Huntelaar en Danilo de geschiedenisboeken in en Henk Veerman ongelukkig Gepubliceerd op 14-12-2020 | Via fox sports

Klaas Jan Huntelaar schoot zijn 150ste doelpunt binnen, FC Emmen nog steeds zonder overwinning en Twente-spits Danilo razendsnel op tien doelpunten. In samenwerking met Opta zetten we de opvallendste feiten en statistieken op een rij.

'Oud' Ajax tegen PEC
De basiself van Ajax tegen PEC Zwolle had een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en 354 dagen, de oudste startopstelling van de Amsterdammers in een competitieduel sinds 17 september 2000 (toen 27 jaar en 42 dagen, tegen AZ)

Huntelaar maakte tegen de Zwollenaren zijn 150e Eredivisiedoelpunt en werd de vijftiende speler met dit aantal in de Nederlandse competitie.

PEC Zwolle had in de Arena niet veel te vertellen, Immanuel Pherai, die in de rust in de ploeg kwam, noteerde slechts twee passes (1 aangekomen), het laagste aantal voor een speler die minstens 45 minuten maakte in een Eredivisieduel dit seizoen.

Heerenveen op schot in uitduels
†‹sc Heerenveen scoorde in zeventien uitduels op rij in de Eredivisie, dit is de langste reeks voor de Friezen sinds februari 1998 (toen 46 uitwedstrijden op rij).

Spits Henk Veerman was tegen Vitesse minder bedrijvig. De Volendammer kwam voor het eerst ooit tot geen enkel schot in een Eredivisieduel waarin hij de volle negentig minuten meespeelde.   

Wel balbezit maar te weinig doelpunten voor Heracles
Heracles Almelo had tegen Fortuna Sittard 68 procent balbezit, het hoogste percentage voor de ploeg in een Eredivisieduel sinds 23 september 2017 (toen 69,7% tegen Roda JC). Toch verloren de Almeloërs met 2-1 van Fortuna Sittard.  

Centrale verdedigers Mats Knoester en Robin Pröpper speelden elkaar tegen Fortuna Sittard in totaal 81 keer de bal toe, het hoogste aantal voor een tweetal in een Eredivisiewedstrijd sinds Sven van Beek en Terence Kongolo op 6 december 2014, namens Feyenoord tegen Excelsior (118 keer). 

Fortuna Sittard maakte tegen Heracles meer doelpunten (2) dan het schoten op doel loste (1), Fortuna werd de eerste ploeg die een Eredivisieduel won met minder schoten op doel dan dat het goals maakte sinds Excelsior tegen Vitesse op 20 oktober 2018 (2-0, 1 schot op doel).

Emmen nog steeds zonder overwinning
Voor het eerst sinds de promotie naar de Eredivisie wist FC Emmen niet te winnen van ADO Den Haag (voorheen W3); wel bleven de Emmenaren voor de vierde opeenvolgende keer ongeslagen in een duel met de Hagenezen in alle competities, de langste reeks sinds 1995-1997 (toen 7). 

FC Emmen werd de eerste ploeg die in de eerste twaalf Eredivisieduels van een seizoen zonder zege bleef sinds SC Cambuur en De Graafschap in 2015/16. 

Centrale verdediger Miguel Araujo, die zijn derde Eredivisiegoal maakte, zag 117 van zijn 121 passes bij een medespeler aankomen en werd de eerste speler met zoveel geslaagde passes in een Eredivisieduel sinds Daley Blind op 10 november 2019 (ook 117, tegen FC Utrecht).

Topscorer Danilo de geschiedenisboeken in
In zijn twaalfde wedstrijd voor FC Twente maakte Danilo zijn tiende Eredivisiegoal voor de club, geen speler deed dit ooit zo snel (het vorige record stond op naam van Hans Roordink, 13 duels in 1966).  

†‹Collega-aanvaller Queensy Menig heeft minder geluk. Menig raakte na 26 minuten de lat en was dit Eredivisieseizoen de speler die het vaakst op het houtwerk schoot (4). (FOX Sports)

 

Uitgelicht

Eredivisie
Vooruitblik: Klaas-Jan Huntelaar op voor zijn laatste kunstje? Gepubliceerd op 15-1-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Reuzendoder AZ op weg naar volgende topper Gepubliceerd op 13-1-2021
Reactie op de nieuwe corona maatregelen van het Nederlandse betaald voetbal Gepubliceerd op 12-1-2021
Eredivisie
Vitesse-FC Utrecht in het teken van Theo Bos en KWF Gepubliceerd op 12-1-2021
Eredivisie
AJAX - PSV bezorgt ESPN meteen record Gepubliceerd op 11-1-2021