Bij Feyenoord wel fans, bij Ajax niet Gepubliceerd op 4-8-2020 | Via fox sports

Feyenoord laat zondag maximaal 7000 supporters toe bij de oefenwedstrijd tegen Sparta Rotterdam in De Kuip. De club ziet het duel als een belangrijke testcase voor het nieuwe seizoen.

Feyenoord zegt de richtlijnen van de overheid en het RIVM te volgen. Als er zondag 7000 mensen komen kijken naar de stadsderby wordt dat de best bezochte wedstrijd in Nederland sinds de coronabreak. 

Bij Ajax geen fans

De gemeente Amsterdam heeft geen vergunning afgegeven voor het toelaten van publiek bij Ajax - RKC. Die wedstrijd wordt zaterdagavond gespeeld in het kader van de FOX Sports Eredivisie Comeback. Ajax hoopte 9.000 fans te verwelkomen.  

Op 15 juli werd een vergunningsaanvraag bij de gemeente Amsterdam ingediend voor de oefenwedstrijden tegen RKC en FC Utrecht. Daarin was ook een uitgebreid plan conform het KNVB-protocol en de RIVM-richtlijnen omtrent het coronavirus opgenomen, zo meldt Ajax op hun website.

Op basis daarvan meenden Ajax en de Johan Cruijff ArenA dat het mogelijk was om op een verantwoorde en veilige manier het stadion met ongeveer 9.000 supporters te vullen, ongeveer 16% van de capaciteit van 55.000.

Omdat de vergunning maandagavond nog steeds niet was afgegeven, heeft Ajax die plannen nu noodgedwongen moeten staken. Ajax stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat er tegen FC Utrecht wel supporters aanwezig kunnen zijn en zal opnieuw met de gemeente in contact treden om de vergunning te krijgen. Ajax speelt donderdag 13 augustus in de eigen Johan Cruijff Arena tegen Utrecht.

De veiligheidsregio laat in een reactie weten met Ajax in gesprek te zijn over de voorwaarden voor het toelaten van publiek. "Het aantal besmettingen loopt weer op in onze regio. De veiligheidsregio kiest daarom voor de veilige optie. Dus gefaseerd opbouwen, eerst klein beginnen, leren van de praktijk en eventueel meer supporters toelaten bij een volgende wedstrijd. Als de veiligheidsregio en Ajax het eens worden over die voorwaarden dan kan de vergunning worden afgegeven."

Eerder deed Ajax-directeur Edwin van der Sar een oproep aan de politiek om de NOW-regeling te verlengen voor voetbalclubs, zolang de stadion nog niet vol zitten. (FOX Sports/ANP)

Feyenoord - Sparta is zondag om 14.30 uur te zien op FOX Sports 1

Ajax - RKC is zaterdag om 18.45 uur live te zien op FOX Sports 1

Uitgelicht

Eredivisie
Reactie van het betaald voetbal op de coronamaatregelen Gepubliceerd op 28-9-2020
Eredivisie
Voetbalbranche verrast over laatste waarschuwing minister Van Ark Gepubliceerd op 26-9-2020
Eredivisie
Eredivisie benoemt unaniem Jan de Jong als directeur Gepubliceerd op 21-9-2020
Eredivisie
Voetbalstadions in elegant design Gepubliceerd op 18-9-2020
Eredivisie
Uitslag #OneToWatch: fans kijken vooral uit naar Antony, Madueke en Danilo Gepubliceerd op 11-9-2020