Hoe Groningen met Tadic en Van Dijk met 6-0 won van Feyenoord Gepubliceerd op 24-2-2021 | Via ESPN

Toenmalig coach Pieter Huistra over de historische overwinning van FC Groningen op Feyenoord.

Bij FC Groningen versus Feyenoord denken Groningen-supporters met veel liefde terug aan 30 oktober 2011. De ploeg van Pieter Huistra was in de Groene Kathedraal met 6-0 te sterk voor de Rotterdammers. Nooit was de uitslag tegen de topclub uit Rotterdam zo groot voor Groningen als met dat elftal met een jonge Virgil van Dijk en een uitmuntende Dusan Tadic.

“We hadden die dag vrienden over. Dat waren Feyenoord-supporters”, zegt toenmalig Groningen-trainer Huistra. “Na afloop hebben we uiteindelijk nog wel met ze gegeten, maar blij waren ze uiteraard niet. Maar wie zou er wel te genieten zijn nadat je zes goals tegen hebt gekregen”, zegt Huistra lachend. De wedstrijd herinnert hij alsof het de dag van gister was. Groningen-Feyenoord was misschien wel de beste wedstrijd onder zijn leiding. “We begonnen die wedstrijd ijzersterk. Als het dan een beetje meezit met de schoten dan weet je gewoon dat het jouw dag is. Vooral met zo’n doelpunt van afstand van Maikel Kieftenbeld.”

Binnen een minuut had aanvoerder Tadic zijn ploeg al aan de voorsprong gebracht, waarna de thuisploeg na een afstandspegel van Kieftenbeld al na een kwartier op rozen zat. Toen Petter Andersson er na 18 minuten ook nog 3-0 van maakte, wist iedereen in het Hitachi Capital Mobility Stadion dat er iets bijzonders gebeurde. “Groningen is thuis niet bang voor een ploeg als Feyenoord. De fans ook niet. We hebben het thuis altijd prima tegen Feyenoord gedaan. Uit is dat een ander verhaal, maar Groningen hoeft zeker niet op te kijken tegen zo’n ploeg wanneer het thuis speelt.”

Na rust zorgden Leandro Bacuna, Van Dijk en Suk Hyun-Jun voor de 6-0 einduitslag in een bijzonder jaar voor de ploeg uit het Hoge Noorden. “Als er toen meer Europese plekken waren geweest, hadden we gewoon Europees voetbal gehaald. We hebben ook een tijdje bovenaan gestaan. Helaas verloren we in de finale van de play-offs in een krankzinnige wedstrijd tegen ADO Den Haag. Uit verloren we toen 5-1, maar thuis wonnen we met dezelfde cijfers. Via penalty’s gingen zij toen alsnog Europa in.”

Geen Nederlandse topclub voor Van Dijk

Voor Van Dijk was het doelpunt tegen Feyenoord – na twee goals in de play-offs – zijn eerste echte Eredivisie-doelpunt. De dan 20-jarige centrumverdediger speelde vervolgens twee volle seizoenen bij de Groningers. “Elke week belden scouts van topclubs me over Virgil. Ik zei ‘Ik zou hem blind nemen’, maar hij is op een aanbod van Celtic ingegaan en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Hij was op dat moment volop in ontwikkeling en er waren heel lang vraagtekens bij zijn kwaliteiten. Dat was de reden dat de Nederlandse topclubs niet toehapten.”

Niet alleen Van Dijk belandde uiteindelijk bij het Engelse Southampton, daar was hij lang ploeggenoot van Tadic. “Tadic was toen al een trainingsbeest”, zegt Huistra lachend. “Ik herinner me dat Kees Kwakman op trainingskamp naar me toekwam of hij niet bij iemand anders op de kamer mocht. ‘Ik ben altijd kapot als we twee keer hebben getraind, maar Dusan is op de kamer vervolgens nog allemaal oefeningen voor zichzelf aan het doen’. Gek werd Kees daarvan. Dusan was echt een workaholic. Een rolmodel als voetballer. Dat hij uiteindelijk de top heeft gehaald, wekt voor niemand die met hem heeft gewerkt enige verbazing.”

Hoofdcoach in Oezbekistan

Inmiddels is Huistra hoofdcoach bij FC Pakhtakor Tashkent in Oezbekistan, waar hij 3,5 jaar de assistent van Shota Arveladze was. “Ik zou hier niet zo lang blijven als het niet zo goed zou bevallen. We hebben van de nummer acht van de competitie een club gemaakt die inmiddels twee keer kampioen is geworden. Ook in de Aziatische Champions League hebben we hier stappen gemaakt. Waar we eerst met moeite de groepsfase overleefden, halen we nu de halve finale. Het grote verschil is dat onze ploeg nu met zelfvertrouwen speelt. Voetbal heeft hier een periode niet zoveel voorgesteld. Nu we richting de prijzen spelen, zie je dat het zelfvertrouwen de spelers een boost geeft.”

Huistra heeft inmiddels ook gewerkt in Slowakije, Indonesië en Japan, maar zou ook graag terugkeren in Nederland. “Ik heb echt een eigen filosofie over het spel vormgegeven en ik brand om dat ook in Nederland te laten zien. De wedstrijden van het Nederlands Elftal worden hier ook uitgezonden. Je merkt dat wereldwijd het bij Nederlandse spelers het niet langer meer over Robin van Persie of Arjen Robben gaat, maar over Van Dijk, Frenkie de Jong of Matthijs de Ligt. Dat is niet alleen goed voor de spelers, maar ook voor de Nederlandse trainers. We hebben nu wel weer genoeg Spaanse en Portugese coaches gehad, de Nederlandse ster is weer rijzende.”

Uitgelicht

Eredivisie
Vanaf volgend seizoen: Eredivisievoetbal in Ultra HD op ESPN Gepubliceerd op 12-4-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Giakoumakis en Malen bewijzen hun waarde Gepubliceerd op 9-4-2021
Eredivisie
Definitief: 23 april weer toeschouwers in de Eredivisie stadions Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Advocaat in een illuster rijtje na zijn 200ste overwinning in de Eredivisie Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Gravenberch uitgeroepen tot Eredivisiespeler van de maand Gepubliceerd op 2-4-2021