Gerbrands predikt nieuw realisme bij PSV: "We kijken naar de tweede plaats" Gepubliceerd op 4-12-2019 | Via fox sports

Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV bespreekt in een uitgebreid interview met FOX Sports de crisis bij PSV.

Gerbrands gaat onder meer in op de huidige selectie, de aangepaste doelstellingen en de positie van Mark van Bommel. “Ik moet voor PSV de beste beslissingen nemen. Dat is een dun lijntje, want we realiseren ons echt wel dat dit niet bij PSV past”, aldus de algemeen directeur.

Tot medio oktober leek er geen vuiltje aan de lucht boven het Philips Stadion. Het mislopen van de Champions League was een smetje, maar in de Eredivisie en de Europa League ging alles naar wens. Na negen speelronden stond PSV gelijk in punten met koploper Ajax en waren de eerste twee Europese wedstrijden tegen Sporting Lissabon en Rosenborg in winst omgezet.

Mede door de blessures van Donyell Malen en Steven Bergwijn en een aantal rode kaarten kwam de klad in de resultaten én het spel van de Eindhovenaren. Van de volgende zes competitiewedstrijden werd alleen het thuisduel met sc Heerenveen gewonnen. Met slechts één punt uit de laatste drie Europa League-wedstrijden kon er een streep gezet worden door overwintering in Europa. "In vier, vijf weken raken we alles kwijt." 

Turbulente wereld

“Het is duidelijk dat we gezien de resultaten echt wel een issue hebben bij PSV. Het is een serie die niet past bij onze club. Wat je nu ziet is een hele turbulente en complexe buitenwereld. Het is heel heftig wat er allemaal gebeurt aan meningen en de sociale media gaan helemaal los. In die wereld moet je elke keer proberen om voor PSV de beste beslissingen te nemen. Ook dat is een dun lijntje, want we realiseren ons echt wel dat dit niet bij PSV past.”

Gevraagd naar zijn eigen mening, is Gerbrands duidelijk. “Iedereen roept dat het bij PSV rustig is. Dat kan misschien naar buiten toe zo zijn, maar naar binnen toe is dat niet zo. We zijn met alles bezig, we zijn met de directie bezig, de staf en de spelers. We zijn aan het kijken hoe kunnen we dit omdraaien. Want dit tij moet worden gekeerd.”

Nieuw realisme

“Het tij keren kan alleen maar met resultaten. We staan op dit moment derde, dus we kijken naar de tweede plaats, want dat is een plaats in de voorronde Champions League, daar moeten we eerst maar eens in de buurt komen. AZ doet het goed en we staan op zeven punten achterstand, dus dat moeten we nog maar voor elkaar krijgen. En we hebben nog de KNVB Beker. Dus daar richten we ons op. Dat is de positie die op dit moment bij PSV past. We beginnen het seizoen met doelstellingen. Op het moment dat er dingen anders gaan, kom je in een nieuw soort realisme.”

“De ontkenningsfase gaat er dan uit. Als het niet goed is, is het niet goed. Geen excuses, dan moet je zeggen ‘hier staan we en hier gaan we hard aan werken’. Je ziet in deze groep een hoog topniveau, maar ook af en toe een ondergrens die te laag is. Dat levert ons deze resultaten op. Daar werken we met z’n allen aan. Dat is 24 uur per dag aan de bak.”

“In elke transferperiode - dus bijvoorbeeld in de winterstop - gaan we evalueren wat we moeten doen, qua eventuele aan- en verkopen. Maar daar hebben we nu niets aan. We hebben nu deze selectie, daar werken we nu mee. Als wij denken dat we daar in winterstop winst mee kunnen boeken, gaan we dat doen.”

Houdbaarheidsdatum Van Bommel

“Het belangrijkste is dat wij de beste beslissing voor PSV moeten nemen. Als de beste methode is om maatregelen te treffen, dan moeten we dat doen. Daarvoor ben ik hier aangesteld. Je moet ook wat het effect is van doorpakken: gaat het dan beter worden ja of nee? Dat is onze afweging. Dat is een hele lastige. Dat is ook een dun lijntje.” (FOX Sports

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie start met buitenspeltechnologie Gepubliceerd op 31-7-2020
Eredivisie
Dit seizoen vijf wissels toegestaan in de Eredivisie Gepubliceerd op 30-7-2020
Eredivisie
Programma Eredivisie 2020/21 definitief vastgesteld Gepubliceerd op 24-7-2020
Eredivisie
Concept Eredivisie programma 2020/21 bekend Gepubliceerd op 22-7-2020
Eredivisie
Speelschema ‘FOX Sports Eredivisie Comeback’ bekend Gepubliceerd op 8-7-2020