Oekraïne moet 'politiek' EK-shirt aanpassen van UEFA Gepubliceerd op 10-6-2021 | Via ESPN

Volgens de Europese voetbalunie staat er een slogan op het tenue die "duidelijk van politieke aard is". Dat is reglementair verboden.

Oekraïne, zondag de eerste tegenstander van Nederland in de groepsfase van het EK, moet op last van de UEFA het speciaal voor het toernooi ontworpen shirt aanpassen. Volgens de Europese voetbalunie staat er een slogan op het tenue die "duidelijk van politieke aard is". Dat is reglementair verboden.

De UEFA keurde de leuze "Glorie aan onze helden" af. Daarmee zou worden verwezen naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. De Russische voetbalfederatie had eerder deze week bij de UEFA een officieel protest ingediend. De Russen wezen de UEFA op de politieke lading van het Oekraïense tenue.

Het EK-shirt van Oekraïne vertoont een landkaart, inclusief het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de door pro-Russen gecontroleerde separatistische regio's Donetsk en Lugansk. "Politieke uitingen horen niet thuis op een sportevenement", betoogden de Russen. "Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek."

De UEFA greep na een "diepgaande analyse" in.

In dit artikel is informatie gebruikt van het ANP.

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie samen één! Gepubliceerd op 18-6-2021
Eredivisie
Volle stadions bij seizoenstart Gepubliceerd op 11-6-2021
Eredivisie
Definitief: alle eredivisie wedstrijden voor seizoen 2021-22 Gepubliceerd op 8-6-2021
Eredivisie
PSV kampioen KPN eDivisie Gepubliceerd op 3-6-2021
Eredivisie
Bekijk nu live: de KPN eDivisie finals Gepubliceerd op 2-6-2021