Malen uitgeroepen tot Speler van de Maand februari Gepubliceerd op 4-3-2021 | Via ESPN

In februari heeft de PSV'er volgens Opta-statistieken en de fans het beste gepresteerd.

Donyell Malen is door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. In de maand februari heeft de aanvaller van PSV volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd. Hans Kraay Junior zocht Malen op om hem de bokaal te overhandigen. "We hadden best wel een drukke maand. Veel wedstrijden in gespeeld. Dat ik ‘m uiteindelijk mag winnen is wel mooi", aldus de PSV'er.

AZ-spits Myron Boadu is voor het eerst verkozen tot Speler U21 van de Maand. RKC Waalwijk is met AZ hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand.

Meest productieve seizoen ooit voor Malen

In een voor PSV minder succesvolle maand, met acht punten uit vier Eredivisiewedstrijden en uitschakeling in de Europa League en KNVB Beker, sprong Donyell Malen in de statistieken eruit als positieve uitblinker. Het levert de Oranje-international een fraai persoonlijk record op.

Malen was in februari de speler met de meeste doelpogingen (25), schoten op doel (14), doelpunten (5, met Myron Boadu) en balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied (35). De laatste keer dat een speler van PSV vijf Eredivisiedoelpunten in één maand scoorde, was in september 2019 toen Malen zijn eerste en - tot vorige maand laatste - Speler van de Maand-prijs pakte.

Dankzij zijn twee doelpunten tegen FC Twente (3-0) noteerde de 22-jarige Malen voor het derde seizoen op rij tien of meer Eredivisiedoelpunten voor PSV. De enige speler die dat op jongere leeftijd deed was Mister PSV, Willy van der Kuijlen, in 1967.

Inmiddels staat de doelpuntenteller van Malen op 14 goals, waardoor de aanvaller bezig is aan zijn meest productieve Eredivisieseizoen tot dusver (vorige record was 11 doelpunten in 2019/20). Met daarbij nog zes assists is de aanvaller betrokken bij een derde van alle doelpunten van PSV in de Eredivisie. Het zijn fraaie statistieken. En dat terwijl hij lang niet elke wedstrijd 90 minuten mag spelen van trainer Roger Schmidt. Maar Malen toont begrip: "Als persoon is het een fijne man. Het is gewoon een aardige man. Hij geeft om ons. We snappen hem en als je het niet snapt dan moet je het leren snappen."

Malen blij bij PSV

Ook de kijkers van ESPN waren overtuigd van de kwaliteiten van Donyell Malen. De aanvaller van PSV werd in de wedstrijden tegen FC Twente (3-0) en ADO Den Haag (2-2) uitgeroepen tot Man of the Match. De stemmen van fans tellen sinds januari mee in de verkiezing van Speler van de Maand.

Het is de zesde keer dat een PSV'er wordt uitgeroepen tot Speler van de Maand, een prijs die sinds september 2017 wordt uitgereikt door de Eredivisie en ESPN. Malen is wel de eerste speler van PSV die de prijs voor een tweede keer in ontvangst neemt.

Malen is dus bezig aan een uitstekend seizoen bij PSV. Maar bezig met een transfer is hij niet. "Ik ben er door een blessure lange tijd uit geweest en dat laat je ook wel beseffen dat het allemaal zomaar weg kan zijn. Voor mij is het belangrijk dat ik van dag tot dag, van wedstrijd tot wedstrijd geniet en mijn best doe op het veld. En de rest komt vanzelf wel."

Boadu voor het eerst Speler U21 van de Maand

Myron Boadu is zoals gezegd Speler U21 van de Maand. Hij heeft met AZ een uitstekende maand achter de rug. De Alkmaarders wonnen van FC Emmen (0-1), sc Heerenveen (3-1), VVV-Venlo (1-4) en Feyenoord (4-2) en klommen van een vijfde plek naar de top 3 in de Eredivisie.

Myron Boadu liet in deze vier duels zijn killersinstinct zien: de 20-jarige Amsterdammer zag al zijn vijf schoten op doel eindigen in een doelpunt. Lees hier meer over de uitreiking van de bokaal. 

RKC en AZ hofleverancier in Elftal van de Maand

Nummer veertien op de ranglijst, RKC, is met AZ hofleverancier in het Elftal van de Maand. De Waalwijkers kunnen terugkijken op een goede maand. Enkel AZ pakte meer punten (12) dan RKC (8), daarnaast kreeg geen enkele ploeg minder doelpunten tegen dan RKC Waalwijk (1, net als FC Groningen).

Het volledige Elftal van de Maand februari: Kostas Lamprou (RKC Waalwijk), Yukinari Sugawara (AZ), Melle Meulensteen, Ahmed Touba (beiden RKC Waalwijk), Owen Wijndal (AZ), Jens Toornstra (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax), Orkun Kökçü (Feyenoord), Donyell Malen (PSV), Sébastien Haller (Ajax) en Myron Boadu (AZ).

Uitgelicht

Eredivisie
Vanaf volgend seizoen: Eredivisievoetbal in Ultra HD op ESPN Gepubliceerd op 12-4-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Giakoumakis en Malen bewijzen hun waarde Gepubliceerd op 9-4-2021
Eredivisie
Definitief: 23 april weer toeschouwers in de Eredivisie stadions Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Advocaat in een illuster rijtje na zijn 200ste overwinning in de Eredivisie Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Gravenberch uitgeroepen tot Eredivisiespeler van de maand Gepubliceerd op 2-4-2021