag van Jaap Stam 'gewoon' weer terug in de Eredivisie.

Niet zonder succes. Feyenoord bleek in Nederland onverslaanbaar onder Dick Advocaat en schoot omhoog op de ranglijst. De Kleine Generaal leidde de Rotterdammers ook nog eens naar de bekerfinale. 

1. Myron Boadu - AZ

Supertalent Myron Boadu was in 2018 nauwelijks hersteld van een zware knieblessure toen hij vroeg in het seizoen een gruwelijke enkelblessure opliep tegen Feyenoord. Opnieuw stond de jonge spits nagenoeg het hele jaar aan de kant. 

Boadu verloor echter niet het vertrouwen in zijn lichaam en zeker ook niet het geloof in eigen kunnen. Na twee ongelofelijke pechseizoenen ontpopte hij zich tot een ware doelpuntenmachine (20 goals in 39 duels) met een debuutgoal in Oranje als beloning. 

(FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie start met buitenspeltechnologie Gepubliceerd op 31-7-2020
Eredivisie
Dit seizoen vijf wissels toegestaan in de Eredivisie Gepubliceerd op 30-7-2020
Eredivisie
Programma Eredivisie 2020/21 definitief vastgesteld Gepubliceerd op 24-7-2020
Eredivisie
Concept Eredivisie programma 2020/21 bekend Gepubliceerd op 22-7-2020
Eredivisie
Speelschema ‘FOX Sports Eredivisie Comeback’ bekend Gepubliceerd op 8-7-2020