Minister Van Rijn bereid te kijken naar herstart profvoetbal vóór 1 september Gepubliceerd op 13-5-2020 | Via fox sports

Martin van Rijn, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, sluit niet uit dat er in Nederland vóór 1 september weer profvoetbal zal worden gespeeld.

 

"Het hangt ervan af onder welke condities dat zou kunnen. Dat is precies de reden waarom we de KNVB hebben gevraagd om een plan te maken, zodat we kunnen beoordelen wat wel en niet kan", zei hij voor de camera van de NOS."Ik heb me bereid verklaard om naar dat plan te kijken. Maar verder doe ik daar geen uitspraken over."

Van Rijn sprak woensdag met Eric Gudde, de directeur van de KNVB, die onlangs namens de bedrijfstak om financiële steun vroeg. Volgens Gudde lijdt het betaald voetbal minimaal 300 miljoen euro schade door de coronacrisis. Het kabinet verbaasde zich over die uitspraken, ook omdat de voetbalbond niet met een concreet plan kwam.

Gudde heeft inmiddels begrip voor de kritiek vanuit Den Haag en beloofde binnen 2 of 3 weken met een plan te komen hoe de KNVB het betaald voetbal wil hervatten. Volgens minister Van Rijn heeft de KNVB niet om geld gevraagd tijdens het gesprek. Hij verklaarde afgelopen week al dat het kabinet geen 'grote zak met geld heeft klaarstaan.'

Grote evenementen zijn ook zonder publiek tot 1 september verboden. Maar Van Rijn sluit dus niet helemaal uit dat het kabinet een uitzondering voor het betaald voetbal wil maken, mits er een goed plan ligt en alles medisch verantwoord is.

De KNVB heeft het belang van het betaalde voetbal voor veel Nederlanders benadrukt, met ieder weekeinde ruim 200.000 mensen op de tribunes en miljoenen televisiekijkers. Het betaald voetbal biedt aan 13.000 mensen werkgelegenheid, van wie er 3200 direct bij de 34 profclubs werken. Het profvoetbal draagt met 1,3 miljard euro bij aan bruto binnenlands product. (ANP)

 

 

Uitgelicht

Eredivisie
G-voetballer Sven (16) voetbalt na 10 weken coronacrisis weer op De Oude Meerdijk Gepubliceerd op 26-5-2020
Eredivisie
Eredivisie neemt deel aan uniek Europees FIFA-toernooi Gepubliceerd op 11-5-2020
Eredivisie
Clubs brengen collectieve boodschap aan supporters Gepubliceerd op 8-5-2020
Eredivisie
De Eredivisie(clubs) tijdens de coronacrisis Gepubliceerd op 31-3-2020
Eredivisie
Eredivisie Shirt Festival: Willem II mooiste shirt aller tijden, nét voor Feyenoord en Ajax Gepubliceerd op 8-5-2020