Mysterie Osnabrück opgelost: Kedeng, Kedeng was geintje voor Grot van vrolijk speakersduo Gepubliceerd op 15-4-2021 | Via ESPN

Sadionspeakers Osnabrück wilden onze landgenoot een hart onder de riem steken

Het was een klein mysterie: Waarom schalde gisteren Per Spoor (Kedeng Kedeng) van Guus Meeuwis nou ineens door de Bremer Brücke, het knusse, maar lege, stadion van VfL Osnabrück? Zou de Tilburger een volksheld zijn net over de grens? Was ’t een verloren weddenschapje? Of gewoon een verkeerde muisklik? De oplossing van het raadsel is simpel: “We wilden onze nieuwe speler Jay-Roy Grot een beetje aansporen, een hart onder de riem steken”, verklaart Carsten Thye, de helft van het stadionspeakersduo van de VfL. “Hij kwam na rust in de ploeg. Zoiets van: Come on, come on!”, zegt hij op het ritme van ‘Kedeng Kedeng.’ En? Heeft ’t geholpen? “Hahaha, euh, nee. Laat ik het netjes zeggen, Jay-Roy speelde onopvallend.”

Afzien thuis

Het is afzien voor Thye (al meer dan 20 jaar speaker) en zijn compagnon DJ Matze, oftewel Matthias Wellbrock, die in 2002 begon bij de VfL. Osnabrück heeft inmiddels 11 thuiswedstrijden op rij verloren. Een dik record in de tweede Bundesliga. SV Babelsberg was de negatief recordhouder. ’t Verloor in het seizoen 2001/2002 negen keer op rij in eigen stadion. “Ik kom al 50 jaar bij de club, maar ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.” Osnabrück is inmiddels afgegleden van de tweede naar de zestiende plaats in de tweede Bundesliga. Dat betekent voorlopig promotie-degradatiewedstrijden spelen, maar ‘Abstieg’ dreigt. “Er staan nog wel twee clubs onder ons, maar die pakken thuis wél af en toe een paar punten.”

Zijspoor

Dus besloot het duo tot een klein grapje. Om de rampspoed af te wenden. Bij een 0-1 achterstand tegen Jahn Regensburg, bracht trainer Markus Feldhoff onze landgenoot Grot. Hij is naast Ludovit Reis (gehuurd van FC Barcelona), de tweede Nederlander in dienst van het kwakkelende Osnabrück. Grot was bij Leeds United op een zijspoor beland (daar had de keuze voor ‘Kedeng Kedeng’ niets mee te maken) en maakte na een jaar zonder voetbal zondag weer zijn eerste 26 minuten. Gisteren kreeg Grot dus een helft, die begon met Guus. “Geen idee of ie ervan houdt, haha. Het is moeilijk om in contact te komen met de spelers in deze coronatijd. Ach, een geintje. Onze fans kennen dat nummer ook. Het is in het Duits een aardige hit geweest. Die kunnen het refrein wel meezingen.”

Rock met ballen

Thye doelt op de versie van de Duitse partyboyband Die Zipfelbuben (te ordinair om te vertalen), een project van de producers van de kaskraker Schnappi (Das kleine Krokodil). En dus moest ‘We’re coming back’ van Cock Sparrer voor één keer wijken. “Een ouderwetse punksong uit 1982, die draaien we altijd bij het begin van de tweede helft. Standaard. Tien jaar geleden hebben we ook eens zo’n dolletje uitgehaald, daarna niet meer. Dit was weer voor het eerst.” Thye en DJ Matze programmeren doorgaans stevige rock. “Dat past bij Osnabrück. Toten Hosen, AC/DC. Wij houden hier niet van dat boem-boem-boem voor de jeugd. En pop doen we eigenlijk ook niet vaak. Het moet een beetje power hebben. Muziek met een verhaal.”

Angie

In coronatijd is het werk van de twee behoorlijk uitgehold. “Normaal doen we een voorprogramma, vanaf het veld. Ook op camera’s. In de rust doen we spelletjes. En na afloop, bij winst, een interviewtje. Nu zitten we alleen maar in de cabine. Nee, het is lastig. En met de slechte resultaten helemaal. Matze en ik wisselen Osnabrück af: opstelling, doelpunten, wissels. Die andere doet dan de tegenstander. En die is dit seizoen veeeel drukker. Haha.” Thye hoopt dan ook dat het publiek heel snel weer welkom is in de stadions. “We weten niet wat Angie (op zijn Rolling Stones uitgesproken), unser Angela, allemaal nog gaat bedenken, maar we kunnen echt niet wachten.”

Superknus

Eén thuiswedstrijd speelde Osnabrück met publiek dit seizoen, tegen Hannover. Die met 2-1 werd gewonnen door twee doelpunten van Christian Santos, die we nog kennen van NEC. “Er mochten 3000 fans in, maar die maakten lawaai voor 20.000. Ongelooflijk. Het was fantastisch. Daarna kwam meteen weer de lockdown. Vreselijk. Bij ons kunnen de fans écht het verschil maken. Ons stadion, de Bremer Brücke, is superknus. Bij een hoekschop kun je de nemer een hand geven bij wijze van spreken.”

Grote Grot

Inmiddels is Osnabrück onder de naam ‘Endlich wieder’ begonnen met de kaartverkoop voor de ‘eerste wedstrijd na corona’. “Dat is een leuke actie. Niemand weet tegen wie dat zal zijn. Of zelfs op welk niveau, haha. Maar de eerste 5000 zijn al verkocht. Dat is clubliefde.” De kans dat dan Guus Meeuwis weer uit de speakers komt… nihil. Het heeft Grot niet geholpen. De speaker is voorlopig alleen nog onder de indruk van zijn fysiek. “Hij is groot hè.” Nog niet groots. Maar wat is niet, kan nog komen natuurlijk. Zondag wacht Fortuna Düsseldorf. “Die staan zesde… Pff”, klinkt het met een zucht. “En we spelen ook nog eens thuis. Drie thuiswedstrijden op rij… In dit seizoen, och hemel. Uit hadden we misschien nog een kansje, hahaha.”

Uitgelicht

Eredivisie
Van tracking- en event data naar een videoserie voor voetballiefhebbers Gepubliceerd op 18-5-2021
Eredivisie
Play-offs wedstrijden mét publiek dankzij pilot met testbewijzen Gepubliceerd op 14-5-2021
Eredivisie
Wedstrijdschema's play-offs Europees voetbal en nacompetitie Gepubliceerd op 17-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: FC Groningen zonder Sergio Padt, dat wordt even wennen Gepubliceerd op 15-5-2021
Eredivisie
Eredivisie onthult logo in aanloop naar jubileumseizoen Gepubliceerd op 12-5-2021