KPMG: Marktwaarde Eredivisiespelers daalt met 25 procent Gepubliceerd op 7-5-2020 | Via fox sports

De totale marktwaarde van de voetballers uit de Eredivisie daalt als gevolg van de coronacrisis met bijna 25 procent. Dat staat in een rapport van KPMG, dat onderzoek deed naar de gevolgen van de pandemie voor de tien belangrijkste competities in Europa, waaronder die in Nederland.

Volgens KPMG vertegenwoordigden de spelers van de achttien clubs uit de Eredivisie in februari, voor de coronacrisis, een marktwaarde van 1,213 miljard. Nu het seizoen is beëindigd, is de totale waarde gezakt naar 923 miljoen euro.

Procentueel gezien vindt de grootste afname plaats bij FC Emmen. De waarde van de Drentse selectie daalde van 21 naar 14 miljoen euro. Ajax heeft in de Eredivisie met afstand de meest waardevolle selectie. Volgens KPMG bedroeg de totale marktwaarde in februari 422 miljoen euro, nu is dat 330 miljoen.

De waarde van de PSV-selectie daalt van 169 naar 129 miljoen, de Feyenoorders zijn nu 79 miljoen waard in plaats van 109.

Het onderzoek van KPMG is gebaseerd op financiële cijfers van ruim 200 clubs uit Europa en Zuid-Amerika, analyse van social media en een algoritme waarmee de waarde van voetballers wordt berekend. Als de competities in Europa niet uitgespeeld worden, zoals in ieder geval in Nederland en Frankrijk het geval is, daalt de totale marktwaarde van de spelers uit de tien onderzochte competities met bijna 10 miljard euro. De clubs in Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk worden het zwaarste getroffen.

"De Europese voetbalcompetities en vooral de topclubs worden geconfronteerd met een ongekende crisis die hun financiële positie keihard raakt" zegt Paul Adriani van KPMG. "Zonder live voetbal missen zij het grootste deel van hun inkomsten. Een aantal clubs heeft dan ook liquiditeitsproblemen, worstelt met het betalen van schulden en is niet langer in staat te investeren. Bij een aantal clubs is de waarde van de spelers inmiddels gedaald tot onder het bedrag waarvoor zij op de balans staan. Dat betekent dat zij forse verliezen moeten nemen."

In Voetbalpraat gaven Mark van Rijswijk en Vincent Schildkamp aan dat de prijzen die uiteindelijk worden betaald sterk afhangen van de eerste grote transfer. "De top van de pyramide gaat het bepalen", aldus Schildkamp. (FOX Sports/ANP)

Uitgelicht

Eredivisie
G-voetballer Sven (16) voetbalt na 10 weken coronacrisis weer op De Oude Meerdijk Gepubliceerd op 26-5-2020
Eredivisie
Eredivisie neemt deel aan uniek Europees FIFA-toernooi Gepubliceerd op 11-5-2020
Eredivisie
Clubs brengen collectieve boodschap aan supporters Gepubliceerd op 8-5-2020
Eredivisie
De Eredivisie(clubs) tijdens de coronacrisis Gepubliceerd op 31-3-2020
Eredivisie
Eredivisie Shirt Festival: Willem II mooiste shirt aller tijden, nét voor Feyenoord en Ajax Gepubliceerd op 8-5-2020