NAC besluit rampjaar met degradatie, Emmen en Fortuna veilig Gepubliceerd op 12-5-2019 | Via fox sports

NAC Breda is gedegradeerd uit de Eredivisie. Uit bij sc Heerenveen kon NAC de benodigde zege niet boeken: 2-1. Concurrenten Excelsior en De Graafschap zijn daardoor niet meer te achterhalen. Emmen speelde zich knap veilig na een comeback in Tilburg: 2-3 en ook Fortuna Sittard speelt volgend jaar in de Eredivisie.

Het is de zesde keer in de historie dat NAC degradeert. In 2017 promoveerden de Bredanaars nog onder leiding van Stijn Vreven, maar het verblijf van NAC in de Eredivisie blijft beperkt tot twee seizoenen. Het is een passend slot van een rampseizoen waarin trainer Mitchell van der Gaag werd ontslagen en de directie ook het veld ruimde.

In Heerenveen had NAC de degradatie nog met minimaal drie dagen kunnen uitstellen als Giovanni Korte vlak na rust een enorme kans had benut. De aanvaller werd vrijgespeeld in de zestien, verschafte zichzelf nog meer ruimte en leek de bal in de verre hoek te plaatsen, maar de bal ging net langs de verkeerde kant van de paal voor NAC.

Sam Lammers liet daarna Benjamin van Leer wel kansloos met een afstandsschot: 1-0. Menno Koch toonde zich - zoals vaker dit seizoen - nog strijdbaar door persoonlijk voor de 1-1 te zorgen, maar de winnende treffer viel aan de andere kant door Mitchell van Bergen: 2-1. 

Veerkrachtig FC Emmen dwingt lijfsbehoud af in Tilburg

FC Emmen speelt ook komend seizoen in de Eredivisie. Onder leiding van Dick Lukkien, maar zonder de geblesseerde Anco Jansen, dwongen de Emmenaren op eigen kracht lijfsbehoud af. Na een vlotte 2-0-achterstand - door goals van Vangelis Pavlidis en Alexander Isak - knokte Emmen zich uitstekend terug via Luciano Slagveer, Michael de Leeuw en Hilal Ben Moussa: 2-3. 

De Graafschap en Excelsior veroordeeld tot play-offs, Fortuna veilig

De Graafschap en Excelsior moeten zich op gaan maken voor de Keuken Kampioen Play-Offs. Excelsior was door de zege van Emmen al kansloos voor plaats vijftien, maar zorgde nog wel voor een spektakelstuk in Almelo: 4-5. De Graafschap tankte allesbehalve vertrouwen door met 6-1 te verliezen van Vitesse.

Door dat resultaat blijft een nederlaag van Fortuna in Groningen (3-0) zonder gevolgen. De ploeg uit Sittard heeft een buffer van vier punten naar Excelsior en speelt dus ook volgend jaar in de Eredivisie.

Alle uitslagen:

Ajax - FC Utrecht 4-1
AZ - PSV 1-0
Feyenoord - ADO Den Haag 0-2
FC Groningen - Fortuna Sittard 3-0
sc Heerenveen - NAC Breda 2-1
Heracles Almelo - Excelsior 4-5
PEC Zwolle - VVV-Venlo 2-4
Vitesse - De Graafschap 6-1
Willem II - FC Emmen 2-3 

(FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Willem II keeper Wellenreuther verrast bijzondere werknemer Henry in coronacrisis Gepubliceerd op 2-6-2020
Eredivisie
Eredivisieclubs unaniem akkoord over verdeling mediagelden en benoeming Jan de Jong Gepubliceerd op 2-6-2020
Eredivisie
G-voetballer Sven (16) voetbalt na 10 weken coronacrisis weer op De Oude Meerdijk Gepubliceerd op 26-5-2020
Eredivisie
Eredivisie neemt deel aan uniek Europees FIFA-toernooi Gepubliceerd op 11-5-2020
Eredivisie
Clubs brengen collectieve boodschap aan supporters Gepubliceerd op 8-5-2020