Ons Voetbal: Sven voetbalt na tien weken eindelijk weer op De Oude Meerdijk Gepubliceerd op 27-5-2020 | Via fox sports

Sinds augustus 2019 voetbalt de 16-jarige Sven, die slechts één levende hersenhelft heeft, bij het G-voetbalteam van FC Emmen. Als groot voetbalfan kwam daarmee een droom uit. Door de coronacrisis kon hij afgelopen tijd de deur niet uit en miste hij zijn trainingen meer en meer. Na tien weken maakte hij zijn rentree op De Oude Meerdijk, samen met selectiespelers Michael Chacón, Miguel Araujo en Sergio Peña.

 

Vlak na de geboorte werd duidelijk dat er iets niet in orde was met Sven. Veel onderzoeken later kwam naar voren dat Sven in de buik van zijn moeder een herseninfarct had gehad, waardoor zijn rechterhersenhelft was aangetast. Daardoor gebruikt Sven zijn linkerkant nauwelijks. In 2014 volgde een hersenoperatie, waarbij zijn rechterhersenhelft ontbonden is van de linkerhersenhelft en hij slechts één werkende hersenhelft heeft. Niets belet hem echter om zijn favoriete sport uit te oefenen.

Toen begin maart de coronacrisis uitbrak, kwamen alle sporttrainingen te vervallen, zo ook van het G-voetbalteam van FC Emmen. Door het coronavirus bracht Sven veel weken thuis door en werd zijn wereld erg klein. Voor Sven was het lastig te bevatten wat er gebeurde en waarom hij niet mocht voetballen. Gepassioneerd voerde hij in huis oefeningen uit die door de trainer werden toegestuurd. Zijn moeder hielp hem hierbij, tot zij zelf het coronavirus kreeg.

FC Emmen bleef gedurende de quarantaineperiode contact houden met Sven en de club speelde hierdoor ook buiten de lijnen een belangrijke rol. Toch was het gemis aan sociaal contact erg groot, geeft Sven aan. “Ik heb mijn teamgenoten heel erg gemist”.

Nadat de overheid besloot de maatregelen te versoepelen, pakte FC Emmen direct door met speciale trainingen voor het voetbalteam waarbij de anderhalve meter-regel werd toegepast. Sven straalt tijdens de eerste training van oor tot oor: “Toen ik van mijn moeder hoorde dat de trainingen weer begonnen, was ik echt heel erg blij. Ik ben zo trots dat ik bij FC Emmen voetbal.”

Zijn rentree werd extra speciaal doordat hij werd ontvangen door drie selectiespelers van FC Emmen. Selectiespeler Michael Chacón is zeer te spreken over het initiatief van de club: “Het is voor kinderen met een beperking belangrijk dat ze bepaalde sturing krijgen en hun vriendjes weer kunnen zien, net als alle andere kinderen. Ik heb zelf net met Sven gevoetbald, hij lacht de hele training en is erg fanatiek. Ik vind het te gek dat FC Emmen de trainingen op deze manier organiseert en ervoor zorgt dat de kinderen weer kunnen voetballen”.

 

(FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Reactie van het betaald voetbal op de coronamaatregelen Gepubliceerd op 28-9-2020
Eredivisie
Voetbalbranche verrast over laatste waarschuwing minister Van Ark Gepubliceerd op 26-9-2020
Eredivisie
Eredivisie benoemt unaniem Jan de Jong als directeur Gepubliceerd op 21-9-2020
Eredivisie
Voetbalstadions in elegant design Gepubliceerd op 18-9-2020
Eredivisie
Uitslag #OneToWatch: fans kijken vooral uit naar Antony, Madueke en Danilo Gepubliceerd op 11-9-2020