KNVB moet plan voor EK met publiek indienen Gepubliceerd op 21-2-2021 | Via ESPN

De KNVB moet op 5 april laten weten hoeveel toeschouwers het verwacht te kunnen ontvangen.

De KNVB moet de Europese voetbalfederatie UEFA op 5 april laten weten hoeveel toeschouwers het verwacht te kunnen ontvangen bij de vier EK-wedstrijden van komende zomer in Amsterdam. De bond moet daarnaast een back-upscenario indienen, voor het geval de coronasituatie in Nederland in de laatste weken voor het EK flink verandert.

Ambitieus, maar ook realistisch

"Ik heb een heel onrealistische droom en dat is 50.000 man in de ArenA", zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB en toernooidirecteur in Amsterdam. "Daar doe je het altijd voor, maar ik snap dat dit in juni niet kan. Ik ben realistisch: het moet veilig en verantwoord. Het zijn moeilijke processen. De absolute ondergrens is de situatie zoals we die in september hadden, met toeschouwers op 1,5 meter van elkaar. Toen konden er zo'n 15.000 mensen in het stadion. Dat moet komende zomer ook makkelijk kunnen op een goede manier. We zoeken naar een innovatief en creatief scenario. We zijn ambitieus, maar ook realistisch."

Fieldlab

De Fieldlab-evenementen, zoals zondag in Nijmegen de voetbalwedstrijd NEC - De Graafschap met 1200 fans op de tribune, zijn bedoeld om te kijken wat er mogelijk is. "Waar we keihard voor werken en waarvoor we ook deze Fieldlab-onderzoeken doen, is om ergens tussen de 20 en 100 procent bezetting uit te komen. Hoe hoger, hoe beter", aldus De Jong. "Iedere supporter meer, betekent meer sfeer. Wij zetten ons, samen met alle betrokken partijen, in voor iedere bezette stoel extra. Kijk, 15.000 toeschouwers is hartstikke mooi; 25.000 is mooier, 40.000 nog mooier en 50.000 natuurlijk het allermooiste. Waar we op uit gaan komen? Ik hoop zo hoog mogelijk."

Volgens arts-microbioloog Andreas Voss, hoofdonderzoeker van de Fieldlab-evenementen, is het de bedoeling dat de KNVB de resultaten van de experimenten kan meenemen in de plannen die op 5 april besproken worden met de UEFA. "Het zullen dan nog niet de definitieve cijfers zijn, maar wel cijfers die kunnen helpen bij het maken van een keuze", zegt Voss. "Ik kan echt niet voorspellen hoeveel fans er bij het EK het stadion in mogen. Ik ga er niet vanuit dat er 50.000 mensen zitten. Maar dát er mensen in het stadion zitten, daar ga ik wel vanuit. De seizoenseffecten zijn in de zomer minimaal, de voorspellingen wijzen erop dat we dan weer op het laagste punt zitten wat betreft het aantal besmettingen."

Uitgelicht

Eredivisie
Donyell Malen uitgeroepen tot Eredivisie-Speler van de Maand Gepubliceerd op 4-3-2021
Eredivisie
Myron Boadu voor het eerst Speler U21 van de Maand Gepubliceerd op 4-3-2021
Eredivisie
De ongekende cijfers van Myron Boadu in topwedstrijden Gepubliceerd op 1-3-2021
Eredivisie
Tadic schiet Ajax in absolute slotfase naast PSV Gepubliceerd op 1-3-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Sjors Ultee-effect bij Fortuna Sittard Gepubliceerd op 26-2-2021