Laporta op zoek naar opvolger voor Koeman Gepubliceerd op 17-5-2021 | Via ESPN

Barcelona zou Koeman echter pas willen ontslaan, als er een definitieve opvolger klaarstaat.

Verschillende bronnen melden aan ESPN dat Barcelona op zoek is naar een opvolger van Ronald Koeman. Voorzitter Laporta zou Koeman echter pas willen ontslaan, als er een definitieve opvolger klaarstaat.

Barcelona heeft in twee weken tijd zijn kansen op de Spaanse titel verspeeld. Vanaf 29 mei verloor de ploeg van Granada, speelde het gelijk tegen Atletico en Levante en afgelopen zondag verloor het tot overmaat van ramp met 2-1 van Celta de Vigo. Door die laatste nederlaag kan Barcelona rivalen Atletico en Real Madrid niet meer inhalen en kunnen de titelaspiraties definitief in de koelkast.

Koeman is zich ervan bewust dat de matige prestaties van zijn club van de afgelopen tijd, zijn positie bij de club onder druk hebben gezet. Toch houdt de Nederlander hoop dat hij ook na de zomer coach is van FC Barcelona. Na de wedstrijd tegen Celta de Vigo was Koeman kritisch op zichzelf maar wilde hij niet speculeren over zijn eigen toekomst: ''Zoals elke trainer heb ik soms wissels toegepast die niet goed uitpakten. Onze systeemwissel heeft dit seizoen goed uitgepakt, maar de laatste weken gaat het moeizaam. Ik kijk dan altijd naar mezelf. Ook binnen de club moeten mensen kijken hoe we het gedaan hebben, waar we moeten verbeteren, hoe we een volgende stap kunnen zetten, maar dat zijn zaken voor na het seizoen.''

Club wil fout van 2020 voorkomen

Hoewel de kritiek op Koeman toeneemt, wil de Catalaanse club voorkomen dat het dezelfde fout maakt als in 2020, toen Ernesto Valverde werd ontslagen zonder dat er een opvolger klaarstond. Uiteindelijk kwam Barcelona toen bij vijfde keuze Quique Setien uit. Koeman heeft nog een contract tot het einde van 2022, en mocht Barça geen goede opvolger hebben klaarstaan, gaat Koeman zijn contract volgens bronnen ook uitdienen. Wat ook meespeelt is de schuld van Barcelona, die op dit moment 1.2 miljard euro bedraagt. Als Koeman wordt ontslagen, terwijl hij nog in het bezit is van een doorlopend contract, moet Barcelona een fors bedrag betalen om het contract af te kopen. Geld dat zij op dit moment niet kunnen missen.

Een Duitser of toch Xavi?

Laporta zou inmiddels al geïnformeerd hebben bij Hansi Flick, maar die heeft de Blaugrana medegedeeld dat hij bondscoach wil worden van het Duitse elftal. Laporta zou sowieso groot fan zijn van het Duitse trainersgilde door de successen van onder anderen Klopp, Nagelsmann en Flick.

Een andere mogelijkheid is om Xavi terug te halen naar de club. De legendarische middenvelder is op dit moment trainer van het Qatarese Al-Sadd. Ondanks dat veel mensen hem graag zien terugkeren bij de club waar hij als speler actief was, zien een aantal bestuursleden dit niet als het ideale moment om Xavi voor de leeuwen te gooien en wachten ze liever nog een jaar.

Bronnen die dichtbij Xavi staan zeggen dat hij zelf heeft geen haast heeft en het geen probleem vindt om te wachten tot de omstandigheden bij Barcelona wat gunstiger zijn.

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie samen één! Gepubliceerd op 18-6-2021
Eredivisie
Volle stadions bij seizoenstart Gepubliceerd op 11-6-2021
Eredivisie
Definitief: alle eredivisie wedstrijden voor seizoen 2021-22 Gepubliceerd op 8-6-2021
Eredivisie
PSV kampioen KPN eDivisie Gepubliceerd op 3-6-2021
Eredivisie
Bekijk nu live: de KPN eDivisie finals Gepubliceerd op 2-6-2021