Het EK trapt af: Wat zeggen de statistieken? Gepubliceerd op 11-6-2021 | Via ESPN

Pukki het belangrijkste voor zijn land, Engeland het meeste waard.

Met de toernooiouverture vanavond op de planning gaat het Europees Kampioenschap voetbal eindelijk beginnen. Wat zeggen de statistieken en cijfers over de ploegen die strijden om de Henri Delaunay-cup?

Een Nederlandse nestor
Van alle 624 geselecteerde EK-spelers zag Maarten Stekelenburg als eerste het levenslicht. De doelman die in september 39 lentes jong wordt, troeft de Schotse doelman Craig Gordon met precies 100 dagen af en is daarmee de nestor van het EK. De Schotten hebben sowieso vertrouwen in een sluitpost op leeftijd. De jongste keeper van de drie is ook al 33 jaar. Ook Pepe, Goran Pandev en Yuri Zhirkov verdienen met hun 37 en 38 jaar een eervolle vermelding.

De Poolse Pogba
Voor wie de Poolse Ekstraklasa met enige regelmaat overslaat, is Kacper Kozlowski een onbekende naam. Vraag is voor hoe lang dat blijft. Kozlowski is met zijn 17 jaar de jongste speler op het EK en bij Pogoń Szczecin vergelijken ze de parel met Paul Pogba. De Pool is 109 dagen jonger dan de Brit Jude Bellingham. De Borussia Dortmund-speler is samen met de Poolse middenvelder de enige minderjarige op het toernooi en verwierf zijn uitverkiezing voor The Three Lions door middel van een ijzersterk seizoen in de Bundesliga. Jamal Musiala van Bayern München is eveneens in 2003 geboren, maar werd in februari al 18 jaar.

Ervaring of jeugd
Ridvan Yilmaz is met zijn 20 jaar de jongste speler in de Turkse selectie en achternaamgenoot Burak is met zijn 35 jaar de oudste. De aanvoerder van Turkije, die Nederland pijn deed in de WK-kwalificatie, is een uitzondering in de Turkse delegatie, want met 24 jaar gemiddeld is de Turkse ploeg de jongste op het EK. Engeland en Wales volgen met een jaartje erbij en dat is een enorm verschil met de Zweden. De Zweedse ploeg is de oudste op het EK en dat zelfs zonder Zlatan Ibrahimovic. Met een gemiddelde van 29 jaar is de Zweedse ploeg 8 dagen ouder dan die van België.

Ronaldo’s recorddrift
Bij afwezigheid van Sergio Ramos is Cristiano Ronaldo op weg om opnieuw een record te verbreken. De 36-jarige Portugees speelde gisteravond tegen Israël zijn 176ste interland en daarmee nadert de aanvaller zijn voormalig ploeggenoot, die Europees recordhouder is met 180 interlands. De Egyptenaar Ahmed Hassan is met 184 interlands recordhouder als het om gespeelde interlands gaat en Ronaldo is hard op weg om snel zijn naam ook achter dit record te zetten. Luka Modric speelde van alle spelers op het EK na Ronaldo de meeste interlands. Hij hoorde 138 keer het Kroatische volkslied als lid van de Vatreni.

Kennis met eindtoernooien
De Belgische formatie is de meest ervaren op een eindtoernooi. Gezamenlijk speelden de Rode Duivels 178 interlands op een eindtoernooi en dat zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn in de cruciale fase van het toernooi. Op het WK 2018 werden onze Zuiderburen derde en op het EK 2016 en WK 2014 vonden de Belgen hun Waterloo in de kwartfinale. Wereldkampioen Frankrijk volgt met 166 interlands, Europees kampioen Portugal staat op plek drie met 152 interlands op eindtoernooien. De Noord-Macedoniërs, Schotten en Finnen speelden als vanzelfsprekend nog geen interlands op een eindtoernooi. Bij Turkije stokt de teller op 8.

