Marianne van Leeuwen kandidaat-opvolger Gudde als directeur betaald voetbal Gepubliceerd op 18-5-2021 | Via ESPN

Van Leeuwen enige overgebleven kandidaat voor opvolging Gudde.

Marianne van Leeuwen ligt op koers om de opvolger te worden van Eric Gudde als directeur betaald voetbal bij de KNVB. Ze zou daarmee de eerste vrouw worden die deze functie gaat bekleden bij de voetbalbond.

De huidige voorzitter van de Amsterdamse amateurclub Zeeburgia bevestigt berichtgeving van NRC dat een akkoord dichtbij is. "We kunnen er niets over zeggen, behalve dat we in overleg zijn", aldus de in 1961 geboren Van Leeuwen, die de eerste vrouw zou worden op die positie. "We hopen snel met een bevestigend bericht te komen, het is nog niet helemaal afgerond."

De KNVB kan nog niet bevestigen dat Van Leeuwen de opvolger van Gudde wordt. De bond treedt pas naar buiten als de besprekingen met een kandidaat-opvolger definitief afgerond zijn. De opvolger van Gudde moet volgende maand tijdens een ledenvergadering bekrachtigd worden.

Voorvechter vrouwenvoetbal en actief tegen racisme

Bij topamateurclub Zeeburgia is Van Leeuwen een voorvechter van het vrouwenvoetbal, ook liet ze meermaals van zich horen na racistische incidenten in het voetbal, onder meer na het incident rondom Ahmad Mendes Moreira. Racisme is een belangrijk thema binnen de KNVB. 

In juli vorig jaar startte een commissie die racisme in het voetbal moet tegengaan. In de zogenoemde commissie Mijnals, genoemd naar de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die het Nederlands elftal haalde, hebben onder anderen Ruud Gullit, Humberto Tan, Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch en voormalig Oranje-international Daphne Koster zitting.

Van Leeuwen verdiende ook haar sporen in het bedrijfsleven, onder meer als commisaris bij Sligro Food Group en Technische Unie en voorzitter van de raad van commisarissen van Van Egmond Group.

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie samen één! Gepubliceerd op 18-6-2021
Eredivisie
Volle stadions bij seizoenstart Gepubliceerd op 11-6-2021
Eredivisie
Definitief: alle eredivisie wedstrijden voor seizoen 2021-22 Gepubliceerd op 8-6-2021
Eredivisie
PSV kampioen KPN eDivisie Gepubliceerd op 3-6-2021
Eredivisie
Bekijk nu live: de KPN eDivisie finals Gepubliceerd op 2-6-2021