Gerbrands teleurgesteld in KNVB: "Had gehoopt op leiderschap en redelijkheid" Gepubliceerd op 30-10-2020 | Via fox sports

Het door corona geplaagde PSV deed een verzoek bij de KNVB om het competitieduel met ADO Den Haag van zondag ter verplaatsen naar 27 december, maar kreeg nul op het rekest. Algemeen directeur Toon Gerbrands is teleurgesteld over het besluit én de argumentatie van de KNVB.

"Wij schatten afgelopen woensdag in, toen we nog 11 spelers hadden en 1 wissel, dat we een vrij druk programma gingen krijgen. Toen hebben we gevraagd om de wedstrijd van zondag te verplaatsen naar 27 december. Dat leek ons goed voor het Europese voetbal en de punten van Nederland, maar het verzoek is afgewezen."

De KNVB beargumenteerde dat het verzoek al in augustus ingediend had moeten worden en het had een knock-outwedstrijd moeten zijn. "Allemaal gezochte argumenten, voor mij gaat het helemaal nergens over", aldus Gerbrands.

Voor Ajax en AZ maakte de KNVB eerder wel uitzonderingen, op basis van de met de clubs besproken veranderagenda, betoogt de algemeen directeur van PSV. "Zo waren ook de afspraken. Ik mis de lijn ook een beetje. We hadden gehoopt op leiderschap en een beetje redelijkheid, dat is er allemaal niet. Uitermate zwak."

KNVB: 'Geen extreme situatie'

Competitieleider Jan Bluyssen van de KNVB reageert. "We willen alleen in extreme situaties wedstrijden verschuiven. Dit is een abnormaal seizoen. Niks is zeker. PSV heeft genoeg spelers beschikbaar, op basis van de regels die zijn opgesteld. Wij kunnen in twee gevallen wedstrijden uitstellen: als een club nog maar 12 veldspelers en een keeper heeft en als een uitbraak niet onder controle is. Dat is nu niet aan de orde. Zij hebben veel gevallen, maar het is wel onder controle." 

Ook het argument van Gerbrands dat de veranderagenda niet is toegepast, ontkent Bluyssen. Op verzoek van PSV zijn al 3 wedstrijden verplaatst, zo kreeg dit duel tegen ADO bijvoorbeeld al een nieuwe aanvangstijdstip (van 14:30 naar 16:45).

En van meten met twee maten is volgens de competitieleider ook al geen sprake. PSV speelt tegen PAOK donderdag een wedstrijd in de groepsfase van de Europa League, een van de zes. En dus niet beslissend. "Dat is een groot verschil met de Europese duels van AZ en Ajax, die wel leidden tot uitgestelde duels in de Eredivisie. Ajax en AZ speelden wedstrijden in een knock out- of play off-fase. Op basis daarvan hebben we toen uitstel verleend", aldus Bluyssen.

'Opstelling bepaald door coronatests'

PSV miste bij het uitduel met Vitesse (2-1 verlies) en de Europese wedstrijd tegen Omonia Nicosia (1-2 winst) een aantal belangrijke spelers, waaronder aanvoerder Denzel Dumfries, Cody Gakpo en Pablo Rosario.

Voor het samenstellen van de selectie voor het duel met ADO moet trainer Roger Schmidt moet de testresultaten van zaterdag nog afwachten. "Zoals de coach terecht zegt: 'We verschijnen wel aan de start en dan zien we wel wat er gebeurt. De opstelling wordt ongeveer bepaald door de testresultaten", besluit Gerbrands. (FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Vanaf januari beperkt aantal stadionbezoekers toelaten kan noodscenario afwenden Gepubliceerd op 27-11-2020
Eredivisie
Arne Slot als AZ-trainer: meeste clean sheets en punten per wedstrijd Gepubliceerd op 27-11-2020
Eredivisie
Vooruitblik: Pavlidis bij Griekse Eredivisie-goden Gepubliceerd op 27-11-2020
Eredivisie
Betaald voetbal herdenkt Maradona met minuut stilte Gepubliceerd op 27-11-2020
Eredivisie
Ruim 10 miljoen unieke kijkers voor de buis voor Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie Gepubliceerd op 26-11-2020