Faber sowieso na dit seizoen terug naar jeugdopleiding PSV Gepubliceerd op 17-12-2019 | Via fox sports

Ernest Faber gaat na afloop van het lopende voetbalseizoen weer volledig aan de slag bij de voetbalacademie van PSV. Het is voor het hoofd van de jeugdopleiding geen optie om langer door te gaan als trainer van het eerste elftal, ook niet als de prestaties heel goed zijn onder zijn leiding.

"Ik heb een paar jaar geleden bewust een carrièreswitch gemaakt. Daar kwam een heel plan bij, met studies en opleidingen. Dat loopt als een tierelier en bevalt me heel erg goed", aldus Faber, die van 2016 tot 2018 het eerste elftal van FC Groningen onder zijn hoede had. Daarvoor was hij ook hoofdtrainer bij N.E.C. en FC Eindhoven. "PSV heeft nu even de tijd om een goede opvolger te zoeken. Dat is zo besproken."

Faber zal de komende maanden zijn werk als hoofdtrainer combineren met zijn werk bij de jeugdacademie. "Er wordt geen opvolger voor mij gezocht. Ik moet zorgen dat het daar gewoon doorloopt."

De 1-voudig international vindt het werk als hoofd van de jeugdopleiding leuk. "Het bevalt me heel erg goed. Er zit meer in dan ik had gedacht. We hebben veel talent in de opleiding, het gaat heel erg goed. Er is niets mooiers dan jongens kant en klaar af te leveren bij het eerste elftal."

Faber is in 2018 een overeenkomst aangegaan voor vijf jaar. "Ik heb mijn 'commitment' gegeven aan de jonge voetballers daar en de mensen die voor mij naar de opleiding zijn gekomen. Dus om daar afscheid van te nemen, dat gaat niet."

Andere accenten

Faber heeft wel ongeveer voor ogen hoe hij met PSV wil gaan voetballen. Dat zei de trainer dinsdag op zijn eerste werkdag, als opvolger van de maandag ontslagen Mark van Bommel. "Er zullen wel andere accenten zijn omdat ik een andere trainer ben dan Mark. Ik heb daar wat andere ideeën over. Maar je kunt natuurlijk ook niet al te veel veranderen", aldus de interim-coach.

Faber werd zondag gepolst door de leiding van de club. Heel lang hoefde het hoofd van de jeugdopleiding van PSV niet na te denken of hij Van Bommel wilde opvolgen, want hij ziet het als een soort van plicht.

"Mijn functie bij de academie is ook dat ik de club ondersteun, dus ook in dit soort gevallen. Je moet altijd klaar staan om de club te helpen", zei Faber. "Het is geen leuk bericht als je hoort dat er een trainer weg moet. Zeker als je ook vrienden bent. Het is natuurlijk geen reclame voor PSV. Bovendien heb ik het bij de academie goed naar mijn zin. Het loopt daar goed, er komen veel talenten door. Dan is het even snel schakelen." (ANP)

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie start met buitenspeltechnologie Gepubliceerd op 31-7-2020
Eredivisie
Dit seizoen vijf wissels toegestaan in de Eredivisie Gepubliceerd op 30-7-2020
Eredivisie
Programma Eredivisie 2020/21 definitief vastgesteld Gepubliceerd op 24-7-2020
Eredivisie
Concept Eredivisie programma 2020/21 bekend Gepubliceerd op 22-7-2020
Eredivisie
Speelschema ‘FOX Sports Eredivisie Comeback’ bekend Gepubliceerd op 8-7-2020