Het wisselbeleid van Roger Schmidt Gepubliceerd op 22-2-2021 | Via ESPN

Alle cijfers over de wissels van Roger Schmidt.

Er is veel te doen om het wisselbeleid van Roger Schmidt. Tegen Vitesse begon de Duitse trainer met een team dat op zes plekken gewijzigd was ten opzichte van het uitduel met Olympiakos. PSV begon zonder Jordan Teze, Philipp Max, Donyelll Malen, Mario Götze, de geblesseerde Olivier Boscagli en de zieke Mohamed Ihattaren. Het kwam Schmidt op de nodige kritiek te staan, maar met zijn wissels sleepte hij een overwinning uit het vuur. Daarom zijn hier enkele cijfers en feiten over het wisselbeleid van Roger Schmidt. 

PSV heeft op dit moment 34 spelers gebruikt in het Eredivisieseizoen. Dat is nog geen record: FC Utrecht gebruikte in de seizoenen 2013/2014 en 2014/2015 meer spelers in een seizoen. Het FC Utrecht van Jan Wouters gebruikte in 2013/2014 35 spelers, en werd daarmee tiende. Het seizoen erop gebruikte Robbie Alfen nóg meer spelers: in het seizoen 2014/2015 gebruikte hij 36 spelers. FC Utrecht werd dat seizoen elfde. PSV hoeft dit seizoen nog maar twee nieuwe spelers op te stellen om de records van FC Utrecht te verbreken. Overigens heeft ADO Den Haag evenveel spelers gebruikt als PSV dit seizoen. Ook zij hebben op dit moment 34 spelers gebruikt.

Voor PSV zelf zijn de 34 verschillende spelers wel een record. PSV gebruikte dit seizoen al drie spelers meer dan in het seizoen van het vorige record. In het seizoen 1997/1998 gebruikte PSV 31 verschillende spelers. PSV eindigde dat seizoen op de tweede plek, zeventien punten achter Ajax.

PSV speelt zelden in een vaste formatie. Uit een overzicht van het aantal wisselingen in het basiselftal, in de Eredivisie, ten opzichte van de wedstrijd daarvoor, blijkt dat bij PSV minimaal twintig wisselingen meer plaatsvinden dan bij iedere andere ploeg op dit moment. Met 71 wisselingen in het basiselftal voert Schmidt gemiddeld drie wijzigingen per wedstrijd door in zijn basiselftal.

De wissels van Roger Schmidt zorgen wel vaak voor doelpunten in de wedstrijd. De wissels kwamen gezamenlijk tot veertien doelpunten. Alleen de wissels bij Ajax scoorde vaker: zij maakten er samen vijftien.

Dat dit Eredivisieseizoen veertien doelpunten van PSV via een invaller werden gescoord, is een gedeeld clubrecord voor de Eindhovenaren. In het seizoen 2012/2013 scoorde PSV ook veertien keer via een invaller. Toen was Dick Advocaat nog trainer bij de Eindhovenaren. PSV werd dat seizoen tweede door zeven punten achter Ajax te eindigen.

Uitgelicht

Eredivisie
Donyell Malen uitgeroepen tot Eredivisie-Speler van de Maand Gepubliceerd op 4-3-2021
Eredivisie
Myron Boadu voor het eerst Speler U21 van de Maand Gepubliceerd op 4-3-2021
Eredivisie
De ongekende cijfers van Myron Boadu in topwedstrijden Gepubliceerd op 1-3-2021
Eredivisie
Tadic schiet Ajax in absolute slotfase naast PSV Gepubliceerd op 1-3-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Sjors Ultee-effect bij Fortuna Sittard Gepubliceerd op 26-2-2021