Oranje mogelijk met 26 man naar EK Gepubliceerd op 27-4-2021 | Via ESPN

Het UEFA-bestuur moet de aanbeveling van het UEFA-comité nog overnemen, maar de verwachting is dat dit snel gaat gebeuren.

Oranje-bondscoach Frank de Boer mag mogelijk 26 spelers selecteren voor het EK komende zomer. Het gebruikelijke aantal van 23 man voor een EK-selectie gaat waarschijnlijk omhoog naar 26 spelers. Het UEFA-bestuur moet de aanbeveling van het UEFA-comité nog overnemen, maar de verwachting is dat dit snel gaat gebeuren.

De drie extra spelers is een unanieme aanbeveling van een UEFA-comité, bestaande uit vertegenwoordigers van alle nationale bonden. De KNVB was voor een EK-selectie van 25 spelers, maar kan zich ook vinden in een selectie met 26 spelers.

Druk speelschema
Er was veel kritiek van bondscoaches op het drukke speelschema. Dit had natuurlijk alles te maken met een druk voetbalseizoen vanwege corona, waardoor het EK kort volgt op de nationale competities die later dan gebruikelijk zijn begonnen. Een grotere selectie is één van de oplossingen om rekening te houden met vermoeide spelers. 

Er zitten slechts dertien dagen tussen de Champions League-finale en de start van het EK. Oranje komt op 13 juni voor het eerst in actie, tegen Oekraïne. Daarna volgen groepsduels met Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). 

Weghorst
De extra ruimte die er nu ontstaat, zou ook goed nieuws kunnen betekenen voor spelers die net buiten de boot vallen. Wout Weghorst is daar een mooi voorbeeld van. De veelscorende spits van VfL Wolfsburg behoorde onder Frank de Boer nog niet tot de definitieve selectie van het Nederlands elftal.

Uitgelicht

Eredivisie
Vooruitblik: FC Groningen zonder Sergio Padt, dat wordt even wennen Gepubliceerd op 15-5-2021
Eredivisie
Eredivisie onthult logo in aanloop naar jubileumseizoen Gepubliceerd op 12-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Als je niet schiet, kun je niet scoren Gepubliceerd op 12-5-2021
Eredivisie
Betaald voetbal zwaar teleurgesteld: geen publiek bij laatste speelrondes Gepubliceerd op 7-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Abdenasser El Khayati met ADO op zoek naar strohalm Gepubliceerd op 7-5-2021