Diemers in cijfers: Van onschatbare waarde voor Fortuna, kan hij het ook in De Kuip? Gepubliceerd op 19-6-2020 | Via fox sports

Mark Diemers speelt vanaf komend seizoen voor Feyenoord. Na twee seizoenen bij degradatiekandidaat Fortuna Sittard maakt hij de overstap naar een topclub. In Sittard was hij van onschatbare waarde, kan hij die lijn doortrekken in Rotterdam?

Diemers dwong zijn transfer af met twee goede jaren bij Fortuna Sittard. Hij was er met zijn doelpunten en assists grotendeels verantwoordelijk voor dat de Limburgse club nooit echt in acute degradatienood kwam. 

Trefzeker vanaf elf meter

De middenvelder kwam in de laatste twee seizoenen alle zestig Eredivisie-duels in actie voor Fortuna en was betrokken bij 25 van de 79 doelpunten, een aandeel van 31%.

Zeven van zijn veertien doelpunten maakte hij vanaf de strafschopstip. Diemers faalde in de Eredivisie slechts één keer vanaf elf meter in de laatste twee seizoenen.

Zijn andere zeven doelpunten kwamen tot stand uit open spel (4), directe vrije trappen (2) en een hoekschop (1). Bij de directe vrije trappen valt op dat Diemers van alle spelers in de Eredivisie de meeste pogingen nodig had (24) om tot minimaal twee treffers te komen. 

Sterk bij standaardsituaties

In de afgelopen twee Eredivisie-seizoenen hoorde Mark Diemers steeds bij de tien spelers met de meeste gecreëerde kansen in de competitie. In de jaargang 2018/19 gaf Diemers 86 passes waar een schot van een ploeggenoot uit volgde, in het abrupt afgebroken afgelopen seizoen eindigde de teller op 59 gecreëerde kansen.

Wel valt hierbij op dat in allebei die seizoenen een groot gedeelte van de creatieve output van Diemers, net als bij zijn doelpuntenproductie, komt uit standaardsituaties. In het seizoen 2018/19 kwam de helft van Diemers’ gecreëerde kansen uit hoekschoppen en vrije trappen, in 2019/20 was dat in 47,5 procent van de gevallen zo. 

Op basis van gecreëerde kansen uit open spel moet Diemers afgelopen seizoen in plaats van vijf maar liefst negentien spelers voor zich dulden. In de jaargang daarvoor creëerden vijftien spelers meer kansen uit open spel dan de middenvelder.

Balafpakker en doelwit van overtredingen 

Gezien bovenstaande cijfers lijkt het dus van belang te zijn dat Diemers speelt bij een team dat veel standaardsituaties krijgt. Dat lijkt met het aantrekken van Diemers bijna een garantie te zijn, in de afgelopen twee seizoenen kreeg de middenvelder namelijk 207 overtredingen mee. Dat zijn er 104 meer dan iedere andere speler in die periode. Niet alleen het nemen van standaardsituaties lijkt een kwaliteit van Diemers te zijn, ook het ‘versieren’ daarvan gaat hem goed af.

Als creatieve middenvelder lijdt Diemers wel relatief veel balverlies (bij 27% van zijn balcontacten), maar dat is een euvel dat ook bij topspelers aan het licht komt. Zo verloor Hakim Ziyech bij 32% van zijn balcontacten de bal, Dusan Tadic kwam uit op 31%. Feyenoorder Steven Berghuis raakte eveneens in 27% van de gevallen het balbezit kwijt.

Diemers verliest echter niet alleen de bal, maar wint deze ook vaak terug. Doorgaans spelend als aanvallende middenvelder heroverde hij in de afgelopen twee seizoenen tijdens 60 wedstrijden 374 keer de bal. Daarmee staat hij in de top 10 qua balheroveringen in de Eredivisie en moet hij alleen verdedigers en verdedigende middenvelders voor zich dulden. 

Het rendement van Diemers is sterk afhankelijk op standaardsituaties, maar ook op andere manieren zou hij dus van waarde kunnen zijn voor Feyenoord. (FOX Sports)

 

 

Uitgelicht

Eredivisie
Speelschema ‘FOX Sports Eredivisie Comeback’ bekend Gepubliceerd op 8-7-2020
Eredivisie
Top Notch en Noah’s Ark ontwerpen de nieuwe Eredivisiebal 2020/21 Gepubliceerd op 7-7-2020
Eredivisie
Betaald voetbalclubs veilen unieke items tijdens Meer dan Voetbal-week Gepubliceerd op 6-7-2020
Eredivisie
ADO Den Haag helpt supporter en ex-verslaafde Michael met een gezonde leefstijl Gepubliceerd op 30-6-2020
Eredivisie
Komst Robben zorgt voor run op seizoenkaarten FC Groningen Gepubliceerd op 30-6-2020