Nederland stijgt naar negende plek op coëfficiëntenlijst Gepubliceerd op 20-9-2019 | Via fox sports

Nederland heeft andermaal goede zaken gedaan op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Door de overwinningen van Ajax en PSV en het gelijkspel van AZ heeft Nederland een vol punt verdiend.

Dankzij dat punt stijgt Nederland van de elfde naar de negende plek: Turkije en Oekraïne zijn deze week ingehaald.

Berekening

Ongeacht of een club in de Champions League of de Europa League speelt, levert een overwinning twee punten op, een gelijkspel één punt en een nederlaag niets. Ajax, PSV en AZ hebben dus gezamenlijk vijf punten verdiend.

Die vijf punten worden echter nog wel gedeeld door het aantal Nederlandse deelnemers in Europa. Dat zijn er ook vijf (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en FC Utrecht), waardoor het totaal op één komt.

Ranking

Daarmee komt het puntenaantal van Nederland dit seizoen al op 5 punten. Alleen Schotland (5,250 punten) doet het tot nu toe beter, mede dankzij de 1-0 overwinning van Rangers op Feyenoord.

Over de laatste vijf jaar staat Nederland op 31,350 punten. Nummer tien Oekraïne heeft nu 31,100 punten, Turkije (elfde) 30,600. Het gat met nummer acht België is nog wel riant. Onze zuiderburen hebben de afgelopen vijf seizoenen 34,700 punten bij elkaar gesprokkeld.

Gevolgen 

Plek negen is interessant: als Nederland het seizoen op die positie afsluit, plaatst de kampioen zich komend seizoen direct voor de Champions League en stroomt de nummer twee een ronde later het kwalificatietoernooi in.

In de Europa League verandert er weinig: de winnaar van de TOTO KNVB Beker plaatst zich automatisch voor de Europa League, maar dat gebeurt na dit seizoen ook al, door de Europese prestaties van Ajax vorig jaar. (FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
ADO Den Haag helpt supporter en ex-verslaafde Michael met een gezonde leefstijl Gepubliceerd op 30-6-2020
Eredivisie
Komst Robben zorgt voor run op seizoenkaarten FC Groningen Gepubliceerd op 30-6-2020
Eredivisie
Maximale flexibiliteit in nieuwe speeldagenkalender 2020-21 Gepubliceerd op 26-6-2020
Eredivisie
‘FOX Sports Eredivisie Comeback’ Vanaf 1 augustus live op FOX Sports Gepubliceerd op 25-6-2020
Eredivisie
De bal gaat snel weer rollen in de Eredivisie Gepubliceerd op 24-6-2020