Leipzig of München, wie wint de zinderende topper in Duitsland? Gepubliceerd op 3-4-2021 | Via ESPN

Vandaag staat de topper tussen RB Leipzig en Bayern München op het programma. Kan Leipzig de hegemonie van Bayern doorbreken?

Vandaag staat de topper tussen Bayern München en RB Leipzig op het programma. Het is de wedstrijd tussen de nummers een en twee van de Bundesliga. Het verschil tussen koploper Bayern en achtervolger Leipzig bedraagt op dit moment zes punten. Als Bayern München wint, zal het voor Leipzig lastig worden om Der Rekordmeister nog in te halen. Als Leipzig wint, is de spanning weer helemaal terug in de Bundesliga. Als Leipzig wint, is het verschil namelijk nog meer een punt. Mocht Leipzig Bayern nog passeren op de ranglijst zou dat om meerdere redenen historisch zijn.

Twee jaar Dortmund

De laatste keer dat de Bundesliga een andere kampioen kende dan Bayern München was het seizoen 2011/2012. Om in perspectief te zetten hoe lang geleden dit is, in dit jaar waren de Olympische Spelen van Londen en viel kabinet Rutte I.

In dat jaar werd Borussia Dortmund voor de tweede keer op rij kampioen van de Bundesliga. De ploeg, die toen nog onder leiding van Jürgen Klopp stond, leek de hegemonie van Bayern te hebben doorbroken. In de acht jaar daarna bleek dat echter niet het geval.

Leipzig

De nieuwe concurrent van Bayern heet RB Leipzig. Het verhaal achter de Oost-Duitse club is inmiddels bekend.

De club is opgericht in 2009 en is, via het geld van hoofdsponsor Red Bull, in een razend tempo uitgegroeid tot topclub. De club begon in de vijfde klasse in Duitsland en promoveerde uiteindelijk in 2016 naar de Bundesliga. Vorig jaar werd de club derde in de Bundesliga, drie punten achter Dortmund. Ook speelde het - iets meer dan elf jaar na de oprichting - in de halve finale van de Champions League.

Dit jaar is er - ondanks het vertrek van topspits Timo Werner - niets te merken van een stagnatie in de groei. In Europa werd gewonnen van Paris Saint-Germain en Manchester United en mede door de de successen van vorig seizoen, kan wel geconcludeerd worden dat RB Leipzig inmiddels onderdeel is van de Europese elite. Onder leiding van de zeer talentvolle trainer Julian Nagelsmann doet de ploeg het ook voortreffelijk in de Bundesliga.

Vertrouwen Bayern

Ondanks de opmars van Leipzig, kijkt Bayern vol vertrouwen vooruit naar de wedstrijd van vanmiddag. Leipzig en Bayern München speelden elf keer tegen elkaar. Bayern won zes keer, ze speelden vier keer gelijk en Leipzig won slechts een keer. Bayern heeft sowieso een goede balans als het gaat om topwedstrijden in Duitsland. De club uit München won bijvoorbeeld 64 keer van Dortmund, terwijl de Die Schwarzgelben slechts 33 keer wonnen. De trainer van Bayern, Hansi Flick, weet dan ook dat zijn spelers met de druk van een topper kunnen omgaan.

‘’We hebben spelers die deze situaties vaker hebben meegemaakt. Ik heb veel vertrouwen in dat we onze vorm van de afgelopen tijd vast kunnen houden.’’

Lewandowksi

Een flinke domper voor Bayern is het ontbreken van topspits Robert Lewandowski. De Pool raakte geblesseerd bij het nationale elftal en ligt er vier weken uit. Dat terwijl de spits dit jaar in absolute topvorm is. Lewandowski maakte dit seizoen voor zijn Duitse club al 35 doelpunten in de competite. Zonder Lewandowski is Bayern minder sterk, en dus biedt het misschien kansen voor Leipzig, al wil Julian Nagelsmann hier niks over weten.

‘’Natuurlijk denk ik dat Bayern sterker is met Lewandowski. Dat is logisch, hij is een buitengewone spits. Maar ook zonder hem hebben ze nog een team van wereldklasse.’’

RB Leipzig zal er alles aan doen om de hegemonie van Bayern München te doorbreken De wedstrijd eerder dit jaar eindigde in 3-3 en was een waar spektakelstuk. Leipzig met Nagelsmann zal voor deze editie met vol vertrouwen uitkijken naar het treffen tegen een Bayern zonder Lewandowski.

RB Leipzig – Bayern München is te zien op ESPN 4 om 18.30

Uitgelicht

Eredivisie
Vanaf volgend seizoen: Eredivisievoetbal in Ultra HD op ESPN Gepubliceerd op 12-4-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Giakoumakis en Malen bewijzen hun waarde Gepubliceerd op 9-4-2021
Eredivisie
Definitief: 23 april weer toeschouwers in de Eredivisie stadions Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Advocaat in een illuster rijtje na zijn 200ste overwinning in de Eredivisie Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Gravenberch uitgeroepen tot Eredivisiespeler van de maand Gepubliceerd op 2-4-2021