Scorend vermogen
Om een EK te winnen is scorend vermogen in topcompetities belangrijk. De afgelopen vijf EK’s won het land dat in de vijf grote competities van Europa minimaal honderd goals in de selectie had. Zeven landen hebben dat dit eindtoernooi, waarbij Les Bleus met 188 gemaakte doelpunten de kroon spant. Kroatië (94) en Nederland (92) naderen de magische grens van honderd, maar komen net tekort. Bij Polen, dat bij elkaar 80 doelpunten maakte in de top-vijf competities, zorgde Robert Lewandowski voor meer dan de helft van het aantal gemaakte doelpunten.

EK-gangers komen van de top
De Engelse competities leveren wederom de meeste EK-gangers af. 153 EK-spelers verdienen hun brood op het hoogste of tweede niveau over het Kanaal. Duitsland volgt met 91 spelers, waarvoor veel dank uitgaat naar Zwitserland en ook zeker Oostenrijk, wiens selectie vrijwel geheel bestaat uit Bundesliga-spelers. De Eredivisie levert 17 spelers af en daarmee komt de vaderlandse competitie op een gedeelde plek negen met de Nemzeti Bajnokság I, waarbij vooral spelers zitten die met Hongarije meegaan. Enigszins opvallend is het te noemen dat er meer spelers uit de Russische Premier Liga komen dan de Franse Ligue 1.

Pukki belangrijker dan Depay
De verwachtingen rondom Finland liggen misschien niet torenhoog, maar dat de Finnen een gevaarlijk wapen hebben is algemeen bekend. De 31-jarige Teemu Pukki scoorde dit seizoen 26 keer voor Norwich City en werd daarmee kampioen op het tweede niveau van Engeland. Ook voor zijn vaderland is de Fin de belangrijkste speler. Sterker nog, geen land is zo afhankelijk van één speler als Finland van zijn spits. Pukki scoorde in de EK-kwalificatie 10 keer en zorgde daarmee voor 63 procent van de 16 gescoorde goals van de Finnen in de kwalificatie. Memphis Depay staat op plek twee met 6 goals en 7 assists bij de 24 doelpunten die Nederland maakte. Toch goed voor 54 procent van alle goals die werden gemaakt door Oranje in de kwalificatie.

Hoogste waarde
De Engelse selectie vertegenwoordigt de hoogste waarde op het EK. Volgens het databureau www.transfermarkt.com is de gehele Engelse selectie 1,27 miljard euro waard en dat is een verschil van meer dan 200 miljoen euro met Frankrijk, dat 1,03 miljard waard is. Kylian Mbappé heeft wel de hoogste waarde van alle EK-gangers. Door het wegvallen van Donny van de Beek is Nederland 30 miljoen euro gezakt en komt het op plek 8 op 60 miljoen euro van België. Finland vertegenwoordigt de laagste waarde met 44,6 miljoen euro en Teemu Pukki zorgt met 7 miljoen euro voor een flink deel van dat bedrag.

Jarig op de finaledag
Het moet gek lopen willen Noord-Macedonië en Oostenrijk elkaar op 11 juli ontmoeten in de EK-finale, maar het zou de verjaardag van Darko Churlinov en Philipp Lienhart nog wat feestelijker maken. De spelers zijn de enige EK-gangers die jarig zijn op de dag van de finale. Een bondscoach die op 11 juli jarig is, is er niet.

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie samen één! Gepubliceerd op 18-6-2021
Eredivisie
Volle stadions bij seizoenstart Gepubliceerd op 11-6-2021
Eredivisie
Definitief: alle eredivisie wedstrijden voor seizoen 2021-22 Gepubliceerd op 8-6-2021
Eredivisie
PSV kampioen KPN eDivisie Gepubliceerd op 3-6-2021
Eredivisie
Bekijk nu live: de KPN eDivisie finals Gepubliceerd op 2-6-2021